Ce este plaga deschisă?

Plaga deschisă este o leziune a țesuturilor care poate fi provocată accidental (prin lovituri, tăieturi sau mușcături de câine) sau în urma unei intervenții chirurgicale. În majoritatea cazurilor, plăgile deschise sunt minore și pot fi tratate corespunzător la domiciliu, dar cele care sângerează masiv sau se suprainfectează necesită intervenție medicală.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de răni deschise

Există patru tipuri principale de răni deschise:

  • excoriația - denumită popular și julitură, apare prin cădere accidentală de la mici înălțimi, este frecventă la copii și nu necesită măsuri speciale de îngrijire;
  • lacerația - implică o rană mai profundă, cu margini neregulate, franjurate, care apare prin distrugerea violentă a țesuturilor, inclusiv cel subcutanat (de exemplu, lacerația perineală din timpul nașterii, prin ruptură de perineu);
  • punctiforme (plagă prin înțepare cu un obiect ascuțit sau prin împușcare) care deși au orificiul de intrare mic, pot fi profunde și pot fi asociate cu leziuni ale organelor interne;
  • avulsia implică ruptura sau smulgerea unei porțiuni a corpului (de exemplu, după accidente rutiere grave) și necesită întotdeauna îngrijire medicală de specialitate.

Plaga tăiată este un tip de rană cu aspect alungit, margini perfect netede, liniare, fără distrugeri ale țesuturilor adiacente, care însă poate fi profundă și poate apărea fie în urma unei operații, fie a unui accident care implică un corp tăios (cuțit, sticlă spartă, sabie).

Plaga deschisă după o operație este denumită plagă dehiscentă și apare, în general, la 5-8 zile după o intervenție chirurgicală. Aceasta poate fi superficială sau mai profundă, iar dacă este abdominală poate duce la eviscerație, situație care reprezintă o urgență chirurgicală. Factorii favorizanți ai dehiscenței de plagă includ:

Ulcerațiile și ulcerele trofice sunt categorii aparte de plăgi deschise la picior, care apar fie ca urmare a unei insuficiențe venoase cronice (sunt nedureroase, iar pielea din jur este maronie), fie în boala arterială periferică (sunt intens dureroase). În plus, neuropatia diabetică și afectarea macro- și microvasculară din diabetul zaharat duc frecvent la răni ale picioarelor sau degetelor, care se vindecă greu și necesită adesea amputații (picior diabetic).

Cum apar plăgile deschise?

Plăgile deschise pot să apară în urma unor factori extrinseci (de exemplu, accidente rutiere, căderi de la diferite înălțimi, împușcături, explozii, mușcături de animale, ruperea țesuturilor de către capetele osoase ale unei fracturi deschise), factori intrinseci (vene varicoase, diabet zaharat, obezitate morbidă, edeme ale membrelor inferioare, ulcer de presiune) sau o combinație între aceste tipuri, cum se întâmplă în cazul unor leziuni ale buzei și cavității orale. O plaga deschisa poate sa fie rezultatul unei răni mai complexe sau poate fi agravata de factori secundari, precum o înțepătură de țânțar, care provoacă mâncărime si poate duce la scărpinare excesiva si, implicit, la ruperea pielii.

Arsurile sunt o categorie aparte de plăgi deschise, care pot cuprinde o mare parte din suprafața corporală, fiind produse de contactul cu:

  • focul (arsuri termice);
  • substanțe chimice de tipul acizilor sau bazelor (arsuri chimice);
  • curent electric (arsuri electrice);
  • mușcătură de pisică sau de alt animal,
  • radiații (arsuri de iradiere).
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome provocate de o plagă deschisă

Principalele semne și simptome ale plăgilor deschise sunt:

  • durerea și sensibilitatea zonei din jurul rănii;
  • sângerarea, care uneori este masivă;
  • edemul (umflarea) zonei afectate;
  • limitarea mișcărilor membrului sau ariei afectate;
  • febră și colecții purulente, cu miros neplăcut, în caz de infecție locală.

Complicațiile rănii deschise

Principala complicație a rănilor deschise este infecția bacteriană. O plagă infectată se vindecă greu, este intens dureroasă și poate duce la sepsis dacă este lăsată netratată. Diferite specii de stafilococ (inclusiv MRSA) sau streptococ infectează cel mai adesea rănile, iar în cazul arsurilor, bacteriile Gram negative de tipul Pseudomonas sunt cel mai frecvent implicate.

Celulita (infecția țesutului subcutanat), fasceita necrozantă (infecția fasciei musculare și a grăsimii din jur) și osteomielita (infecția osului subiacent plăgii) sunt complicații locale, iar gangrena reprezintă necroza (moartea) țesutului, care duce întotdeauna la amputație. Alte complicații includ:

  • tetanosul (infecție cu Clostridium - pătrunderea sporilor de Clostriudium tetani în plagă duce la secreția unei neurotoxine care se manifestă prin contracții musculare violente) mușcăturile de păianjen pot duce la infecția cu spori de Clostridium tetani, care provoacă tetanos;
  • hemoragia (sângerare care durează mai mult de 20 de minute, nu se oprește după aplicarea garoului sau a unei presiuni directe ori apare în urma unei avulsii);
  • șoc hipovolemic, în cazul plăgilor care provoacă sângerare masivă,
  • cicatrizarea defectuoasă (cicatrici hipertrofice sau cheloide).
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Investigații recomandate pentru o rană deschisă

Cu excepția plăgilor punctiforme, restul rănilor sunt ușor de vizualizat. Astfel, medicul va analiza extinderea, profunzimea și marginile plăgii. Examenul bacteriologic și creșterea germenilor pe medii de cultură este recomandată în cazul plăgilor infectate. În plus, analizele de laborator pot arăta o anemie normocitară în caz de hemoragie și leucocitoză cu neutrofilie în infecțiile bacteriene. Hemoculturile pozitive indică prezența sepsisului.

Ecografia abdominală este o investigație accesibilă, care oferă informații despre organele interne, iar în anumite situații medicul poate folosi și ecografia de părți moi, pentru a vizualiza structura țesuturilor din jurul plăgii.

Investigațiile mai complexe, de tipul CT sau RMN, sunt indicate pacienților cu politraumatisme, în special celor care au suferit accidente rutiere grave, fiind necesare pentru evaluarea extinderii leziunilor.

Tratamentul pentru plaga deschisă

Îngrijirea plăgilor cuprinde curățarea zonei de praf, pământ, sticlă sau alte particule, folosind apă ori soluție salină din abundență și uneori debridarea locală (îndepărtarea chirurgicală a obiectelor străine pătrunse accidental în plagă sau a țesutului mort). Frecvent, medicul aplică local soluții antiseptice sau unguente ori creme care conțin antibiotice. Tratarea rănilor adânci implică deseori administrarea profilactică de antibiotice orale și analgezice pentru controlul durerii, iar vaccinul anti-tetanos este efectuat de rutină la toți pacienții.

Sutura plăgii este realizată imediat după curățarea acesteia (vindecare per primam) sau, în cazul plăgilor supurate ori cu devitalizări tisulare importante, după remiterea infecției (vindecare per secundam). Ulterior, plaga este pansează, iar conform recomandărilor internaționale, pansamentul se schimbă o dată la două zile. Până la îndepărtarea firelor de sutură, zona afectată trebuie să fie menținută uscată.

Vindecarea rănilor deschise și reducerea riscului de complicații depind de controlul comorbidităților și de igiena locală (menținerea zonei curate și uscate, precum și schimbarea periodică a pansamentelor).

Cum poate fi redus riscul de răni deschise?

Reducerea riscului de răni deschise se poate face prin:

  • evitarea comportamentelor periculoase;
  • renunțarea la fumat și scăderea în greutate;
  • respectarea cu strictețe a indicațiilor post-operatorii menționate de medic;
  • controlul optim al afecțiunilor care predispun la complicații (de exemplu, diabet zaharat, insuficiență venoasă cronică, boală arterială periferică).

Tratamentul plăgii deschise la Spitalul Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu plăgi deschise primesc cele mai bune îngrijiri medicale de specialitate, în funcție de severitatea leziunii. Echipa medicală specializată în medicină de urgență are acces la analize de laborator efectuate în sistem point-of-care, la patul bolnavului, și la investigații imagistice complete, astfel încât diagnosticul este stabilit rapid și corect, iar pacientul beneficiază de tratamentul adecvat.

După stabilizarea pacientului, acesta poate fi internat pe secție, pentru monitorizare și investigații suplimentare, sau poate fi externat, în funcție de indicația medicală. Echipa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat, tratează cu succes o gamă variată de urgențe medicale sau chirurgicale.

Pentru îngrijiri prespitalicești de urgență, Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Serviciu de Ambulanță cu flotă proprie și dispecerat care funcționează nonstop – telefon 021.9699.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR