Diagnosticarea pneumoniei cu Haemophilus influenzae
Stabilirea diagnosticului de pneumonie se poate realiza prin anamneză și examinare clinică, dacă semnele și simptomele sunt tipice. Medicul pneumolog sau specialist în boli infecțioase va realiza auscultația pulmonară și percuția toracelui, care pot evidenția modificări caracteristice. Pentru identificarea agentului cauzator se poate apela la RT-PCR din secreții respiratorii, metodă care are sensibilitate și specificitate mai ridicată decât examenul microscopic al sputei sau cultura expectorației. Analizele uzuale de sânge pot evidenția leucocitoză cu neutrofilie, iar în caz de complicații se pot preleva hemoculturi.
Frecvent se recomandă radiografia pulmonară în diferite incidențe, care în pneumonia cu H. influenzae evidențiază zone cu aspect de „sticlă pisată”. În plus, apar îngroșarea pereților alveolari cu distribuție segmentară (opacitate omogenă) și bronhogramă aerică (bronhii mai vizibile, deoarece sunt umplute de lichid în loc de aer).
În cazurile cu simptomatologie minimă sau nespecifică în care, prin pulsoximetrie, se observă scăderea saturației în oxigen (instalarea insuficienței respiratorii acute) se recomandă examinarea prin tomografie computerizată, deoarece este o investigație mai sensibilă, ce permite analiza extinderii bolii și a complicațiilor de tipul pleureziei sau pericarditei.
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!