Diagnosticarea pionefrozei
În fază inițială, medicul va recomanda analize de laborator, precum hemoleucograma completă, biochimia serică, creatinina serică și un sumar de urină, împreună cu urocultura, care vor ajuta la stabilirea diagnosticului. Dacă pacientul prezintă febră sau suspiciunea de sepsis, medicul va indica și hemoculturi recoltate, ideal, în puseu febril.
Proba de urină pentru urocultură trebuie să fie obținută din amonte față de obstrucție, fie prin aspirarea pe stentul ureteral, fie prin drenaj percutan pe nefrostomă. Uneori, prezența de puroi în urină poate fi identificată și macroscopic (cu ochiul liber).
Proteina C reactivă este, de asemenea, un marker important în diagnosticarea pionefrozei. Într-un studiu pe un lot mic de pacienți, valori ale proteinei C reactive peste 28mg/L au identificat corect necesitatea de drenaj percutan de urgență.
Diagnosticul microbiologic definitiv este pus pe frotiurile Gram și culturile din fluidul recoltat direct de la nivel renal, prin drenaj percutan ghidat ecografic sau CT.
Ecografia abdominală este metoda imagistică cea mai fiabilă pentru diagnosticul pionefrozei. Are specificitate și sensibilitate înaltă și poate diferenția hidronefroza de pionefroză, prin decelarea la nivel renal a unui material hiperecogen, a nivelelor lichidiene din sistemul pielo-caliceal sau a unor umbre de gaz la nivelul sistemelor colectoare caliceale.
Examenul CT abdominal este și el util in identificarea pionefrozei. Acesta poate pune în evidență suplimentar și îngroșarea pereților pelvisului renal, modificări inflamatorii intraparenchimatoase sau perirenale (precum abcesele), ori acumularea substanței de contrast deasupra/anterior materialului purulent pe testele funcționale ce urmăresc excreția renală. Un dezavantaj al acestui tip de imagistică este acela că exclusiv pe imaginile CT, fără alte investigații clinice și paraclinice, diferențierea dintre hidronefroză și pionefroză este dificilă.
Un examen RMN abdominal are o capacitate superioară de a diferenția între hidronefroză și pionefroză (hidronefroză suprainfectată), în special prin utilizarea unei secvențe speciale de difuzie a substanței de contrast (DWI) ce identifică semnale hiperintense în sistemul pielo-caliceal, sugestive pentru pionefroză.