Ce este paraplegia?
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!
Paraplegia constă în incapacitatea de a mișca voluntar membrele inferioare, regiunea pelvină și, uneori, abdomenul. Majoritatea persoanelor cu paraplegie au membrele inferioare perfect sănătoase, dar nu le pot folosi. Cauza incapacității de mișcare este reprezentată de o leziune la nivelul creierului sau la nivelul măduvei spinării, din cauza căreia nu se pot transmite semnale către partea inferioară a corpului. Paraplegia este, de obicei, un simptom, dar există cazuri rare în care este o afecțiune de sine stătătoare.
Paraplegia poate fi de mai multe tipuri:
- Paraplegie completă. Este o pierdere totală a funcției, cu incapacitatea de mișcare și de a simți senzațiile. De asemenea, corpul nu poate controla funcțiile care se realizează prin intermediul măduvei spinării, cum ar fi controlul vezicii urinare și al tranzitului intestinal.
- Paraplegie incompletă. Reprezintă o pierdere parțială a funcției, în care există posibilitatea ca pacientul să mai poată simți sau mișca membrele inferioare, dar nu la fel de bine ca înainte de producerea leziunii.
- Paraplegie flască. Este o formă de paraplegie în care mușchii își pierd tonicitatea și nu se pot contracta.
- Paraplegie spastică. Este o formă de paraplegie în care mușchii sunt rigizi și prezintă contracții necontrolate și spasme. O formă de paraplegie spastică este paraplegia spastică ereditară, care este moștenită de la un părinte și se manifestă prin slăbiciune progresivă și rigiditate la nivelul membrelor inferioare.