Cauze și factori de risc pentru pneumonie
Multe bacterii pot fi cauza unei pneumonii, dar cea mai des întâlnită în cazurile de pneumonii este Streptococcus pneumoniae, cunoscut și ca Pneumococ. O altă bacterie, Legionella pneumophila, produce un tip sever de pneumonie.
Pneumonia cu pneumococ sau alte bacterii se poate dezvolta de la sine sau poate să apară în urma unei răceli sau a unei gripe. Virusurile gripale sau cele care provoacă răceala comună (rinovirusurile) pot fi și ele cauze declanșatoare de pneumonie la adulți. La copiii mici, virusul sincițial este cea mai comună cauză, provocând pneumonie cu virus respirator sincițial. De asemenea, afecțiunea poate să apară în urma complicației unei infecții cu virusuri paragripale sau a pertussis, ori în caz de psitacoză. Fungii precum Pneumocystis jirovecii pot fi cauza pneumoniei în cazul adulților cu sisteme imunitare afectate, slăbite.
Riscul de a dezvolta o pneumonie este influențat și de vârsta unei persoane, copiii mici sub 2 ani fiind mai expuși, pentru că sistemele lor imune sunt încă în dezvoltare. Adulții vârstnici, care au peste 65 de ani, sunt de asemenea mai expuși riscului, pentru că sistemele lor imunitare încep să slăbească.
Mediul înconjurător sau ocupația pot fi, de asemenea, factori de risc pentru pneumonie. Persoanele care lucrează în instituții publice, precum casele de bătrâni, spitale, unități militare sau închisori au și ele un risc crescut de a dezvolta o pneumonie. Un aer poluat sau contaminat cu dejecții toxice va predispune la pneumonie, dar și mediile unde se lucrează cu particule fine, ușor de inhalat (o brutărie, de exemplu).
Fumatul, consumul de droguri sau de alcool influențează de asemenea riscul de a contracta o pneumonie, dar și bolile pe care le are o persoană. Accidentele vasculare, traumatismele cranio-cerebrale, boala Parkinson – sunt boli care afectează capacitatea de a tuși sau de a înghiți, crescând astfel riscul unei pneumonii prin aspirație.
Persoanele care suferă de boli cronice, precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare, persoanele cu boli pulmonare preexistente (astm bronșic, BPOC, bronșite cronice, fibroză chistică), cei cu un sistem imun slăbit (sarcină, infecție cu virusul HIV, transplant de organe, chimioterapie, medicație cu corticosteroizi pe termen lung), dar și cei ce au nevoie de spitalizări prelungite sunt expuși riscului de a contracta o infecție la plămâni.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!