Cauzele infecției la rinichi și factorii de risc
-
La SANADOR, pacienții cu probleme renale beneficiază de investigații și tratamente moderne.
Programează-te!
Principala cauză a pielonefritei acute este bacteria Gram-negativă Escherichia Coli, dar ea poate fi produsă și de alte astfel de bacterii precum Proteus, Klebsiella sau Enterobacter. La anumite persoane, urina este sterilă, însă bacteriile pot să ajungă în tractul urinar din organele învecinate (cel mai frecvent, din intestine sau din organele genitale), dar o pot face și prin sistemul limfatic și circulator.
Infecțiile de tract urinar sunt mai comune în rândul femeilor, deoarece ele au o uretră mai scurtă, situată mai aproape de anus, și sunt supuse unor fluctuații hormonale mai mari de-a lungul vieții. Obstrucțiile de tract urinar cauzate de litiaza renală (piatră la rinichi) și hidroureterul pot duce și ele la pielonefrită acută, prin faptul că urina nu poate fi evacuată, stagnează în vezică și se infectează. O cauză mai puțin comună a pielonefritei acute este refluxul vezico-ureteral, o malformație congenitală în care urina se scurge înapoi din vezică spre rinichi. De asemenea, infecția poate fi provocată de o fistulă vezicală.
Pielonefrita cronică este cauzată de un istoric de infecții repetate de tract urinar prin uropatie obstructivă, calculi sau reflux vezico-ureteral, astfel de pacienți fiind și copiii. Uneori, pielonefrita cronică este o consecință a pielonefritei acute netratate sau tratate necorespunzător, când boala este doar ameliorată, dar nu a fost posibilă eradicarea totală a focarului infecțios sau restabilirea fluxului normal de urină.
În pielonefrita xantogranulomatoasă, culturile bacteriene arată de obicei Proteus mirabilis sau Escherichia Coli, iar pielonefrita emfizematoasă apare preponderent la pacienții cu diabet zaharat necontrolat.
Pacienții care au avut sau au montat un cateter (sondă urinară) sunt și ei expuși la pielonefrită, dar și bărbații care au un diagnostic de hiperplazie benignă de prostată. Sarcina, prin presiunea pe care o exercită asupra vezicii, poate predispune și ea la un flux încetinit de urină și la apariția unei pielonefrite. Copiii care se nasc cu spina bifida (un defect de închidere osos la nivelul coloanei vertebrale) au aproape toți o vezică neurogenă, un termen care descrie problemele care apar în legătură cu actul de a urina din cauze neurologice.
Deoarece nervii din partea inferioară a măduvei spinării care controlează vezica urinară și intestinul nu s-au dezvoltat complet, apar disfuncții ale vezicii urinare, precum vezică hiperactivă (spastică) sau hipotonă, adică copilul va avea probleme cu reținerea urinei sau cu eliminarea ei (uneori, ambele). Aceste probleme duc deseori către infecții repetate și pielonefrită la copii.
Pielonefrita apare mai ales la copiii sub 7 ani, femeile tinere la care apariția pielonefritei este asociată cu debutul activității sexuale, în sarcină, la naștere sau la bărbații de vârsta a doua care încep să sufere de adenom de prostată, uretrită sau prostatită. Posibilitatea de a dezvolta pielonefrită crește odată cu scăderea imunității generale a organismului în boli cronice, infecția cu virusul HIV, tuberculoză, diabet zaharat și carențe nutriționale.