Tratamentul pentru pneumotorax
Tratamentul pneumotoraxului are mai multe obiective. Primul este cel de a reduce presiunea asupra plămânului, astfel încât acesta să se destindă și să revină la forma sa inițială. Apoi, în funcție de cauza din care a apărut, al doilea obiectiv este prevenirea recidivelor.
Metodele pentru atingerea acestor obiective depind însă de severitatea colapsului pulmonar și, uneori, de starea generală de sănătate a pacientului. Opțiunile de tratament pot include, aspirația cu ac fin, inserarea tubului toracic, tratament nechirurgical sau intervenție chirurgicală. De asemenea, este posibil ca pacientul să primească oxigen suplimentar, pentru a accelera reabsorbția aerului și expansiune pulmonară.
-
Alege
SANADOR pentru tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
În cazul unui pneumotorax de dimensiuni reduse, pneumologii monitorizează, pur și simplu, starea pacientului, repetând de-a lungul câtorva săptămâni radiografiile toracice, până când constată că aerul a fost în întregime absorbit și plămânul și-a revenit din colaps, adică s-a „umflat” la loc.
Dacă s-a prăbușit o zonă mai mare din plămâni, medicul poate folosi un ac fin sau un tub de dren pentru a extrage aerul.
Aspirarea aerului cu un ac și un cateter
Medicul va introduce printre două coaste ale pacientului, în spațiul plin cu aer care apasă pe plămâni, un ac gol sau un cateter (tub flexibil) de care este atașat o seringă. Apoi, medicul va scoate aerul în exces cu seringa. Cateterul poate fi lăsat atașat câteva ore pentru siguranță, pentru ca medicul să se asigure că plămânul a revenit la locul său și nu există riscul de recidivă, apoi va fi detașat.
Drenajul aspirativ pleural
Aerul poate fi eliminat și și prin inserția unei drene. Drena se introduce în spațiul plin de aer, legată de un dispozitiv care evacuează în permanență aerul din cavitatea toracică. Aceasta reprezintă metoda optimă de tratament și se efectuează sub anestezie locală cu xilină. Tubul de dren, care este unul flexibil, va fi introdus de specialist în cavitatea pleurala prin spațiul intercostal și este legat la o baterie de aspirație, adică de un dispozitiv prevăzut cu o valvă unidirecțională, care va elimina în mod continuu aerul din cavitatea toracică până la vindecarea completă. Această procedură îmbunătățește imediat starea pacientului.
Tratamentul nechirurgical
În cazul în care folosirea tubului toracic nu dă rezultatele așteptate, opțiunile non-chirurgicale pentru a închide scurgerea de aer pot include:
- folosirea unei substanțe iritante a țesuturilor din jurul plămânului (pleurodoză), astfel încât acestea să se sigileze și să elimine eventualele scurgeri; acest lucru se poate face și cu ajutorul drenei toracice, dar și în cadrul unei intervenții chirurgicale;
- extragerea de sânge din braț și plasarea acestuia în tubul toracic. Sângele creează un plasture fibrinos pe plămân, numit plasture autolog, etanșând scurgerea de aer;
- trecerea un tub subțire (bronhoscop) prin gât și plămâni pentru a privi plămânii și pasajele de aer și așezarea unei supape unidirecțională poate remedia problema. Valva permite plămânului să se destindă și să se vindece.
Intervenția chirurgicală
În cele mai grave cazuri, când nicio metodă dintre cele menționate mai sus nu funcționează și plămânul colapsat nu-și revine la forma și la funcția inițială, se impune o intervenție de chirurgie toracică. De cele mai multe ori, operația este minim invazivă – toracoscopie sub anestezie generală– care presupune realizarea a trei incizii mici la nivelul toracelui. Operația țintește excizia veziculelor, efectuarea abraziunii pleurale sau chiar pleurectomia parietală, în scopul de a preveni recidiva pneumotoraxului.
În cazuri izolate, când afectarea pulmonară este mai extinsă, chirurgii sunt nevoiți sunt recurgă la o incizie intercostală mai mare, pentru a-și îmbunătăți accesul la acumulările de aer din cavitatea pleurală.