Ce este placenta praevia?

Placenta praevia (sau placenta previa) este o complicație a sarcinii care poate avea consecințe grave. Programează o consultație la SANADOR, ca să descoperi din timp orice problemă care ar putea să apară în timpul sarcinii!

  • Pentru o monitorizare corectă a sarcinii, alege Maternitatea SANADOR!

Placenta praevia (sau placenta jos inserată) reprezintă o poziționare anormală a placentei, când aceasta acoperă total sau parțial colul uterin (cervixul). Placenta jos inserată are ca simptom principal sângerarea vaginală (metroragie), de regulă fără durere și cu sânge de culoare intensă, mai ales în cea de-a doua jumătate a sarcinii. Această complicație este tratată ca o urgență medicală, pentru că poate provoca o hemoragie masivă și naștere prematură.

Watch on YouTube

Uneori, la începutul sarcinii, placenta poate fi poziționată mai jos, însă ea va crește și se va deplasa, astfel încât, în cel de-al treilea trimestru de sarcină (între 28-40 săptămâni) se va afla mai sus în uter, pentru a elibera calea, permițând astfel trecerea bebelușului prin vagin în timpul nașterii. Însă, în cazul unei sarcini cu placenta praevia, acest organ rămâne ancorat de partea inferioară a uterului, iar unele porțiuni acoperă cervixul.

Placenta praevia poate fi de mai multe tipuri:

  • marginală, când placenta doar atinge cervixul, însă nu îl acoperă;
  • parțială, când placenta acoperă cervixul doar pe jumătate;
  • completă, când placenta blochează total colul uterin.

Această poziționare anormală a placentei se poate corecta de la sine, mai ales dacă este marginală, însă atunci când continuă să acopere parțial sau total cervixul, producând sângerare în sarcină, trebuie evitată nașterea naturală și se recomandă nașterea prin cezariană.

Cauze și factori de risc

Cauzele care duc la instalarea placentei praevia nu sunt pe deplin cunoscute, însă există foarte mulți factori care favorizează apariția acesteia. Dacă gravida a mai fost diagnosticată cu placentă jos inserată și la sarcinile anterioare, este foarte probabil ca această problemă să apară și la sarcina în curs.

De asemenea, avorturile, nașterile anterioare prin cezariană, care pot lăsa cicatrici uterine și alte leziuni la nivelul uterului, suferite în urma unor intervenții ori proceduri anterioare (sinechie uterină), sunt factori de risc importanți. Riscul de placenta praevia este mai mare și dacă gravida are peste 35 de ani, a fumat în timpul sarcinii, dacă sarcina este multiplă sau obținută în urma unei proceduri de fertilizare in vitro.

Cum se pune diagnosticul în placenta praevia?

Diagnosticul se pune de obicei în urma unei ecografii de sarcină, investigație de rutină efectuată la 20 de săptămâni de sarcină, când se poate observa poziția placentei. Însă, chiar dacă problema este descoperită la finalul primului trimestru de sarcină sau în cel de-al doilea trimestru, asta nu înseamnă că diagnosticul se menține pe tot parcursul sarcinii, pentru că situația se poate schimba în bine odată cu creșterea în dimensiuni a uterului.

  • 021.9699 Dacă ești însărcinată, programează-te din timp pentru consultație și ecografii de sarcină!

La 9 din 10 gravide cu placenta praevia depistată la 20 de săptămâni de sarcină, această complicație se va rezolva de la sine până la următoarele ecografii și doar una din 200 de femei rămâne cu această problemă până la finalul sarcinii. Dacă gravida are în antecedente nașteri prin cezariană, avorturi, dacă a mai avut placenta praevia și în sarcinile anterioare sau dacă prezintă alți factori de risc, atunci este mai puțin probabil ca placenta să se deplaseze în poziția normală.

Spre finalul sarcinii, prezența placentei praevia va fi confirmată prin efectuarea unei ecografii transvaginale, investigație folosită pentru a verifica locul exact în care se află placenta în acel moment.

Complicația poate fi diagnosticată și atunci când gravida se prezintă la medicul obstetrician pentru o sângerare apărută în a doua jumătate a sarcinii. Sângele are o culoare intensă, iar hemoragia este de regulă nedureroasă și poate fi declanșată de actul sexual sau de tactul vaginal din timpul unui consult ginecologic. Diagnosticul se poate pune și mai târziu în sarcină, dacă fătul stă într-o poziție neobișnuită, de pildă în prezentație transversală (prezentație transversă).

Posibile complicații

În cazul în care gravida a fost diagnosticată cu placenta praevia, vorbim despre o sarcină cu risc crescut, iar medicul obstetrician o va monitoriza mai atent, pentru a reduce riscul apariției unor complicații mai grave, care pot afecta și mama, și bebelușul.

Placenta praevia poate duce la:

  • Hemoragii masive, posibil amenințătoare de viață, care pot să survină în timpul sarcinii, travaliului, nașterii sau postpartum;
  • Necesitatea unei cezariene în regim de urgență;
  • Placenta accreta – situația în care placenta crește, se dezvoltă și se ancorează prea puternic de peretele uterin, ceea ce poate produce o hemoragie masivă după naștere.
  • Decolarea de placentă – placenta se desprinde înainte ca bebelușul să iasă, iar asta afectează alimentarea lui cu oxigen și nutrienți.

Placenta praevia poate fi diagnosticată printr-o ecografie de sarcină.

Pentru bebeluș, pot să apară următoarele complicații:

  • Naștere prematură;
  • Greutate scăzută la naștere și problemele care pot să apară din această cauză (bebelușii vor mânca mai greu, vor lua mai lent în greutate și vor fi mai sensibili la infecții);
  • Probleme respiratorii (plămânii copilului nu sunt dezvoltați suficient în momentul nașterii).

Tratamentul în placenta praevia

Dacă diagnosticul s-a pus printr-un examen ecografic de rutină la începutul sarcinii, atunci medicul va recomanda, cel mai probabil, o monitorizare mai atentă, prin mai multe ecografii, ca să afle dacă această complicație dispare de la sine.

Tratamentul în placenta praevia se axează în principal pe oprirea hemoragiilor, iar în cazurile fără sângerare, medicul va recomanda metode pentru prevenirea acestora, până când nașterea va fi considerată sigură. Astfel, medicul obstetrician poate indica întreruperea activității sexuale până la naștere, odihnă, respectarea programului de somn, evitarea exercițiilor fizice intense, a ridicării de greutăți și a statului în picioare prea mult timp.

  • Pacientele diagnosticate cu placenta praevia trebuie să fie atent monitorizate până la naștere. Programează-te la SANADOR!

Sângerarea vaginală abundentă după 20 de săptămâni de sarcină reprezintă o urgență medicală. În astfel de cazuri, gravida poate naște prematur, i se vor administra transfuzii sanguine pentru a compensa pierderea de sânge și va fi monitorizată atent, în spital.

Watch on YouTube

Dacă sângerarea apare la 36 de săptămâni, nașterea se va produce cel mai probabil prin operație cezariană, ceea ce se poate întâmpla și mai devreme, dacă sângerarea este una masivă. În cazurile în care vorbim de o primă sângerare, care se oprește după 48 de ore, gravida va fi externată, însă dacă astfel de episoade se repetă, medicul care urmărește sarcina poate recomanda o nouă internare.

De obicei, dacă s-a pus diagnosticul de placenta praevia (cu sângerări sau fără), gravida va fi programată pentru o naștere prin operație cezariană. Dacă nașterea va avea loc înainte de 37 de săptămâni de sarcină, atunci medicul îi va prescrie gravidei corticosteroizi, care vor ajuta la dezvoltarea mai rapidă a plămânilor bebelușului.

Programează-te la consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR