Stabilirea diagnosticului de pansinuzită
Din cauza semnelor și simptomelor zgomotoase, majoritatea pacienților se prezintă la consult de specialitate, în cadrul căruia medicul specialist în ORL efectuează anamneza și examinarea clinică. Astfel, un istoric de infecții acute de căi respiratorii superioare (IACRS) urmat de cefalee persistentă și puncte sinusale dureroase spontan și la palpare orientează diagnosticul de pansinuzită. În plus, dacă bolnavul are antecedente de sinuzită, diagnosticul este și mai probabil.
În general, analizele de sânge evidențiază semne de inflamație (VSH crescut, proteina C-reactivă crescută) care pot fi însoțite de leucocitoză cu neutrofilie (creșterea numărului de globule albe) mai ales în infecțiile bacteriene sau dentare. În pansinuzita alergică, testul Allergy Explorer (ALEX®) efectuat din sânge poate identifica alergenul cauzator.
Pentru confirmarea diagnosticului de pansinuzită se apelează întotdeauna la investigații imagistice precum scanare CT sau examen RMN cranio-cerebral care permit vizualizarea tuturor sinusurilor (inclusiv cele sfenoidale, de la baza craniului), a extinderii inflamației sau infecției și a complicațiilor, precum abcesul cerebral. Consultul stomatologic și radiografiile dentare sunt recomandate dacă există suspiciunea de infecție dentară, iar consultul oftalmologic este necesar în caz de afectare a vederii.
La recomandarea medicului specialist în ORL, se poate realiza o fibroscopie nazală cu endoscop flexibil, care permite prelevarea de biopsii și poate orienta clinicianul cu privire la etiologie pansinuzitei.
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!