Ce este poliomielita?

Poliomielita, cunoscută și sub numele de paralizie infantilă, este o boală infecțioasă, incurabilă, cauzată de virusul poliomielitei. Acest virus aparține clasei enterovirusurilor și afectează sistemul nervos. După infectare, majoritatea oamenilor prezintă simptome ușoare sau chiar absente, însă unii dezvoltă paralizie la nivelul membrelor, dificultăți respiratorii sau chiar deces. Virusurile poliomielitei de tip 2 (PV2) și 3 (PV3) au fost eradicate, dar tipul 1 (PV1) se răspândește încă în anumite părți ale lumii. Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a preveni poliomielita, cei mai afectați fiind copiii cu vârstă sub 5 ani. Pentru vaccinare împotriva poliomielitei și a altor boli infecțioase cu potențial grav, programează-te la SANADOR!

  • 021 9699 Programează-te acum!

 Tipuri de poliomielită

În funcție de locul în care are loc multiplicarea virală, se diferențiază mai multe tipuri de poliomielită. Acestea sunt:

  • Poliomielita abortivă, care provoacă simptome intestinale și similare gripei. Are o durată limitată la câteva zile și nu provoacă complicații.
  • Poliomielita paralitică, care este o formă rară (sub 1% din cazuri) ce apare atunci când virusul atacă creierul și măduva spinării. Poate afecta mușchii responsabili de respirație, vorbire și mișcare a membrelor. În funcție de părțile corpului care sunt afectate, se vorbește despre poliomielita spinală sau bulbară. Acestea se pot asocia, sub denumirea de poliomielită bulbospinală.
  • Poliomielita non-paralitică, care poate provoca meningită aseptică, o inflamație a membranelor ce înconjoară creierul și măduva spinării. Produce mai multe simptome decât poliomielita abortivă și poate necesita spitalizare.
  • Polioencefalita este un tip rar de poliomielită care afectează în principal sugarii, ducând la inflamarea creierului.
  • Sindromul post-polio (SPP) este atunci când simptomele poliomielitei reapar la distanță de câțiva ani de la infecție.

Cum se transmite poliomielita?

Virusul poliomielitei este transmis interuman prin tuse și strănut, prin contact direct cu materiile fecale ale unei persoane infectate sau cu suprafețe contaminate. Transmiterea se poate produce și prin intermediul apei sau alimentelor contaminate cu deșeuri umane ce conțin acest virus. Contagiozitatea virusului este atât de mare, încât cei care locuiesc alături de o persoană infectată au un risc crescut de a dezvolta boala.

  • Medicii SANADOR au experiență în tratamentul bolilor infecțioase. Programează-te!

Factori de risc pentru poliomielită

Factorii de risc pentru poliomielită includ:

  • Lipsa vaccinării. Persoanele nevaccinate sunt mai susceptibile să se infecteze cu virusul poliomielitei.
  • Sistemul imunitar slăbit. Indivizii cu patologii care slăbesc sistemul imunitar (de exemplu, infecția HIV), copiii și femeile însărcinate prezintă susceptibilitate crescută de a se infecta cu acest virus.
  • Existența unor condiții sanitare precare. În zonele cu igienă precară și acces limitat la apă potabilă curată, riscul de transmitere a virusului este mai mare.
  • Călătorii în zone endemice. Persoanele care călătoresc în zonele în care poliomielita este încă endemică au, de asemenea, un risc crescut de infectare.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se manifestă poliomielita?

Manifestările poliomielitei variază în funcție de forma bolii. Simptomele poliomielitei abortive debutează între trei și șapte zile de la infecție. Acestea includ febră, oboseală, durere de gât, cefalee (durere de cap), grețuri și tulburări de tranzit (constipație sau diaree).

Poliomielita paralitică prezintă  anumite simptome specifice care se adaugă celor întâlnite în cazul formei abortive. Acestea pot să apară după câteva zile sau săptămâni și includ sensibilitate la atingere, spasme musculare și paralizie a membrelor. Poliomielita bulbară face dificilă respirația, înghițirea și vorbirea.

Poliomielita non-paralitică debutează cu aceleași simptome ca și poliomielita abortivă, dar determină și alte simptome suplimentare, precum fotofobie (sensibilitate la lumină), rigiditatea la nivelul gâtului și durere sau parestezii (senzație de furnicături în brațe și picioare).

Polioencefalita se manifestă prin oboseală extremă, anxietate, dificultăți de concentrare și convulsii.

Diagnosticul de poliomielită

Diagnosticul de poliomielită se bazează pe simptomele clinice ale bolii, precum și pe teste de laborator.

Se pot recolta probe biologice precum materii fecale, salivă din gât, sânge sau lichid cefalorahidian (fluid produs în plexurile coroide ale ventriculelor creierului) în vederea efectuării unor culturi virale.

PCR (Reacția de polimerizare în lanț) permite detectarea specifică a materialului genetic viral (ARN) în probele prelevate de la pacienți, cum ar fi fecalele, lichidul cefalorahidian sau mostrele de gât. Această metodă este extrem de sensibilă și poate identifica chiar și cantități foarte mici de virus, permițând un diagnostic precoce și precis.

Testarea serologică în diagnosticul poliomielitei se bazează pe detectarea anticorpilor specifici împotriva virusului poliomielitic în serul pacientului.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile provocate de poliomielită

Poliomielita afectează capacitatea de a respira poate duce la deces. Complicațiile pe termen lung pentru persoanele care se recuperează sunt reprezentate de paralizie permanentă, dureri cronice, scurtări ale fibrelor musculare care pot duce la deformări osoase și articulare sau sindrom post-polio (SPP).

  • Vaccinarea împotriva poliomielitei și a altor boli previne probleme de sănătate grave. Programează-te!

Tratamentul pentru poliomielită

Nu există un tratament specific pentru poliomielită. În general, tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor și pe prevenirea complicațiilor. Se recomandă odihnă, consum de lichide, folosirea pachetelor de căldură pentru a ajuta la ameliorarea durerilor musculare, administrarea de analgezice, utilizarea unor ventilatoare ce susțin respirația în cazul în care mușchii respiratori sunt prea slăbiți sau paralizați, folosirea de orteze sau alte dispozitive ortopedice care susțin poziția fiziologică a coloanei vertebrale și a membrelor și, nu în ultimul rând, participarea la terapie fizică și la orice exercițiu recomandat de medicul curant.

Cum poate fi prevenită poliomielita?

Prevenirea acestei patologii incurabile se realizează cel mai eficient prin administrarea unui vaccin pentru poliomielită. Vaccinurile sunt extrem de eficiente în prevenirea cazurilor de poliomielită la copii, reușind să reducă semnificativ numărul de îmbolnăviri în întreaga lume.

Schema națională de vaccinare împotriva poliomielitei constă în administrarea a 2 doze de vaccin, la interval de minim 8 săptămâni, sau de 3 doze, la interval de minim 4 săptămâni, urmate de o doză de rapel administrată la cel puțin 6 luni după ultimul vaccin.

Importanța vaccinării împotriva poliomielitei

Poliomielita a fost o cauză majoră de deces, paralizie și invaliditate pe viață. Din fericire, programele de vaccinare pe scară largă au reușit să elimine virusul poliomielitic sălbatic din majoritatea zonelor lumii. În 1988, Organizația Mondială a Sănătății a votat o rezoluție pentru eradicarea poliomielitei, iar eforturile continuă în câteva țări unde încă mai există cazuri. Continuarea vaccinării este esențială pentru a preveni reapariția bolii și pentru a proteja populația de complicațiile grave ale poliomielitei.

În concluzie, poliomielita este o boală infecțioasă gravă care poate avea consecințe devastatoare, în special pentru copii. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii și joacă un rol crucial în eforturile de eradicare a poliomielitei la nivel mondial. Este important ca oamenii să fie conștienți de riscurile asociate cu poliomielita și să susțină programele de vaccinare pentru a proteja sănătatea și bunăstarea comunității.

Vaccinarea împotriva poliomielitei la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la vaccinuri pentru numeroase boli infecțioase. Vaccinul hexavalent (infrarix hexa) protejează împotriva a 6 boli, inclusiv a poliomielitei și este administrat la vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni, rapelurile fiind importante pentru dobândirea imunității. Acest vaccin face parte din schema națională obligatorie, ca și vaccinul Tetraxim, care este efectuat înaintea vârstei de 6 ani și conține, de asemenea, tulpini inactivate de virus poliomielitic.

La SANADOR, copiii beneficiază de consultații asigurate de medici pediatri experimentați, care oferă toate informațiile pe care părinții vor să le afle despre vaccinarea copiilor. La SANADOR sunt disponibile vaccinuri din schema obligatorie și opționale, care pot preveni afecțiuni cu potențial sever. De asemenea, adulții care călătoresc în zone în care poliomielita sau alte boli infecțioase sunt endemice pot veni la SANADOR pentru vaccinare.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR