Ce este parodontoza

Ce înseamnă parodontoza? Denumită și boală parodontală, aceasta este o afecțiune care se manifestă la una sau mai multe dintre structurile prezente în cavitatea bucală, precum gingia, ligamentele parodonțiului, osul alveolar etc.

Astfel, prin afectarea osului care susține structurile dentare, parodontoza poate conduce în ultimă instanță la pierderea dinților și a țesutului adiacent. Unul dintre factorii care contribuie la instalarea acestei afecțiuni este formarea plăcii bacteriene, prin acumularea de bacterii la granița dintre dinte și gingie.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauzele parodontozei

Nu putem să vorbim de parodontoză fără a lua în calcul prezența plăcii bacteriene, unul dintre principalii factori de dezvoltare ai acestei boli. Placa bacteriană este de fapt o aglomerare de bacterii numită biofilm, care capătă un aspect ușor gălbui sau albicios la suprafața dinților. În timp, acest biofilm se transformă în tartru dentar, mineralizându-se și fiind mai greu de înlăturat.

În mod normal, acest lucru se manifestă în cazurile unei igiene orale precare, însă pot există și alți factori favorizanți, dintre care putem enumera:

Odată cu acumularea biofilmului și formarea plăcii bacteriene, organismul va declanșa un răspuns imun, în încercarea de a elimina bacteriile, care se manifestă prin distrugerea, alături de bacterii, a zonelor în care acestea s-au infiltrat, precum gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale.

Semnele și simptomele parodontozei

Din păcate, parodontoza are un caracter insiduos, dezvoltându-se progresiv și fără durere dentară. Prin urmare, neglijarea simptomelor și lipsa unui tratament eficient la timp poate conduce la pierderea dinților. De aceea, este important să nu ignorăm semnele acestei afecțiuni și să programăm o vizită la medicul dentist atunci când se manifestă următoarele simptome:

Gingivită (inflamarea gingiilor) – se manifestă prin sângerări locale. În lipsa tratamentului, această se agravează, ducând la tumefieri ale zonelor afectate și la retractia gingiilor, ceea ce conferă dinților un aspect prelungit. În timp, se pot formă "pungi parodontale" în zona coletului, unde placă pătrunde între suprafață dintelui și gingie, favorizând în continuare proliferarea bacteriilor.

Ulterior, parodontoza va evolua, afectând osul alveolar și ligamentele parodontale, moment în care apare mobilitatea dinților și, în final, edentația, prin căderea dinților. În faza finală, de resorbție osoasă, dintîi sunt compromisi. Alte simptome asociate acestei boli includ halenă (respirație urat mirositoare, persistența) și prezența pungilor parodontale ce se formează la nivelul coletului dentar.

Diagnosticul parodontozei

Stabilirea unui diagnostic corect se face în urma examinării efectuate de medicul stomatolog, care va stabili gradul de evoluție a bolii, în funcție de retractia gingivală, prezența sângerarilor, aspectul general al gingiilor și gradul de mobilitate al dinților.

În urma consultului de parodontologie, specialistul va recomanda tratamentul potrivit, care diferă în funcție de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Tratamentul pentru parodontoză

Procedurile de tratament parodontoza pot fi invazive sau non-invazive și includ:

  • Detartrajul – această procedură de profilaxie dentară elimină tartrul și pelicula de bacterii din jurul dinților și de sub gingii. Detartrajul poate fi efectuat folosind instrumente manuale, precum chiuretele, sau dispozitive cu ultrasunete.
  • Surfasajul radicular – curățarea și netezirea suprafețelor radiculare, pentru a preveni depunerile de tartru și pentru eliminarea bacteriilor care contribuie la inflamații sau care întârzie vindecarea.
  • Tratament stomatologic cu laser - cuprinde metode clasice de decontaminare locală (detartraj și surfasaj radicular), însoțite de decontaminare cu diferite lungimi de undă laser, care acționează în profunzimea țesuturilor parodontale, eliminând bacteriile și stimulând vindecarea. De ce mai multe ori, terapia parodontală asistată laser elimină necesitatea administrării de antibiotice pe cale orală.
  • Tratament medicamentos - unele antibiotice topice sau orale pot controla infecția bacteriană. Antibioticele topice pot include apa de gură sau geluri. Folosirea tratamentului cu laser poate scădea nevoia de tratament medicamentos sau durata acestuia.
  • Intervenții chirurgicale - atunci când boala se află într-un stadiu avansat sau când alte metode de tratament nu sunt disponibile, medicul poate recomanda o metodă chirurgicală. Intervențiile se fac in scopul curățării rădăcinii dinților, iar accesul se face prin incizii la nivelul gingiei. Atunci când boala este foarte avansată, afectând țesutul osos în profunzime, specialistul poate opta pentru metode avansate de tratament, precum grefe de os sau de țesut moale, prelevate de la pacient sau sintetice.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenită parodontoza?

Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni, pot fi luate o serie de măsuri care includ:

  • Igienă orală corectă - include un periaj corect, folosirea atei dentare și a apei de gură, folosirea unei periuțe adecvate (cu peri moi, în cazul sangerarilor gingivale).
  • Alimentație corectă - ce include consumul de fructe și legume, alături de un regim alimentar echilibrat.
  • Vizită periodică la stomatolog - este cea mai bună metodă de prevenție, putând depista în timp util apariția gingivitei sau a primelor semne de inflamație parodontala.

Tratament la Clinica de Stomatologie SANADOR

Clinica de Stomatologice SANADOR asigură servicii personalizate de tratament pentru parodontoză, oferite de medici stomatologi experimentați, specializați în parodontologie. Terapiile parodontale sunt asistate de laser, cu beneficii semnificative pentru pacient, precum creșterea gradului de confort și o vindecare mai rapidă.

La Clinica de Stomatologie SANADOR, curățarea și debridarea zonelor greu accesibile este realizată cu ajutorul laserului, care asigură o sângerare redusă și are efect bactericid, astfel încât scade riscul de infecții dentare. De asemenea, pacienții beneficiază de parodontometrie, realizată cu ajutorul unei sonde parodontale gradate, cu ajutorul căreia medicul măsoară adâncimea pungilor parodontale. În acest fel, specialistul poate verifica rezultatele obținute în timpul tratamentului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR