Persistență de canal arterial, tratată la SANADOR

O nouă șansă la viață, la Spitalul Clinic SANADOR

  • „Le mulțumesc foarte mult tuturor! Și acum sunt surprinsă să văd că încă mai există oameni atât de buni, dornici să ajute necondiționat. Nu am crezut că vom primi ajutor atât de repede.”

De la șase, șapte luni copiii încep să meargă de-a bușilea, încearcă să se ridice singuri sau să tragă lucruri. Toate acestea fac parte din dezvoltarea normală a bebelușului, însă, pentru unii copii, nu este la fel de ușor. Pentru ei, fiecare mișcare reprezintă un efort susținut. Această stare de oboseală a copilului este dată, de obicei, de o problemă de sănătate, de o afecțiune cardiacă gravă care trebuie investigată și tratată cât mai repede.

În aceeași situație s-a aflat și Ilias, un bebeluș de numai șapte luni. În loc să se joace și să fie activ, copilul eram mai mult obosit. Încă de la vârsta de două luni mama lui Ilias a observat că micuțul transpira excesiv, că respira cu dificultate și că pentru el inclusiv suptul devenise dificil.

„Încă de la naștere dădea semne că nu respiră bine, transpira și se vedea că depune efort. Și când dormea respira foarte greu, tușea, se îneca, părea că se sufocă. Sau când încerca să se miște, se vedea că depunea efort. Nici în greutate nu reușea să ia foarte mult. În mod normal trebuia să ia între 600-700 g, dar el abia dacă reușea să ia 200 g. La două luni, când am fost la control la plămâni, medicul a constatat că se aude un suflu la inimă și ne-a recomandat să mergem la domnul doctor Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică, de la Spitalul Clinic SANADOR” povestește Florina, mama lui Ilias.

La SANADOR, după o serie de analize printre care și o ecografie cardiacă și un consult de cardiologie pediatrică, medicii au confirmat diagnosticul. Copilul avea o malformație cardiacă congenitală, canal arterial petent cu insuficiență cardiacă.

Ce este canalul arterial persistent la copii?

Persistența de canal arterial (PCA) este o anomalie cardiacă congenitală prin care un mic canal care leagă artera pulmonară de aortă în timpul vieții intrauterine nu se închide așa cum ar trebui după naștere. Acest canal ar trebui să se închidă natural înainte de naștere, permițând ca sângele să circule normal în organism, dar în cazul PCA, acest lucru nu se întâmplă, afectând astfel circulația normală a sângelui în corp și punând presiune asupra inimii și plămânilor.

Persistența de canal arterial poate avea simptome ușoare sau severe dacă deschiderea este mică, însă există și situații în care afecțiunea nu are simptome evidente, fiind descoperită  întâmplător. Cele mai întâlnite simptome în cazul copiilor diagnosticați cu persistența de canal arterial sunt: transpirația, oboseala, respirație sacadată, lipsa poftei de mânare și o greutate scăzută pentru vârsta pe care o au.

Misiunea umanitară SANADOR - O rază de lumină pentru inimile micuților pacienți

  • „Încă de la naștere dădea ceva semne că nu respiră bine, transpira și se vedea că depune efort. Și când dormea respira foarte greu, tușea, se îneca, dădea semne că se sufocă sau când încerca să se miște, se vedea că depunea efort.”
Ilias, imediat după intervenția chirurgicală

Copiii diagnosticați cu persistență de canal arterial pot avea nevoie de tratament și intervenții medicale pentru a gestiona această situație care le poate pune viața în pericol. În cazul lui Ilias, după aflarea diagnosticului, medicii au continuat cu un tratament medicamentos timp de două luni, însă starea micuțului nu se ameliora. Era tot mai obosit și nu reușea să ia în greutate. Pentru că o afecțiune ca PCA poate slăbi treptat inima, până când aceasta nu mai poate pompa corespunzător sânge, Ilias ajunsese în insuficiență cardiacă, când, din cauza efortului susținut al inimii, a apărut o dilatarea prea mare a acesteia în partea stângă.

În cazul lui Ilias, singura soluție de vindecare era o intervenție chirurgicală complexă, care să închidă și să blocheze canalul arterial. Însă decizia ca Ilias să fie operat nu era deloc una ușoară având în vedere vârsta fragedă a micuțului, dar și greutatea sa extrem de mică de numai 3.5 kg.

După mai multe discuții cu specialiști din diferite domenii medicale, medicii au hotărât că Ilias trebuia operat cât mai repede. Șansa lui a venit datorită programului de chirurgie cardiovascularăpediatrică din cadrul Spitalul Clinic SANADOR, unde mai mulți copii cu malformații cardiace congenitale sunt operații de medicii noștri împreună cu specialiști din Europa.

Misiunea umanitară din cadrul Spitalului Clinic SANADOR este alcătuită dintr-o o echipă complexă și dedicată de chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați din România și marile centre europene. Intervențiile de la SANADOR sunt realizate împreună cu echipa Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivăcondusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secție de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic SANADOR.

O operație reușită

  • „Ne-am bucurat foarte tare, am rămas șocați, uimiți de cât de mult am fost ajutați. Le mulțumesc foarte mult tuturor și acum sunt surprinsă să văd că încă mai există oameni atât de buni și dornici să ajute necondiționat, nu am crezut că vom reuși să primim ajutor atât de repede.”

În data de 8 septembrie anul acesta, Ilias a fost operat în cadrul misiunii umanitare, de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secție de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic SANADOR și echipa condusă de acesta, printr-o tehnică de chirurgie cardiovasculară intervențională de închidere a canalului arterial. În timpul intervenției chirurgicale, chirurgii cardiovasculari de excepție de la Spitalul Clinic SANADOR au lucrat cu pricepere și dăruire pentru a repara inima micuțului Ilias, oferindu-i astfel șansa la o viață sănătoasă și normală.

În acest program intră copii de la cele mai mici vârste, de la sugari până la adolescenți. Cu eforturi deosebite, fiecare pacient este supus unei evaluări complete și este monitorizat pentru reconfirmarea diagnosticului. Acest program reprezintă un angajament profund de a oferi copiilor șansa la o viață sănătoasă și fericită.

Familii întregi au găsit în cadrul misiunilor umanitare de la Spitalul Clinic SANADOR o rază de speranță și o mână întinsă atunci când au avut cea mai mare nevoie. La Spitalul Clinic  SANADOR, putem continua să aducem bucurie și sănătate în viața copiilor cu afecțiuni cardiace grave. Împreună, facem posibile minuni, redând acestor copii șansa de a-și trăi viața și a avea un viitor strălucitor.

„Ne-am bucurat foarte tare, am rămas șocați, uimiți de cât de mult am fost ajutați. Toată lumea s-a ocupat până la cel mai mic detaliu, toți au fost foarte amabili. Le mulțumesc foarte mult tuturor și acum sunt surprinsă să văd că încă mai există oameni atât de buni și dornici să ajute necondiționat, nu am crezut că vom reuși să primim ajutor atât de repede”, mărturisește Florina, mama lui Ilias.

După intervenție, copilul a fost transferat în Secția de Terapie Intensivă, unde a fost monitorizat și supravegheat. Pentru că evoluția lui Ilias a fost una foarte bună, micuțul a fost mutat în secția de specialitate, de unde a fost externat în scurt timp. Intervențiile din cadrul misiunii umanitare sunt realizate pro bono de echipele medicale implicate, la Spitalul Clinic SANADOR, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Astăzi, la aproape trei luni de la operație, datorită tehnologiei medicale de vârf și a unui plan de tratament personalizat, intervenția a fost un succes, iar Ilias a început să-și recâștige vitalitatea.

„Imediat după operație a fost foarte vioi, nu mă așteptam să fie așa de activ, s-a jucat, s-a împrietenit cu toată lumea. Acum este foarte, foarte bine, a luat în greutatea aproape 2 kg și s-a văzut că nu mai depune efort la orice mișcare sau activitate”, conchide Florina, acum mamă fericită a unui copil sănătos.

Chirurgia cardiovasculară pediatrică la SANADOR

  • „Imediat după operație a fost foarte vioi, nu mă așteptam să fie așa de activ, s-a jucat, s-a împrietenit cu toată lumea. Acum este foarte, foarte bine, a luat în greutatea aproape 2 kg și s-a văzut că nu mai depune efort la orice mișcare sau activitate.”
Copiii operați în timpul misiunii pediatrice SANADOR

Asemenea lui Ilias, tot mai mulți copii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale pot fi salvați și tratați la noi în țară, în condiții de maximă siguranță, alături de medici specialiști foarte bine pregătiți și o echipă empatică și gata să ajute în orice moment. Aceste intervenții delicate sunt posibile prin programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică din cadrul Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, de la Spitalul Clinic SANADOR. Aceste misiune au scopul de a consolida și permanentiza programul de chirurgie cardiacă pentru copii.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR