Ce este polidactilia?

Polidactilia este afecțiunea în care o persoană se naște cu unul sau mai multe degete în plus la mâini sau la picioare. Anomalia poate apărea la una sau la ambele membre superioare sau inferioare. Aceste degete suplimentare de la mâini sau de la picioare sunt descrise ca „degete supranumerare”, adică peste numărul normal. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de tratament adecvat, stabilit individualizat.

Polidactilia este una dintre cele mai frecvente malformații congenitale care afectează mâinile și picioarele bebelușilor. Aproximativ 1 din 1.000 de copii născuți în fiecare an sunt afectați de o formă de polidactilism.

Nașterea cu un deget în plus nu înseamnă că vor exista probleme de dezvoltare pe termen lung a copilului, deși cauza este adesea o problemă genetică. Aceste degete suplimentare sunt de obicei mici și dezvoltate anormal și pot fi formate doar din piele și țesuturi moi, din piele, țesut moale și oase, dar fără articulație prezentă sau piele, țesut moale și os cu o articulație prezentă.

Diagnosticul de polidactilie poate fi pus în unele cazuri încă din timpul sarcinii, prin ecografie de sarcină, sau printr-un examen fizic imediat după naștere. La momentul actual sunt disponibile mai multe abordări de tratament, iar modalitatea aleasă depinde de tipul de polidactilie.

Tipuri de polidactilie

Tipurile de polidactilism cu care se poate naște un copil sunt clasificate în funcție de locul în care sunt dezvoltate aceste degete în plus. Există trei tipuri principale:

  • polidactilie preaxială - numită și polidactilie radială sau tibială, în funcție de membrul afectat, reprezintă duplicarea degetului mare de la mână sau de la picior, fiind o situație mai puțin frecventă, în care degetul suplimentar se află pe partea exterioară a degetului mare
  • polidactilie centrală - un tip rar de polidactilie, în care există un deget suplimentar la mâini sau la picioare în apropierea degetelor mijlocii, între degetele 2 și 4,
  • polidactilie postaxială - cea mai întâlnită formă, numită și ulnară, când apare la membrele superioare sau fibulară, în cazul afectării membrelor inferioare, în care apare duplicarea degetului mic, degetul în plus aflându-se pe exteriorul degetului mic.

Ce determină formarea unor degete în plus?

În procesul de dezvoltare a bebelușului în uter, mâna se formează întâi sub forma unei vâsle, care ulterior se împarte în degete separate. Dacă acest proces continuă mai mult decât în mod normal, un deget se divide din nou, creând astfel un deget suplimentar.

În cele mai multe situații, această diviziune suplimentară pare să aibă loc fără o cauză clară. Mai rar, polidactilia poate fi o trăsătură genetică sau parte a unui sindrom. Astfel, există mai mari șanse ca un copil să dezvolte polidactilism dacă sunt prezente antecedente familiale de tulburări genetice, mai ales dacă rudele apropiate (bunicii, părinții sau frații) s-au născut cu degete suplimentare.

Cauzele genetice cele mai frecvente de polidactilie includ distrofia toracică asfixiantă, sindromul Carpenter, sindromul Ellis-van Creveld (displazia condroectodermală), polidactilia familială și trisomia 13. Polidactilia poate afecta orice nou-născut, dar s-a observat că apare de 10 ori mai frecvent la copiii afro-americani decât la cei de rasă albă și la bebelușii de sex masculin față de cei de sex feminin.

Cum se manifestă polidactilia?

Polidactilia în sine nu este o afecțiune periculoasă, pentru că nu cauzează copilului vreun simptom sau disconfort. Dacă există în schimb o tulburare genetică suplimentară în același timp cu polidactilia, aceasta ar putea avea un impact pe creșterea și dezvoltarea copilului.

Singurul semn al polidactiliei este prezența a mai mult de cinci degete la mână sau la picior. În funcție de tipul de polidactilie pe care îl are copilul, degetele suplimentare ar putea fi complet dezvoltate și să arate ca restul degetelor, dar de obicei sunt mai puțin dezvoltate decât degetele normale și ar pot fi atașate doar de piele sau de nervi.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Investigații medicale recomandate în caz de polidactilie

Polidactilia poate fi diagnosticată fie înainte de naștere cu ajutorul unei ecografii, fie în momentul nașterii, la examenul clinic al copilului. Medicul neonatolog identifică orice deget în plus și îl clasifică în funcție de locație.

Ulterior, este indicată efectuarea unei radiografii a mâinii sau a piciorului afectat, pentru a decela cu exactitate componența degetului suplimentar. Această investigație este necesară pentru a putea alege ulterior metoda potrivită de tratament.

În cazul în care există antecedente familiale de boli genetice, poate fi recomandată o consultație prenatală de genetică medicală, în vederea testării genetice. În acest fel pot fi detecte orice probleme, inclusiv mutațiile genetice care cauzează polidactilie. În multe cazuri însă, detectarea mutațiilor nu înseamnă certitudinea dezvoltării unor tulburări genetice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Posibile complicații provocate de polidactilie

Dacă polidactilia a fost cauzată sau diagnosticată alături de o altă malformație prezentă la naștere sau de o afecțiune genetică, copilul ar putea avea nevoie de îngrijiri speciale și poate dezvolta diverse complicații specifice afecțiunii de bază.

Polidactilia în sine nu poate determina apariția unor complicații semnificative, în schimb pot apărea diverse probleme după îndepărtarea chirurgicală a degetului suplimentar. În cele mai multe situații, bebelușul își revine complet după intervenția chirurgicală, fără a exista un impact asupra creșterii sau dezvoltării viitoare. Complicațiile operației sunt rare, dar pot include riscul de infecție locală, de sângerare, dezvoltarea unui nodul sensibil unde a fost îndepărtat degetul și mișcarea restricționată a degetului de lângă care s-a eliminat degetul în plus.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru polidactilie

Polidactilia este de obicei tratată prin îndepărtarea degetului suplimentar de la mâna sau de la piciorul copilului. Modul în care este eliminat depinde de tipul de polidactilism. Metodele utilizate la momentul de față includ:

  • ligatura chirurgicală - folosită pentru degete suplimentare de la mână numai dacă acestea nu conțin oase; se utilizează o sfoară sau o bandă care se leagă strâns în jurul bazei degetului suplimentar, întrerupându-i astfel alimentarea cu sânge; degetul suplimentar va cădea în una - două săptămâni, fără a răni copilul și fără a pune în pericol fluxul de sânge către celelalte degete,
  • excizia în cabinet - este o opțiune numai dacă degetul suplimentar nu este conectat la restul mâinii sau piciorului bebelușului prin oase; medicul ar putea elimina degetul în plus al copilului în timpul unei vizite la cabinet, după ce amorțește pielea din jurul acestuia cu o injecție anestezică; se folosește apoi un dispozitiv de cauterizare, care permite sigilarea pielii din jurul degetului suplimentar excizat,
  • intervenția de chirurgie pediatrică – este recomandată după împlinirea vârstei de 1 an a copilului și este efectuată în cazul în care există degete în plus la picioare sau dacă nu se pot efectua ligatura chirurgicală sau excizia în cabinet; tipul intervenției depinde de locul în care se află degetului suplimentar și de cât de dezvoltat este acesta.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii neonatologi sau pediatri dedicați și experimentați stabilesc tipul de polidactilie și recomandă toate analizele și investigațiile necesare, pentru o evaluare medicală completă. În acest fel, pot fi descoperite și gestionate din timp și alte malformații congenitale asociate sau anomalii genetice.

Atunci când este necesar, consultație de specialitate poate fi urmată de un sfat genetic și de teste genetice prenatale sau de teste genetice postnatale, în funcție de indicație. Testele sunt realizate în cele mai bune condiții în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, dotat cu echipamentel ultraperformante.

Tratamentul pentru polidactilie este stabilit individualizat, în funcție de tipul de polidactilism existent, astfel încât copilul să se bucure de o bună calitate a vieții.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR