Ce este pneumonia interstițială
Pneumonia interstițială este un termen utilizat adesea pentru a indica o boală pulmonară interstițială, parte a unui grup de afecțiuni parenchimatoase difuze. Astfel de boli, caracterizate prin îngroșarea cauzată de inflamația țesuturilor care susțin sacii alveolari din plămâni, au aceleași caracteristici clinice, radiologice și patologice specifice și includ: pneumonia interstițială obișnuită (UIP), pneumonia interstițială nespecifică (NSIP), pneumonia cu organizare criptogenă (COP), pneumonie interstițială descuamativă (DIP), bronșiolita respiratorie-boala pulmonară interstițială (RB-ILD), pneumonia interstițială acută (AIP), pneumonia interstițială limfoidă (LIP) și fibroelastoza pleuroparenchimală idiopatică (PPFE).
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Pneumonia interstițială care nu se potrivește niciunui tipar patologic, cea mai nouă subcategorie patologică, este rară și se traduce prin îngroșarea pleurei, mai ales la nivelul lobilor superiori. Însă, fiind foarte rară, un diagnostic sigur de PPFE se poate pune cel mai sigur prin biopsie, deoarece prezentarea clinică și radiologică pot conduce cu ușurință către altă formă de pneumonie interstițială.
Dintre cele opt tipuri de pneumonie interstițială, două sunt considerate extrem de rare (LIP și PPFE), iar restul de șase sunt catalogate drept majore. O revizuire recentă mai atentă a cursurilor și prezentărilor celor din urmă, precum și a constatărilor clinice asociate, a condus spre apariția altor trei subcategorii: fibrozant cronică (UIP și NISP), în legătură strânsă cu fumatul (DIP și RB-ILD) și acută (COP și AIP).
O astfel de clasificare modernă a pneumoniilor interstițiale ajută mult clinicianul în ceea ce privește recunoașterea și evaluarea promptă a bolii inițial nediferențiate, întrucât toate formele pot apărea și singure, dar și în versiuni combinate, îngreunând diagnosticul și managementul ulterior.
Astfel de afecțiuni afectează atât femeile, cât și bărbații, în general peste 40 de ani, dar și copiii. Cauza pneumoniei acute interstițiale este predominant virală, însă tratamentul antibiotic este permis deseori pentru tratarea suprainfectării bacteriene.