Ce este placa pleurală

Placa pleurală este o îngroșare gri-albicioasă, de formă neregulată, localizată la nivelul pleurei, care este învelișului pulmonar. Apariția plăcilor pleurale este cea mai frecventă manifestare a expunerii la azbest, timpul necesar de la expunere până la apariția afecțiunii fiind de 20-30 de ani.

Placa pleurală nu reprezintă, în sine, o formațiune malignă, însă prezența acesteia crește riscul de afectare pulmonară determinată de azbest (azbestoză) și de dezvoltare a cancerului pleural, respectiv a mezoteliomului, la marginile acesteia.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Pleura este o membrană seroasă dublă, formată dintr-o foiță viscerală (pleura viscerală), care învelește plămânul și o foiță parietală (pleura parietală), care tapetează interiorul cavității toracice. Cele două foițe se continuă una cu cealaltă la nivelul hilului pulmonar, o regiune situată în centrul plămânului, prin care intră și ies vasele de sânge și căile aeriene pulmonare.

Între cele două foițe pleurale există o cavitate virtuală (cavitatea pleurală), în interiorul căreia se găsește o cantitate mică de lichid pleural, de aproximativ 5-15 mililitri. Acest lichid are rolul de a lubrifia în mod permanent suprafața pleurală și permite glisarea facilă a foițelor pleurale în timpul inspirul și al expirului.

Țesutul pleural este format din mezoteliu, un strat de celule epiteliale aplatizate, situate pe un strat subțire de țesut conjunctiv. Plăcile pleurale se dezvoltă, de obicei, în porțiunea submezotelială, la nivelul pleurei parietale, cel mai adesea în porțiunile inferioare ale toracelui, cruțând baza și vârful (apexul) pulmonar. Pleura viscerală poate fi afectată, însă în cazuri rare, iar implicarea acesteia este de cele mai multe ori asociată cu prezența concomitentă a bolii la nivelul parenchimului (țesutului) pulmonar.

Plăcile pleurale sunt de obicei bilaterale, prezente la nivelul ambilor plămâni și asimetrice. De obicei, pentru apariția acestora poate fi suficientă o expunere ușoară la fibrele de azbest, în doze reduse.

Tipuri de placă pleurală

Prezența plăcilor pleurale nu este în mod neapărat asociată cu prezența asbestozei, boală pulmonară din categoria pneumoconiozelor, determinată de expunerea la azbest. Azbestoza implică afectarea țesutului pulmonar, care devine fibros, adică îngroșat și rigid, ceea ce determină scăderea schimburilor aeriene pulmonare. Bolile țesutului pulmonar induse de expunerea la azbest pot apărea în decurs de 10-50 de ani de la expunere.

Astfel, există două tipuri de plăci pleurale:

  • Placă pleurală cu azbestoză – afectarea pleurală este concomitentă cu prezența bolii pulmonare;
  • Placă pleurală fără azbestoză – afectarea pleurei este singura manifestare a expunerii la azbest; unele studii ar indica faptul că prezența plăcilor pleurale poate fi o manifestare care să preceadă apariția azbestozei. 

Cauze și factori de risc

Apariția plăcilor pleurale este determinată, în mod aproape exclusiv, de expunerea la azbest. Azbestul este un mineral fibros din categoria silicaților, fiind utilizat în trecut în industria construcțiilor, la producerea izolatoarelor electrice, în industria navală și în alte tipuri de industrii, datorită rezistenței sale la temperaturi ridicate și a izolării bune pe care o asigură. Din păcate, utilizarea acestei substanțe reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, din cauza efectului cancerigen pleuro-pulmonar, motiv pentru care utilizarea sa a fost interzisă în multe țări din lume și din UE.

Odată inhalate în căile aeriene, fibrele de azbest, din cauza dimensiunilor mici, se pot concentra la nivelul țesutului pulmonar, determinând iritație și inflamație, care se vindecă, în final, prin depunerea de fibre de colagen hialin. Severitatea procesului inflamator crește direct proporțional cu durata expunerii la azbest.

Fibrele de azbest ajung la nivelul pleurei prin intermediul vaselor limfatice. Odată ajunse la acest nivel, ele determină inflamație, depunerea de colagen și fibroza localizată a țesutului pleural, astfel formându-se plăcile pleurale. Calciul se poate depune, în timp, la nivelul plăcilor pleurale. Odată calcificate, acestea devin mai rigide și capătă o culoare albicioasă.

Un factor care crește suplimentar riscul de formare a plăcilor pleurale este fumatul. Bărbații sunt mai predipuși la expunerea de azbest prin prisma meseriilor care implică lucrul cu acest material.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome pentru placa pleurală

Plăcile pleurale nu determină, în majoritatea cazurilor, niciun semn sau simptom, prezența acestora fiind detectată, adesea, întâmplător. Unele studii arată că prezența acestor plăci se poate asocia cu scăderea capacității totale a plămânului, adică a volumului total de aer care poate fi conținut în plămân după un inspir maximal, din cauza faptului că aceste îngroșări pleurale determină rigidizarea pleurei, care nu mai permite expansionarea completă a plămânului în urma inspirului.

Alte simptome care se pot asocia cu prezența plăcilor pleurale sunt dispneea (respirația cu dificultate), durerea în piept, tusea seacă și reducerea capacității de efort, care pot fi indicatori ai bolii pulmonare de tip fibrotic (fibroza la plămâni) în contextul azbestozei.

Stabilirea diagnosticului

De obicei, plăcile pleurale sunt descoperite incidental, în momentul efectuării unei radiografii pulmonare. Istoricul pacientului de expunere la azbest și prezența modificărilor pleurale la investigațiile imagistice sunt suficiente pentru diagnosticul plăcilor pleurale.

Radiografia pulmonară poate detecta prezența îngroșărilor focale pleurale marginale. Dacă sunt calcificate, se pot detecta mai ușor, apărând ca niște formațiuni albe de formă neregulată. Uneori, există un aspect clasic descris în literatură al plăcilor pleurale, care pot lua forma unor frunze.

Imagistica prin tomografie computerizată (CT) este metoda preferată de diagnostic a plăcilor pleurale, deoarece poate identifica prezența plăcilor indiferent de localizarea lor și chiar dacă nu prezintă calcificări, având o acuratețe de aproximativ 95-100%.

Stil de viață și tratament pentru placa pleurală

Simpla prezență a plăcilor pleurale nu impune necesitatea unui tratament, deoarece aceasta nu determină semne și simptome. Plăcile pleurale sunt formațiuni benigne, a căror prezență în sine nu înseamnă cancer. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere riscul de apariție al cancerului pleural de tip mezotelial. Astfel, descoperirea acestora implică adoptarea unor măsuri de prevenție și schimbarea stilului de viață.

Măsuri de prevenție

Odată descoperită prezența plăcilor pleurale, medicul va recomanda măsuri de prevenție, pentru a reduce afectarea suplimentară a pleurei și a plămânilor:

  • Renunțarea la fumat – deși formarea plăcilor pleurale nu este o consecință a expunerii la fumul de țigară, tutunul poate determina afectarea pe alte căi a pleurei și a plămânilor și crește riscul de cancer pulmonar;
  • Evitarea expunerii la azbest sau, atunci când nu este posibil, limitarea acesteia, prin utilizarea echipamentelor de protecție și a măștilor respiratorii;
  • Adoptarea unui stil de viață echilibrat, bazat pe o dietă sănătoasă și efectuarea regulată de exerciții fizice;
  • Scăderea expunerii la poluanții atmosferici.

Diagnosticul și managementul plăcii pleurale la SANADOR

SANADOR asigură servicii complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulmonare. Pacienții au acces la consultații de pneumologie realizate de medici dedicați și foarte bine pregătiți și la investigații performante, esențiale pentru diagnosticul bolilor respiratorii – radiografii digitale, RMN cu putere 3 Tesla, CT 128 slice.

După stabilirea diagnosticului de placă pleurală, medicul va recomanda conduita terapeutică potrivită, cu schimbările necesare pe care trebuie să le facă pacientul în stilul său de viață. De asemenea, consultul medical periodic, urmat de analizele și investigațiile indicate de specialist, este foarte important. În acest fel, poate fi prevenită apariția complicațiilor, iar dacă totuși apar alte probleme de sănătate, acestea pot fi descoperite și tratate din timp.

Pentru cazurile în care placa pleurală a provocat apariția cancerului pleural sau a mezoteliomului, pacienții au acces la toate procedurile disponibile de tratament oncologic la Centrul Oncologic SANADOR, în funcție de indicația medicală stabilită. Tratamentul chirurgical, atunci când este recomandat, se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR