Ce este pelada?

Pelada sau alopecia areata este o afecțiune autoimună caracterizată prin căderea imprevizibilă a părului, atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat foliculii de păr. Această afecțiune apare adesea la nivelul scalpului, deși poate afecta zone mai mari sau poate duce la căderea totală a părului pe scalp sau pe întregul corp. La SANADOR, pacienții care se confruntă cu căderea părului au acces la consultații de specialitate, prin abordare multidisciplinară atunci când este necesar, pentru diagnostic corect și tratament performant.

Termenul „areata” denotă natura localizată a căderii părului, care o deosebește de alte forme de alopecie. Deși căderea părului poate varia foarte mult ca gravitate, afecțiunea în sine nu este contagioasă.

Diferitele subtipuri de alopecie areata includ alopecia totală, în care se pierde tot părul de pe scalp, alopecia universală, care implică pierderea completă a părului pe tot corpul, alopecia areata difuză, caracterizată prin subțierea generală a părului, și alopecia areata ofiazică, care duce la pierderea părului sub forma unei benzi sau fâșii de-a lungul părților laterale și din spate ale scalpului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru alopecia areata

Alopecia areata apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele foliculului de păr, determinându-le să se micșoreze și să încetinească producția de păr. În ciuda cercetărilor în curs de desfășurare, factorii declanșatori pentru peladă rămân necunoscuți. Pelada afectează în mod egal femeile și bărbații.

Peste 80% dintre persoanele cu peladă prezintă semne ale afecțiunii înainte de vârsta de 30 de ani, alopecia areata la copii fiind destul de frecventă. Alopecia areata la copii poate avea și un impact psihologic mai puternic, afectându-le stima de sine și felul în care se simt față de propria persoană.

Riscul de a dezvolta alopecia areata crește dacă o rudă de sânge are această afecțiune. Aproximativ 1 din 5 persoane cu alopecia areata are un membru al familiei care suferă de această afecțiune.

Un istoric familial al altor boli autoimune, cum ar fi vitiligo, boli tiroidiene, lupus eritematos și psoriazis, poate crește riscul. Alte afecțiuni precum astm bronșic, febra fânului și dermatita atopică sunt și ele asociate cu o probabilitate mai mare de a dezvolta alopecia areata.

Alopecia areata nu este contagioasă și nu se poate răspândi prin contact fizic sau prin particule din aer.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se manifestă pelada?

Alopecia areata se manifestă în mod caracteristic prin căderea părului sub formă de goluri de mărimea unei monede, de obicei pe scalp. Cu toate acestea, pelada poate afecta și alte zone ale corpului, inclusiv barba, sprâncenele, genele și părul de pe corp.

Căderea părului poate apărea brusc, în câteva zile sau pe parcursul câtorva săptămâni. Anterior acestui fenomen, persoanele pot avea senzații de mâncărime sau arsură în zonele afectate. Este important de reținut că foliculii de păr rămân intacți, existând posibilitatea regenerării părului în cazul în care inflamația dispare.

Aproximativ 30 % dintre persoanele cu alopecie areata pot constata că afecțiunea fie progresează, fie variază între căderea și regenerarea părului. Aproximativ jumătate dintre cei afectați își revin în decurs de un an, deși mulți suferă de episoade multiple.

Alopecia areata poate afecta, de asemenea, unghiile de la mâini și de la picioare, fiind uneori un indicator precoce al afecțiunii. Modificările unghiilor pot include leziuni punctiforme, pete și linii albe, textură aspră, pierderea strălucirii, subțierea sau despicarea.

Semnele clinice specifice ale alopeciei areata includ:

  • Fire de păr scurte care se îngustează la bază,
  • Fire de păr care se rup înainte de a ajunge la suprafața pielii,
  • Fire albe de păr care pot crește în zonele afectate.

Alte simptome includ:

  • Goluri de păr în cap,
  • Goluri de păr în barbă,
  • Goluri de păr care se pot extinde și uni, formând zone mai mari unde părul a căzut,
  • Regenerarea părului într-o zonă afectată, în timp ce pierderea părului are loc în altă zonă,
  • Căderea semnificativă a părului într-o perioadă scurtă, exacerbată uneori de vremea rece,
  • Modificări ale unghiilor, cum ar fi roșeață, fragilitate.

Golurile de păr în cap sunt de obicei netede, fără erupții cutanate, deși unele persoane pot simți furnicături, mâncărimi sau senzații de arsură.

Diagnosticul de alopecia areata

Diagnosticarea peladei este de cele mai multe ori simplă, datorită naturii distinctive a simptomelor sale. Medicul dermatolog începe prin a examina gradul de cădere a părului, prezența de goluri de păr în cap sau de goluri de păr în barbă și evaluează la microscop firele de păr din zonele afectate, pentru a determina prezența modificărilor structurale.

Testul de tragere a părului presupune tracționarea ușoară a firelor de păr de la marginile zonelor afectate, pentru a vedea dacă acestea ies ușor, indicând o cădere activă a părului. Deoarece modificările unghiilor sunt frecvente în alopecia areata, medicii vor verifica, de asemenea, orice semne de înțepături ale unghiilor, pete albe sau textură aspră.

Examinarea clinică inițială oferă adesea suficiente informații pentru stabilirea unui diagnostic. Ulterior, medicul poate preleva o mică bucată de piele de pe scalp din zonele cu goluri de păr în cap, pentru o biopsie. Aceasta implică examinarea microscopică a țesutului cutanat, pentru a exclude alte afecțiuni.

Pentru a exclude alte boli autoimune sau afecțiuni subiacente, pot fi efectuate analize de sânge, pentru a verifica dacă există probleme tiroidiene, dezechilibre hormonale sau anomalii ale sistemului imunitar.

În unele cazuri, medicii pot recomanda un test pentru infecții fungice, care pot provoca căderea părului sub formă de goluri, pentru a asigura diagnosticul corect.

Tratamentul pentru peladă

Alopecia areata dispare natural în decurs de un an pentru majoritatea persoanelor afectate. Cu toate acestea, atunci când părul nu crește de la sine, diverse tratamente pot stimula regenerarea părului și pot gestiona simptomele.

Alopecia areata la copii are o rată mai mare de regenerare spontană a părului în comparație cu adulții. Mulți copii care suferă de alopecie areata își pot reveni complet fără tratament.

Medicii folosesc frecvent corticosteroizi pentru a trata alopecia areata. Injecțiile cu steroizi sunt de obicei administrate direct în scalp, pentru a trata aceste goluri de păr în cap. Steroizii suprimă atacul sistemului imunitar asupra foliculilor de păr, ducând adesea la o regenerare după aproximativ patru săptămâni. Tratamentul poate fi necesar să fie repetat la fiecare câteva luni, creșterea părului fiind uneori permanentă, iar alteori temporară.

Steroizii topici, sub formă de creme sau unguente, sunt prescriși frecvent. Deși aceștia pot favoriza regenerarea părului, beneficiile lor pe termen lung rămân neclare. Steroizii administrați pe cale orală sunt o altă opțiune pentru căderea mai extinsă a părului, deși utilizarea prelungită crește riscul de efecte secundare precum diabet zaharat și ulcer gastric.

Imunoterapia este un alt tratament eficient, în special pentru cazurile severe, precum alopecia areata universală. Pacienții care răspund la acest tratament încep de obicei să observe regenerarea părului după aproximativ trei luni.

Terapia cu lumină ultravioletă (UV), care implică 2-3 sesiuni pe săptămână, ar putea prezenta beneficii după aproximativ 12 luni, deși ratele de răspuns variază.

Minoxidilul este un tratament topic aplicat pe scalp. Este utilizat mai frecvent pentru calviția tipică și durează aproximativ 12 săptămâni pentru a produce rezultate vizibile, cu posibile efecte secundare, inclusiv iritarea scalpului și creșterea nedorită a părului.

De asemenea, sunt explorate tratamente experimentale, cum ar fi terapia cu plasmă bogată în trombocite (terapia PRP). Aceasta presupune prelevarea de sânge de la pacient, prelucrarea acestuia și apoi injectarea sa în scalp, pentru a stimula creșterea părului.

Purtarea de peruci, pălării sau eșarfe poate ajuta la acoperirea zonei afectate și la protejarea scalpului de soare.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații dermatologice realizate de medici foarte experimentați și la toate investigațiile necesare pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor scalpului. În cazul altor boli autoimune asociate, pacienții beneficiază de consult multidisciplinar, pentru gestionarea corectă a simptomatologiei și stabilirea tratamentului adecvat, care este întotdeauna individualizat.

În acest fel, sunt obținute cele mai bune rezultate terapeutice, cu ameliorarea semnificativă a semnelor și simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. SANADOR asigură o abordare multidisciplinară, integrată, pentru managementul adecvat al oricăror probleme de sănătate.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR