Semne și simptome de parkinsonism
Parkinsonismul cuprinde o serie de simptome care se manifestă, de obicei, la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani. În timp ce boala Parkinson în sine prezintă o progresie a simptomelor, cei care suferă de parkinsonism se confruntă adesea cu un subset al acestor simptome, din cauza unei afecțiuni suplimentare de bază care afectează funcționarea creierului. Simptomele comune asociate cu boala Parkinson, și adesea prezente în parkinsonism, includ:
- mimică inexpresivă,
- rigiditate musculară,
- mișcări încetinite (bradikinezie),
- postură aplecată înainte,
- modificări de vorbire, ca disartria, care se manifestă prin reducerea volumului sau a clarității cuvintelor rostite,
- tremor, în special la o singură mână; cu toate acestea, nu toți pacienții cu parkinsonism prezintă tremurături ale mâinilor, ceea ce îl deosebește de boala Parkinson tipică. În plus, tremorul poate să apară și în cazul altor afecțiuni, precum tremorul esențial sau în caz de sindrom extrapiramidal.
Persoanele cu parkinsonism pot întâmpina și alte simptome, distincte de cele ale bolii Parkinson clasice, care pot include demența, probleme legate de sistemul nervos autonom, cum ar fi mișcări controlate sau spasme, probleme de echilibru, precum și o apariție și o progresie rapidă a simptomelor. Cauza specifică care stă la baza parkinsonismului poate introduce seturi unice de simptome.
Boala Parkinson implică o serie de simptome motorii și simptome non-motorii precum constipația, pierderea simțului olfactiv și tulburările de somn. Parkinsonismul vascular se prezintă de obicei cu dificultăți de echilibru și de mers. Persoanele cu această afecțiune pot avea, de asemenea, dificultăți legate de vorbire (disartrie) și de înghițire (disfagie). În plus, un semn clinic distinct, cunoscut sub numele de semnul Babinski, este adesea observat la persoanele cu parkinsonism vascular. Atunci când partea de jos a piciorului lor este atinsă într-un mod specific, degetele de la picioare se extind și se deschid în evantai, spre deosebire de reflexul obișnuit de curbare.
Parkinsonismul indus de medicamente tinde să se manifeste cu simptome bilaterale, spre deosebire de boala Parkinson, unde simptomele sunt de obicei mai grave pe o singură parte. Această diferență poate ajuta la distingerea parkinsonismului indus de medicamente de afecțiunea primară. Parkinsonismul indus de toxine este caracterizat de ”semnul roții dințate”, o rigiditate musculară care are ca rezultat mișcări sacadate.