Ce sunt polipii colonici

Polipii colinici sunt tumori colorectale benigne formate din mucoasa care căptușește intestinul gros. Acești polipi pot fi precursori ai unui cancer colorectal și necesită monitorizare la intervale de timp stabilite de medicul gastroenterolog. La SANADOR, pacienții au acces la investigații performante de screening și diagnostic pentru polipii colonici, prin colonoscopie realizată de medici foarte experimentați, cu echipamente de ultimă generație.

Watch on YouTube

Polipii pe colon se pot dezvolta odată cu trecerea timpului sau în cadrul sindroamelor familiale sau în urma bolilor inflamatorii intestinale. Aceștia pot fi diagnosticați și de cele mai multe ori și tratați prin colonoscopie. În cele mai multe cazuri, nu determină niciun simptom și cele mai multe persoane nici nu bănuiesc că ar avea polipi colonici. Alteori însă, apar simptome digestive, precum dureri abdominale, sângerări rectale, constipație sau diaree, care trebuie să aducă pacientul la medicul gastroenterolog, pentru mai multe investigații.

  • La SANADOR, colonoscopia indicată pentru diagnosticul polipilor colonici poate fi realizată și cu endoscop de unică folosință.

Tipuri de polipi pe colon

Polipii benigni de pe colon pot fi adenoame tubulare, viloase sau tubulo-viloase, în funcție de formă.  Adenoamele reprezintă 80% dintre polipii colonici, însă 5% dintre aceștia pot fi cancer.

Polipii de tip hiperplastic nu se transformă de obicei în tumori canceroase. Polipii inflamatori sau pseudo-polipii apar în cadrul bolilor inflamatorii intestinale, ca o reacție secundară la inflamația cronică din tractul intestinal. Aceștia de asemenea au un risc mic de a se transforma în tumori maligne.

După forma lor, polipii se împart în sesili sau pediculați. Cei sesili sunt plați si sunt mai greu de rezecat în cadrul colonoscopiei. Polipii pediculați, datorită formei de ciupercă, sunt mai facil de îndepărtat. 

Cauze și factori de risc pentru polipii colonici

Istoricul familial de polipi intestinali la rudele de gradul întâi constituie un risc crescut pentru a dezvolta acest tip de tumori. Polipoza adenomatoasă familială sau sindromul Peutz-Jeghers sunt boli moștenite genetic în care există numeroși polipi colonici și apar tulburări digestive.

Factorii de mediu ce pot constitui un risc în dezoltarea polipilor colonici sunt fumatul, abuzul de alcool, obezitatea, lipsa activității fizice și dieta. O dietă bogată în grăsimi și săracă în fibre favorizează apariția polipilor intestinali, în timp ce diete echilibrate, precum cea mediteraneană, scade acest risc.

Bolile inflamatorii intestinale, diabetul zaharat și vârsta înaintată sunt factori de risc nemodificabili pentru dezvoltarea polipilor. Printre cele mai frecvent întâlnite boli inflamatorii intestinale se numără  boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică.

Semne și simptome ale polipilor pe colon

Persoanele cu polipi pe colon pot să prezinte tulburări de tranzit intestinal. Scaunele diareice sau constipația (mai puțin de trei scaune per săptămână) necesită un consult la medicul gastroenterolog, pentru a exclude alte cauze.

Culoarea scaunului poate fi mai inchisă (către negru) dacă polipii sângerează și pe termen lung hemoragia digestivă inferioară poate duce la anemie. În anumite cazuri, se poate observa sânge roșu în scaun. De asemenea, poate să apară durerea abdominală (crampele abdominale).

Diagnosticul de polipi colonici

Standarul pentru diagnosticul polipilor colonici este colonoscopia. Această investigație necesită pregătire pentru golirea tractului intestinal înainte efectuării. În timpul colonoscopiei pacientul este de obicei sedat pentru a minimiza disconfortul, însă această investigație poate fi realizată și fără anestezie. La SANADOR, sunt disponibile și endoscoape de unică utilizare, moderne și performante, pentru efectuarea colonoscopiei.

Doctorul va insera un tub subțire cu o cameră în capăt, ce permite vizualizarea întregului intestin gros. În timpul colonoscopiei se pot îndepărta polipii sau se poate recolta o parte din aceștia prin biopsie. Biopsia este necesară pentru a exclude cancerul colonic.

Dacă polipii sunt benigni, o nouă colonoscopie este recomandată după 10 ani, pentru screening. Sigmoidoscopia este o metodă de diagnostic asemănătoare colonscopiei, însă limitată la porțiunea inferioară a tractului digestiv (rect și sigmoid).

Tranzitul baritat cu radiu este efecutat prin introducerea bariului în sistemul digestiv și efectuarea radiografiilor abdominale. Astfel se poate determina localizarea și forma polipilor, iar ulterior aceștia pot fi îndepărtați prin colonoscopie.

Dr. Vlad Simion, medic specialist gastroenterologie, realizează o endoscopie la Centrul de endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.
La SANADOR, endoscopiile digestive sunt realizate cu echipamente foarte performante, în deplină siguramță.

Testul Adler din scaun este o metodă de diagnostic ușor de realizat și rapidă a hemoragiilor oculte. Acesta identifică sângerări ce nu sunt vizibile cu ochiul liber din scaun. Sângerările pot fi una dintre manifestările polipilor. Pentru a determina impactul sângerărilor în organism este recomandată și efectuarea analizelor de sânge - hemograma. Pe baza valorilor hemoglobinei scăzute și a eritrocitelor scăzute (globulele roșii din sânge) se pune diagnosticul anemiei, una din complicațiile polipilor colonici.    

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicații provocate de polipii pe colon

Una dintre cele mai grave complicații pe termen lung este dezvoltarea cancerului colonic. Riscul de a dezvolta tumori maligne este mai mare dacă la colonoscopie se identifică mai mult de trei polipi, cu dimensiuni mai mari de 10mm sau adenoame viloase. Sindroamele ereditare polipozice prezintă de asemenea un risc crescut ca polipii intestinali să se transforme în cencer colonic în timp.

Complicațiile polipilor intestinali pot fi de asemenea sângerarea sau ocluzia intestinală. Pierderile de sânge pot conduce la anemie, care se manifestă prin paloare și stări de oboseală. Obstrucția intestinală determinată de un polip de mari dimensiuni poate necesita intervenție chirurgicală de urgență.

O altă complicație a polipilor este reapariția lor după ce au fost rezecați. Antecedentele personale de polipi la colon cresc riscul dezvoltării acestora la intervale de timp variate. Pentru a scădea acest risc este recomandată renunțarea la fumat și la alcool, scăderea în greutate și adoptarea unei diete bogate în fibre și săracă în grăsimi.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru polipi colonici

Polipii colonici pot fi rezecați în timpul colonoscopiei, prin polipectomie. Dacă aceștia au dimensiuni prea mari sau sunt maligni, pacientul va fi îndrumat către medicul chirurg, pentru o intervenție chirurgicală. Operația poate fi realizată clasic, deschis, sau minim-invaziv – prin laparoscopie sau chirurgie robotică. Indiferent de metoda aleasă pentru tratament, țesutul îndepărtat în timpul intervenției este trimis către laboratorul de anatomie patologică, pentru examen histopatologic.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale de înaltă calitate pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul polipilor colonici. Consultațiile de gastroenterologie realizate de medici dedicați și foarte experimentați sunt completate de colonoscopie efectuată în cele mai bune condiții de confort și siguranță, cu sedare, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

În funcție de indicație, colonoscopia poate fi urmată de o biopsie sau de tratament minim invaziv, prin polipectomie, în același timp operator. Țesutul astfel prelevat este analizat în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, care dispune de echipamente performante, pentru examen histopatologic și examen imunohistochimic, atunci când este necesar.

Watch on YouTube

Atunci când este recomandat tratament chirurgical, intervenția de chirurgie colorectală pentru îndepărtarea polipilor de pe colon este realizată la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator modern, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Intervenția chirurgicală este realizată clasic sau minim invaziv, cu echipamente laparoscopice de ultimă generație 3D și 4K sau cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model existent.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR