Pelvectomie cu deviație urinară pentru recidiva unui cancer cervical

Diagnostic grav, după un cancer tratat cu ani în urmă

În 2018, la 54 de ani, Steliana a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. A fost operată și, după intervenția chirurgicală, a urmat tratament prin brahiterapie. Câțiva ani mai târziu, pacienta a început să se simtă tot mai rău. Avea dureri abdominale, dureri de spate, incontinență urinară, dureri la urinare și o senzație de usturime în timpul micțiunii.

Pentru că Steliana urma în acea perioadă și tratament prin chimioterapie, s-a gândit că aceste semne și simptome ar putea fi din cauza terapiei. Timp de aproape trei luni, femeia a suportat disconfortul până când și-a dat seama că problema este mai gravă. Astfel, Steliana a mers mai întâi la un medic nefrolog care, după câteva investigații, i-a recomandat un consult la un medic specialist în urologie.

După anamneză, un examen clinic amănunțit și alte investigații paraclinice, printre care și o cistoscopie, Steliana a primit diagnosticul de fistulă vezicovaginală. Pentru că boala era într-un stadiu avansat, singura soluție de tratament era o intervenție chirurgicală complexă.

Evaluare medicală completă la Spitalul Clinic SANADOR

Astfel, Steliana a început să caute un medic bun care să o opereze. După câteva documentări, Steliana a aflat de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie și coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Fiind convinsă de părerile deosebite pe care le aveau despre acesta alți pacienți pe care îi operase, Steliana a fost sigură că acesta este medicul care va reuși să o vindece.

La SANADOR, în urma consultației și a investigațiilor medicale, printre care s-a numărat și o examinare PET-CT, Steliana a primit diagnosticul de recidivă tumorală de bont vaginal și fistulă vezicovaginală, după un cancer cervical operat și iradiat în 2018. Conf. Dr. Constantin Gîngu i-a recomandat o intervenție chirurgicală complexă, efectuată clasic: pelvectomie anterioară, cu deviație urinară de tip conduct ileal Bricker.

„A fost un mare noroc că am reușit să ajung la Conf. Constantin Gîngu. Mi-a dat speranță din primele momente. Am avut o operație grea și un diagnostic urât, dar cu toate astea nu îmi era atât de frică, pentru că am avut mare încredere în dânsul. Eram pozitivă și mă gândeam că totul o să fie bine”. Steliana
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Ce este fistula vaginală?

O fistulă vaginală reprezintă un tunel care apare în peretele vaginal între acesta și un alt organ din vecinătate, precum vezica urinară, așa cum s-a întâmplat în cazul Stelianei. Fistula vezicovaginală, care permite urinei, gazelor sau materiilor fecale să ajungă în vagin, apare, de regulă, după intervențiile de obstetrică-ginecologie, cum ar fi histerectomia, operația de cezariană sau într-o naștere complicată, când fătul este prea mare.

Sunt și cazuri când fistula vezicovaginală apare în urma cancerelor din zona pelvină, de exemplu, cancerul de col uterin, cancerul de colon sau de rect, sau în urma tratamentelor recomandate pentru tratarea afecțiunilor oncologice, precum radioterapie sau chimioterapie.

Printre simptomele care pot indica o fistulă vezicovaginală se numără: durerile abdominale, pierderi constante de urină, secreții vaginale urât mirositoare, infecții urinare recurente. În unele situații, pot apărea febră, greață și vărsături, diaree și pierderea bruscă în greutate.

Diagnosticul de fistulă vezicovaginală este stabilit de medicul ginecolog sau urolog. Netratată, afecțiunea poate duce la complicații grave, de la infecții vaginale, infecții urinare, abces cutanat, până la fistule care reapar și care se vindecă greu sau foarte greu.

Tratamentul trebuie să fie unul personalizat, în funcție de tipul fistulei. Unele se pot vindeca de la sine, însă de cele mai multe ori este nevoie de operație.

Intervenție chirurgicală complexă la SANADOR

La scurt timp de la prima consultație, la Conf. Dr. Constantin Gîngu, Steliana a fost programată pentru operație. Intervenția a fost una de pelvectomie anterioară, cunoscută și drept exenterație pelvină anterioară, cu deviație de tip conduct ileal Bricker.

Deviația ileală Bricker, recomandară în exenterație pelvină totală sau anterioară, este utilizată frecvent în cazul cancerelor ginecologice persistente sau recurente. În cazul Stelianei, intervenția a decurs fără probleme, iar la scurt timp pacienta a fost externată.

„Conf. Dr. Constantin Gîngu mi-a explicat mereu tot. A venit la mine și înainte de operație, și după. Îmi transmitea o energie pozitivă. După operație a venit la mine și mi-a spus că sunt un caz fericit și că totul a decurs normal. După intervenție nu am simțit dureri. Asistentele au fost foarte drăguțe și s-au ocupat de mine. În primele zile, recuperarea a fost puțin mai grea, dar treptat am început să mă simt tot mai bine”, își amintește Steliana.

Conf. Dr. Constantin Gîngu este medic primar urologie și coordonator pentru chirurgia urologică oncologică și reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

În prezent, pacienta este bine. Vine la control constant și lucrurile au evoluat normal. Urmează și un tratament prin imunoterapie, respectă indicațiile medicilor, spune că a învățat din nou să zâmbească și face acest exercițiu zilnic.

„Sunt foarte fericită. Datorită Conf. Dr. Constantin Gîngu pot să zâmbesc din nou. Acum mă bucur de tot, mă bucur și când văd soarele. Îi mulțumesc din suflet, datorită dânsului, prin priceperea și profesionalismul său, acum sunt iar pe picioare”, conchide, emoționată, Steliana.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR