Diagnosticul de peritonită
Diagnosticul de peritonită se stabilește de obicei în Compartimentul de Primiri Urgențe, pe baza anamnezei și a examenului clinic. În forma clasică de peritonită acută, bolnavul este palid, anxios cu abdomenul imobil, retractat. De multe ori, pacientul nu se poate deplasa din cauza durerii, adoptând o poziție antalgică pe targă sau în pat cu gambele flectate pe coapse și coapsele pe abdomen. Palparea abdomenului (atunci când este posibilă) evidențiază apărare musculară (în stadiile incipiente), care evoluează spre contractură musculară (semn clasic de peritonită, care însă lipsește în formele spontane). Atunci când contractura este generalizată, apare clasicul „abdomen de lemn”.
Investigațiile de laborator sunt nespecifice, dar evidențiază leucocitoză (creșterea numărului de leucocite) și semne de inflamație (VSH crescut și proteina C-reactivă crescută). În funcție de etiologie, se pot observa și creșteri ale amilazei sau lipazei serice (în pancreatită), ori ale bilirubinei sau fosfatazei alcaline (în colecistita acută). Creșterea ureei și a creatininei serice indică instalarea insuficienței renale acute.
Explorările imagistice efectuate în urgență includ radiografia abdominală simplă (care indică pneumoperitoneu – acumulare de aer sau gaz în cavitatea peritoneală) și ecografia abdominală (care evidențiază colecții lichidiene, fiind preferată mai ales la copii).
Tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sunt indicate la pacienții stabili, care nu necesită imediat o intervenție chirurgicală. Cele două investigații permit identificarea cu precizie a cauzei peritonitei.
Puncția peritoneală simplă sau puncția-lavaj este indicată mai ales în peritonita bacteriană spontană și în forma terțiară. Aceasta se realizează sub ghidaj ecografic și permite evidențierea și numărarea celulelor (examen citologic) și izolarea germenilor cauzatori pe medii de cultură (examen bacteriologic sau fungic).