Tipuri de pieloplastie
Tipul procedurii de pieloplastie variază în funcție de tehnica chirurgicală utilizată. Pieloplastia poate fi clasică, deschisă, realizată printr-o incizie largă care permite accesul direct al chirurgului la zona afectată, sau minim invazivă, cum ar fi cea endoscopică, laparoscopică sau asistată robotic.
În pieloplastia endoscopică, abordul se face prin uretră, fără incizii. Pieloplastia laparoscopică și cea asistată robotic necesită câteva incizii mici, pentru introducerea instrumentelor chirurgicale specifice.
Pieloplastia deschisă este recomandată în cazul pacienților cu intervenții chirurgicale perirenale anterioare și are o rată de succes ridicată. Cea mai utilizată metodă este pieloplastia Anderson-Hynes, unde se face o incizie de-a lungul coastei a 12-a, pentru a oferi acces direct la hilul renal și la joncțiunea dintre rinichi și ureter. Obstrucția este îndepărtată, iar capetele sunt suturate.
Pieloplastia laparoscopică este o tehnică minim invazivă, folosită frecvent pentru repararea joncțiunii dintre rinichi și ureter. Prin câteva incizii mici, chirurgul introduce instrumentele chirurgicale pentru a îndepărta obstrucția și a sutura capetele. Pieloplastia asistată robotic urmează un procedeu similar, folosind incizii mici și brațe robotice articulate, iar chirurgul controlează instrumentele robotice de la o consolă, având o vedere tridimensională de înaltă rezoluție a zonei operative.
Procedurile minim invazive se remarcă prin avantaje semnificative, precum disconfort postoperator redus, spitalizare scurtă, recuperare rapidă și cicatrici mici, asigurând rezultate excelente.