Ce este pleurezia
Pleura este o membrană care învelește cei doi plămâni și este formată din două foițe: foița internă (pleura viscerală), care vine în contact direct cu plămânii, și foița externă (pleura parietală), care vine în contact cu toracele. Între cele două foițe se formează spațiul pleural care în mod normal conține o cantitate foarte mică de lichid. Acest spațiu pleural permite plămânilor să se umple cu aer în timpul inspirului și să se golească de aer în timpul expirului.
Pleurezia sau pleurita este o boală care se manifestă prin inflamația pleurei și acumularea de lichid în spațiul dintre cele două foițe ale pleurei, din această cauză, pleurezia este cunoscută și sub denumirea populară de „apă la plămâni”.
-
Pleurezia provoacă dureri intense. Vino la SANADOR!
Pleurezia poate fi în principal de trei tipuri: pleurezie serofibrinoasă, pleurezie purulentă și pleurezie hemoragică. Pleurezia serofibrinoasă se manifestă prin apariția unui lichid seros, limpede în spațiul pleural. Acest tip de pleurezie apare cel mai frecvent în tuberculoza pulmonară, dar poate avea și alte cauze precum cancerul pulmonar, cancerul pleurei sau infecții ale plămânilor care nu au fost corect tratate. Pleurezia purulentă (empiem pleural) se manifestă prin acumularea de puroi în spațiul pleural. Apare în infecțiile cu stafilococ și streptococ ale plămânilor, dar poate apărea și în tuberculoza pulmonară sau pneumonii de aspirație.
Pleurezia hemoragică este acumularea de sânge în spațiul dintre cele două foițe ale pleurei. Apare în traumatisme ale cutiei toracice, în cancerul pulmonar sau în ruptura de aortă.