Ce este placenta praevia?
Placenta praevia (sau placenta previa) este o complicație a sarcinii care poate avea consecințe grave. Programează o consultație la SANADOR, ca să descoperi din timp orice problemă care ar putea să apară în timpul sarcinii!
-
Pentru o monitorizare corectă a sarcinii, alege Maternitatea SANADOR!
Placenta praevia (sau placenta jos inserată) reprezintă o poziționare anormală a placentei, când aceasta acoperă total sau parțial colul uterin (cervixul). Placenta jos inserată are ca simptom principal sângerarea vaginală (metroragie), de regulă fără durere și cu sânge de culoare intensă, mai ales în cea de-a doua jumătate a sarcinii. Această complicație este tratată ca o urgență medicală, pentru că poate provoca o hemoragie masivă și naștere prematură.
Uneori, la începutul sarcinii, placenta poate fi poziționată mai jos, însă ea va crește și se va deplasa, astfel încât, în cel de-al treilea trimestru de sarcină (între 28-40 săptămâni) se va afla mai sus în uter, pentru a elibera calea, permițând astfel trecerea bebelușului prin vagin în timpul nașterii. Însă, în cazul unei sarcini cu placenta praevia, acest organ rămâne ancorat de partea inferioară a uterului, iar unele porțiuni acoperă cervixul.
Placenta praevia poate fi de mai multe tipuri:
- marginală, când placenta doar atinge cervixul, însă nu îl acoperă;
- parțială, când placenta acoperă cervixul doar pe jumătate;
- completă, când placenta blochează total colul uterin.
Această poziționare anormală a placentei se poate corecta de la sine, mai ales dacă este marginală, însă atunci când continuă să acopere parțial sau total cervixul, producând sângerare în sarcină, trebuie evitată nașterea naturală și se recomandă nașterea prin cezariană.