Ce este paralizia Bell?
Paralizia Bell este o afecțiune neurologică caracterizată prin slăbiciunea sau paralizia temporară a musculaturii unei hemifețe (a unei jumătăți de față), din cauza inflamației nervului cranian VII. Se mai numește și paralizie facială idiopatică, deoarece, de cele mai multe ori, cauza apariției sale este necunoscută (idiopatică). În rare cazuri poate implica ambii nervi faciali, ceea ce va determina, din punct de vedere clinic, paralizia musculaturii întregii fețe. Poate afecta persoane de orice vârstă, însă cel mai adesea apare la persoane cu vârste cuprinse între 15 și 60 de ani.
Nervul VII, cunoscut ca nervul facial, este un nerv cranian pereche. În drumul său dinspre trunchiul cerebral spre organele pe care le inervează, nervul prezintă un traiect printr-un canal osos îngust, în formă de Z, săpat în interiorul ososului temporal. Așa cum indică și numele, funcția sa este de a controla musculatura feței, implicată în expresia facială. De exemplu, nervul facial ne permite să încrețim fruntea, să închidem ochii sau să zâmbim. De asemenea, nervul facial conține și fibre cu rol în secreția lacrimală și salivară, precum și fibre senzoriale, care preiau informații referitoare la senzația gustativă percepută în cele două treimi anterioare ale limbii.
Paralizia Bell apare brusc și atinge un maxim de severitate după aproximativ 48-72 de ore. În cele mai multe cazuri, aceasta se ameliorează după câteva săptămâni și dispare fără tratament. Recuperarea funcției musculare poate fi completă după aproximativ 6 luni de la apariția paraliziei.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!