Ce este plastia de valvă mitrală?

Plastia de valvă mitrală este o operație de reparare a valvei mitrale. Valva mitrală este una dintre cele patru valve ale inimii care controlează fluxul de sânge prin inimă și este situată între camerele superioare și inferioare din partea stângă. O intervenție de reparare a valvei mitrale ajută persoanele cu boală mitrală să își îmbunătățească calitatea vieții și chiar să trăiască mai mult. La SANADOR, plastia de valvă mitrală este realizată de medici de elită, care au la dispoziție dotări la standarde internaționale. Programează-te!

Watch on YouTube

Chirurgia reparatorie a valvei mitrale se poate efectua în mai multe moduri, în funcție de severitate bolii și de starea de sănătate a pacientului. De exemplu, în cazul unei afectări severe, se recomandă o intervenție chirurgicală pe cord deschis pentru reparare de valvă mitrală deteriorată. În alte situații, se pot efectua alte proceduri decât operația standard pe cord deschis, de exemplu repararea valvei mitrale minim invaziv sau prin intervenții percutanate.

Dacă nu se efectuează o intervenție de plastie de valvă mitrală atunci când este necesară, valva se poate deteriora progresiv, agravând starea de sănătate, și poate chiar duce la deces. La fel ca alte intervenții pe inimă, o operație de plastie de valvă mitrală are riscuri, dar progresele tehnologice și medicale fac această intervenție chirurgicală sigură și eficace.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Indicații pentru repararea valvei mitrale

O intervenție chirurgicală de plastie de valvă mitrală este recomandată pentru:

  • regurgitare mitrală, numită și insuficiență de valvă mitrală, care este severă sau provoacă simptome – în această situație valva nu se închide complet, ceea ce determină curgerea sângelui în direcția opusă față de normal;
  • stenoză severă a valvei mitrale – este o îngustare a valvei care împiedică să curgă suficient sânge;
  • prolaps de valva mitrală – afectare a valvei, în care aceasta este prea elastică, producând atât simptome de regurgitare, cât și de stenoză mitrală.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de intervenții de reparare a valvei mitrale

O intervenție de reparare a valvei mitrale este efectuată într-un spital de către un medic chirurg cardiovascular. Chirurgia reparatorie a valvei mitrale se poate face în diferite moduri precum:

  • operație pe cord deschis – chirurgul face o incizie mare prin mijlocul toracelui pentru a ajunge la inimă;
  • chirurgie minim invazivă – se utilizează incizii mult mai mici, scurtând perioada de spitalizare, pacientul recuperându-se mai rapid și cu mai puțină durere decât după operația pe cord deschis;
  • chirurgie cardiacă asistată de robot – un tip de intervenție chirurgicală minim invazivă în care un chirurg folosește brațe robotizate pentru a efectua o plastie de valvă mitrală cu precizie îmbunătățită;
  • procedură percutanată – bazată pe utilizarea unui cateter, un tub lung și subțire, care este introdus printr-o venă periferică și avansat până la nivelul inimii unde, cu ajutorul unor instrumente speciale, se realizează repararea valvei mitrale.
  • La SANADOR, operațiile de plastie de valvă mitrală sunt realizate de medici cu vastă experiență. Programează-te!

Intervențiile minim invazive vs. chirurgia deschisă în plastia de valvă mitrală

Diferențele între intervențiile minim invazive și chirurgia cardiacă deschisă pentru o operație de plastie de valvă mitrală pornesc de la modul în care se efectuează acestea. De exemplu, pentru chirurgia deschisă, chirurgul cardiac face o incizie (tăietură) lungă de 5 până la 7,5 centimetri în partea dreaptă a pieptului, lângă stern. Acest lucru permite chirurgului să ajungă la inimă astfel încât să poată repara valva mitrală.

Watch on YouTube

Pentru intervențiile minim invazive, se efectuează 1 până la 4 incizii mici, de aproximativ 1,5 până la 2 centimetri fiecare, la nivelul toracelui. Intervenția de reparare de valvă mitrală folosește o cameră și instrumente chirurgicale speciale care sunt introduse prin aceste incizii. Pentru chirurgia valvulară asistată de robot, chirurgul folosește un computer special pentru a controla brațele robotice în timpul intervenției chirurgicale. Medicul vede pe un monitor din sala de operație o proiecție 3D a inimii și a valvei mitrale.

  • La SANADOR sunt realizate operații minim invazive pentru afecțiunile valvei mitrale. Programează-te!

Pregătirea pentru operația de reparare a valvei mitrale

Pregătirea pentru chirurgia reparatorie a valvei mitrale constă în mai mulți pași. Se recomandă în primul rând efectuarea unei investigații imagistice speciale, numită ecocardiografie, o ecografie a inimii, pentru a determina cu exactitate gradul de afectare al valvei mitrale. Înainte de operația de reparare a valvei mitrale este foarte important ca medicul să cunoască tot istoricul medical al pacientului și tratamentul utilizat de acesta. În unele situații, se recomandă oprirea sau înlocuirea anumitor medicamente, precum anticoagulantele sau antiagregantele, în săptămâna premergătoare intervenției chirurgicale.

De asemenea, este recomandată oprirea fumatului cât mai curând de la depistarea bolii valvei mitrale. Chiar înainte de intervenția de plastie de valvă mitrală, se recomandă repausul alimentar de minim 6 ore, scoaterea bijuteriilor, lentilelor de contact și protezelor dentare și spălarea cu un săpun antimicrobian.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum este realizată intervenția de plastie de valvă mitrală?

În general, o intervenție chirurgicală de plastie de valvă mitrală se efectuează conform următorilor pași:

  1. Anestezia generală a pacientului, astfel încât acesta este adormit și nu percepe durere;
  2. Conectarea la un dispozitiv de bypass cardiopulmonar, care înlocuiește funcția inimii și plămânilor în timpul intervenției;
  3. Incizia la nivelul toracelui – mărimea inciziei depinde de metoda chirurgicală utilizat;
  4. Plasarea unui inel de anuloplastie în jurul valvei, care are rol de susținere a valvei și readucerea la o formă mai apropiată de normal;
  5. Efectuarea altor tehnici chirurgicale suplimentare, în funcție de fiecare caz în parte;
  6. Evaluarea succesului reparației printr-o ecocardiografie transesofagiană pentru a inspecta valva mitrală;
  7. Deconectarea de la aparatul de bypass, astfel încât inima și plămânii să poată începe să funcționeze din nou;
  8. Trezirea din anestezie a pacientului.
  • Intervențiile cardiovasculare sunt realizate la SANADOR într-un bloc operator complet digitalizat. Programează-te!

Evoluția după intervenția de reparare a valvei mitrale

După o operație de plastie de valvă mitrală, pacientul poate fi supravegheat permanent, una sau două zile, într-o unitate de terapie intensivă. Echipa medicală urmărește tensiunea arterială, pulsul, ritmul cardiac, respirația și alte elemente vitale. Ulterior, pacientul este mutat într-un salon de spital obișnuit pentru a continua recuperarea. În toată această perioadă, pacientului i se administrează lichide și medicamente prin perfuzie intravenoasă, oxigen și tratament pentru ameliorarea durerii. De asemenea, se pot monta tuburi de dren la nivelul toracelui, pentru a elimina lichidul și sângele în exces, dar și un cateter în vezica urinară, pentru a ajuta la eliminarea urinei fără a fi necesară mobilizarea pacientului.

Majoritatea oamenilor petrec în spital o perioadă de aproximativ o săptămână după o operație de reparare a valvei mitrale. Ulterior, la domiciliu, se recomandă patru până la opt săptămâni de repaus de la activități intense pentru o recuperare eficientă. Mai mulți factori influențează recuperarea pacientului după această operație, printre care:

  • severitatea afectării inimii înainte de intervenția chirurgicală – dacă funcția cardiacă era redusă, pacientul va necesita mai mult timp pentru recuperare;
  • starea de sănătate înainte de operație – nivelul redus de activitate fizică și alte afecțiuni, precum insuficiența renală, pot face recuperarea un proces mai lent;
  • metoda chirurgicală folosită – după chirurgia deschisă, pacientul se recuperează în minim șase până la opt săptămâni, dar după tehnicile chirurgicale minim invazive se poate vindeca mai repede.

Riscuri în intervențiile de plastia de valvă mitrală

Riscurile posibile ale intervenției chirurgicale de reparație a valvei mitrale includ:

  • Secția ATI cardiovasculară a Spitalului Clinic SANADOR asigură îngrijiri avansate și siguranța actului medical. Vino la SANADOR!

Plastia de valvă mitrală la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează Centrul de Excelență și de Training în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă, primul din România acreditat internațional. Chirurgii realizează intervenții chirurgicale complexe la nivelul inimii, unele în premieră națională. Atunci când specificul cazului permite, medicii realizează plastia de valvă mitrală prin metode minim invazive, care favorizează recuperarea rapidă. Intervențiile de plastie de valvă mitrală sunt realizate în blocul operator cardiovascular ultramodern, complet digitalizat al Spitalului Clinic SANADOR, de o echipă medicală complexă, formată din medici specializați în chirurgia cardiovasculară, cardiologie, anestezie cardiovasculară și asistenți medicali experimentați.

SANADOR dispune de dotări de ultimă generație, printre care se numără și cele două angiografe Philips Azurion 7 ale Departamentului de Cardiologie Intervențională, echipamente de vârf pentru realizarea de proceduri prin abord transcateter. Intervențiile de plastie mitrală sunt posibile și datorită Secției de Terapie Intensivă Cardiovasculară, care este, de asemenea, complet digitalizată, și asigură îngrijiri avansate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR