Pneumonia cu Haemophilus influenzae

Ce este pneumonia cu Haemophilus influenzae?

Pneumonia cu Haemophilus influenzae constă în inflamația și infecția acută a plămânilor, din cauza unei bacterii Gram negative, anaerobe (care trăiește și se înmulțește fără aer), denumită Haemophilus influenzae. Pneumonia determinată de această bacterie poate ficomunitară (dobândită în afara spitalului) sau nosocomială (dobândită în spital, mai ales la bolnavii ventilați mecanic din secțiile de terapie intensivă) și are un risc mai mare de complicații și deces față de restul tipurilor de pneumonii.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Haemophilus influenzae este un cocobacil care colonizează mucoasa nazofaringelui și a orofaringelui la 40-50% din populație (purtători sănătoși), mai ales la fumători și la cei cu boli pulmonare cronice (în special BPOC și fibroză chistică). În prezent se cunosc două tipuri de bacterii Haemophilus influenzae: încapsulate (tipabile) și neîncapsulate (non-tipabile) și șase serotipuri majore notate cu litere de la A la F. Haemophilus influenzae detip b este principalul tip care determină pneumonie și alte afecțiuni (otite, epiglotite, meningite) la copii mici sub 5 ani și la bătrâni, ori la cei cu comorbidități (în special cu BPOC sau boli cardiovasculare). Astfel, purtătorii răspândesc bacteriile prin tuse, strănut sau chiar în timpul vorbirii, dar pneumonia se instalează doar în anumite condiții, iar factorii favorizanți includ:

  • sistemul imunitar incomplet format la bebeluși (mai ales la nou-născuți - pneumonie congenitală), precum și imunosupresia apărută din cauza multiplelor comorbidități (frecvente la vârstinici), a infecției cu HIV, a splenectomiei sau a siclemiei;
  • imunodeficiențele congenitale sau dobândite;
  • pneumopatiile interstițiale difuze, boala pulmonară obstructivă cronică și fibroza chistică;
  • consumul excesiv de alcool și fumatul;
  • tratamentul cu citostatice sau radioterapia, ori istoricul de transplant de măduvă osoasă.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de pneumonie cu Haemophilus influenzae

Pneumonia cu Haemophilus influenzae la copii are un debut mai insidios cu alterarea stării generale de sănătate, iritabilitate și plâns incontrolabil la bebeluși sau stare de somnolență și refuzul alimentației. Manifestările de rinofaringită (roșu în gât, secreții nazale și nas înfundat) pot preceda sau însoți pneumonia. Ulterior, apar febra, tusea și scurtarea respirației.

Pneumonia cu Haemophilus influenzae la adulți determină semne și simptome care nu pot fi diferențiate de alte tipuri de pneumonii bacteriene, precum alterarea stării generale de sănătate, febră ridicată, frisoane, transpirații nocturne, letargie, tuse adesea purulentă, durere toracică și dispnee. La bătrâni, diagnosticul poate fi și mai dificil de stabilit doar pe baza examinării clinice, deoarece semnele și simptomele sunt adesea nespecifice și includ vărsături cu scăderea poftei de mâncare, somnolență fără febră sau deteriorarea bruscă a stării de sănătate cu apariția insuficienței respiratorii (scăderea saturației de oxigen) care se manifestă prin dispnee severă (senzația de sufocare) și tahicardie, fapt care reprezintă o urgență medicală.

Posibile complicații

Riscul de complicații este mai mare la nou-născuții prematuri și la vârstnicii cu multiple comorbidități precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și tulburările pulmonare cronice. Principalele complicații ale pneumoniei cu H. influenzae includ pleurezia și pericardita (acumulare de lichid între foițele plămânilor sau ale inimii), alături de empiemul pleural. Complicațiile pulmonare includ formarea abcesului sau a gangrenei, precum și atelectazia (obstrucția bronhiei aferente lobului pulmonar afectat). Acestea duc întotdeauna la insuficiență respiratorie (cu scăderea saturației de oxigen) ce necesită internare într-o secție de terapie intensivă. Trebuie reținut faptul că insuficiența respiratorie poate fi prima manifestare la cei cu imunosupresie și la copii mici. În plus, H. influenzae are tendință la diseminare, determinând frecvent meningită, care se recunoaște prin semne de iritație meningială.

Complicațiile cele mai severe includ septicemia (pătrunderea patogenului în sânge, care se manifestă prin puls neregulat, agitație, pierderea cunoștinței sau comă) și șocul septic (faza terminală a sepsisului caracterizat prin scăderea tensiunii arteriale și a fluxului sangvin, fapt care duce la insuficiență multiplă de organe și risc foarte mare de deces).

Diagnosticarea pneumoniei cu Haemophilus influenzae

Stabilirea diagnosticului de pneumonie se poate realiza prin anamneză și examinare clinică, dacă semnele și simptomele sunt tipice. Medicul pneumolog sau specialist în boli infecțioase va realiza auscultația pulmonară și percuția toracelui, care pot evidenția modificări caracteristice. Pentru identificarea agentului cauzator se poate apela la RT-PCR din secreții respiratorii, metodă care are sensibilitate și specificitate mai ridicată decât examenul microscopic al sputei sau cultura expectorației. Analizele uzuale de sânge pot evidenția leucocitoză cu neutrofilie, iar în caz de complicații se pot preleva hemoculturi.

Frecvent se recomandă radiografia pulmonară în diferite incidențe, care în pneumonia cu H. influenzae evidențiază zone cu aspect de „sticlă pisată”. În plus, apar îngroșarea pereților alveolari cu distribuție segmentară (opacitate omogenă) și bronhogramă aerică (bronhii mai vizibile, deoarece sunt umplute de lichid în loc de aer).

În cazurile cu simptomatologie minimă sau nespecifică în care, prin pulsoximetrie, se observă scăderea saturației în oxigen (instalarea insuficienței respiratorii acute) se recomandă examinarea prin tomografie computerizată, deoarece este o investigație mai sensibilă, ce permite analiza extinderii bolii și a complicațiilor de tipul pleureziei sau pericarditei.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru pneumonia cu Haemophilus influenzae

Tratamentul pneumoniei cu Haemophilus influenzae include antibioterapie și măsuri generale. Terapia de primă intenție constă în administrarea empirică a unui antibiotic din clasa cefalosporinelor, până la obținerea rezultatelor culturii. La recomandarea medicului pneumolog sau a pediatrului, se administrează expectorante (sub formă de siropuri la copii sau tablete la adulți), antialgice pentru controlul durerii și antitermice pentru scăderea febrei. Dacă boala are o evoluție severă, pacientul se internează în spital, unde beneficiază adesea de antibiotice administrate intravenos sau intramuscular, precum și de oxigen.

Cazurile cele mai grave sunt transferate în secțiile de terapie intensivă pentru suport respirator (intubație și ventilație mecanică). În caz de complicații, precum pleurezie sau empiem pleural, este recomandat drenajul chirurgical. În plus, toate afecțiunile preexistente care s-au decompensat din cauza pneumoniei cu H. influenzae trebuie tratate corespunzător.

Măsuri de prevenție

În cazul copiilor, cea mai eficientă metodă de prevenire a pneumoniei cu Haemophilus influenzae de tip b este vaccinarea (gratuită în România), care oferă o protecție împotriva infecției de 98%. Trecerea prin boală nu oferă protecție pe tot parcursul vieții, astfel că reinfecția se poate produce în lipsa vaccinării. Alte măsuri de prevenire a acestei afecțiuni includ:

  • tratarea corectă și din timp a tulburărilor pulmonare cronice, prin consultații periodice la medicul pneumolog și respectarea medicației prescrise;
  • administrarea profilactică de antibiotice doar la recomandarea medicului și doar la cei care au intrat recent în contact cu persoane infectate;
  • scoaterea copilului bolnav din colectivitate pe toată perioada de contagiozitate;
  • respectarea măsurilor de igienă a mâinilor, folosirea dezinfectanților de mâini și a măștilor de protecție;
  • renunțarea la fumat și întărirea imunității cu ajutorul alimentației echilibrate, a hidratării adecvate și prin reducerea stresului.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu simptome de pneumonie cu Haemophilus influenzae sunt consultate de medici experimentați și investigate atent. Dotările moderne ale Laboratorului de analize SANADOR asigură acuratețea rezultatelor analizelor, esențială pentru alegerea tratamentului potrivit. Pentru pacienții care necesită internare, Spitalul Clinic SANADOR asigură îngrijire la cele mai înalte standarde, siguranță, confort și monitorizare permanentă.

Pentru copiii cu manifestări de infecții respiratorii și alte afecțiuni, Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziție o gardă permanentă de urgențe pediatrice, precum și servicii de internare în Secția de pediatrie. Pacienții pediatrici sunt îngrijiți cu empatie și grijă, de o echipă medicală multidisciplinară, pregătită pentru orice situație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR