Ce este pansinuzita?

Pansinuzita este inflamația celor patru perechi de sinusuri paranazale (frontale, situate deasupra sprâncenelor, etmoidale, localizate între ochi, sfenoidale, situate în spatele ochilor, sub arcada osului frontal și maxilare sub globii oculari, la nivelul maxilarului superior), fiind o variantă mai severă decât forma clasică de sinuzită, care afectează o singură pereche de sinusuri. Din cauza riscului mare de cronicizare, tratamentul în fazele incipiente este esențial în cazul pansinuzitei.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de pansinuzită

În funcție de perioada în care persistă simptomele de pansinuzită, aceasta poate fi acută (sub două luni) sau cronică (peste 8 săptămâni). Cel mai adesea, boala are o evoluție cronică, recurentă (adică se manifestă prin cel puțin 4 episoade acute în decursul unui singur an) și poate fi alergică sau non-alergică (de exemplu, infecțioasă) ori poate fi determinată de anomalii structurale, precum deviația de sept sau polipoza nazală. În toate cazurile se observă îngroșarea mucoasei care căptușește cavitățile (modificări hiperplazice) și apariția infiltratului inflamator (acumularea anumitor celule ale sistemului imunitar, precum neutrofilele și eozinofilele).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc

Factorii care contribuie la instalarea pansinuzitei cronice includ:

  • infecțiile acute de căi respiratorii superioare (cel mai adesea virale, în urma gripei sau a răcelilor care duc la inflamarea mucoasei ce căptușește sinusurile);
  • rinita alergică (cauzată de acarieni, praf, polen sau mucegaiuri) și rinita cronică hipertrofică;
  • infecțiile dentare netratate, persistente, care reprezintă o sursă de germeni (focar infecțios);
  • traumatismele sau leziunile de la nivelul sinusurilor (inclusiv tumorile sinusale);
  • scăderea imunității (spitalizări îndelungate, comorbidități, diferite medicamente);
  • fibroza chistică;
  • fumatul (activ sau pasiv) și expunerea la substanțe chimice iritante sau toxine din mediu (poluarea din marile orașe);
  • schimbările bruște ale presiunii aerului (de exemplu, în timpul scufundărilor sau zborului cu avionul).

Semne și simptome de pansinuzită

Semnele și simptomele de pansinuzită sunt similare atât în formele acute, cât și în cele cronice de boală și includ:

  • cefalee severă (durerea de cap) care este însoțită de senzația de plenitudine sau presiune frontală ori în tâmple;
  • secreții care de multe ori nu se exteriorizează și „se simt cum curg în spatele gâtului”, mai ales în timpul nopții sau atunci când bolnavul stă întins;
  • tulburări de vedere (de exemplu, diplopie) sau ptoză palpebrală;
  • vertij și otalgie (durere de ureche);
  • dureri dentare;
  • hiposmie (pierderea parțială a mirosului);
  • halitoză (respirație urât mirositoare);
  • tuse care se înrăutățește noaptea.

În plus, alterarea stării generale, oboseala extremă, confuzia și febra sunt indicatori de afectare severă a sinusurilor paranazale sau de complicații.

Posibile complicații

Complicațiile pansinuzitei sunt mai frecvente față de restul tipurilor de sinuzită și adesea sunt severe, fiind indicate de semne și simptome de alarmă specifice răspândirii infecției. Dacă germenii pătrund în țesutul subcutanat (grăsimea) din jurul sinusurilor sau ochilor, atunci se instalează celulita periorbitală, cu tumefacția și înroșirea unui ochi sau a ambilor ochi. Lăsată netratată, infecția se poate localiza și poate duce la formarea unui abces facial (superficial, sub piele) sau mai rar a osteomielitei (infecție profundă a oaselor faciale).

Abcesul odontogenic este o complicație a pansinuzitei secundare afecțiunilor stomatologice. Întrucât în zona viscerocraniului există raporturi anatomice strânse între diferite structuri, riscul de tromboză de sinus cavernos crește semnificativ în caz de abcese sau celulită facială, fapt care poate avea consecințe nefaste precum pierderea bruscă a vederii și necesită intervenție medicală de urgență.

Complicațiile intracraniene ale pansinuzitei sunt printre cele mai severe și includ meningita (inflamarea meningelor care acoperă creierul) și abcesul cerebral (colecție purulentă în creier) care pot duce la creșterea presiunii intracraniene, paralizii ale teritoriilor inervate de nervii cranieni, alterarea stării generale și pierderea conștienței.

Stabilirea diagnosticului de pansinuzită

Din cauza semnelor și simptomelor zgomotoase, majoritatea pacienților se prezintă la consult de specialitate, în cadrul căruia medicul specialist în ORL efectuează anamneza și examinarea clinică. Astfel, un istoric de infecții acute de căi respiratorii superioare (IACRS) urmat de cefalee persistentă și puncte sinusale dureroase spontan și la palpare orientează diagnosticul de pansinuzită. În plus, dacă bolnavul are antecedente de sinuzită, diagnosticul este și mai probabil.

În general, analizele de sânge evidențiază semne de inflamație (VSH crescut, proteina C-reactivă crescută) care pot fi însoțite de leucocitoză cu neutrofilie (creșterea numărului de globule albe) mai ales în infecțiile bacteriene sau dentare. În pansinuzita alergică, testul Allergy Explorer (ALEX®) efectuat din sânge poate identifica alergenul cauzator.

Pentru confirmarea diagnosticului de pansinuzită se apelează întotdeauna la investigații imagistice precum scanare CT sau examen RMN cranio-cerebral care permit vizualizarea tuturor sinusurilor (inclusiv cele sfenoidale, de la baza craniului), a extinderii inflamației sau infecției și a complicațiilor, precum abcesul cerebral. Consultul stomatologic și radiografiile dentare sunt recomandate dacă există suspiciunea de infecție dentară, iar consultul oftalmologic este necesar în caz de afectare a vederii.

La recomandarea medicului specialist în ORL, se poate realiza o fibroscopie nazală cu endoscop flexibil, care permite prelevarea de biopsii și poate orienta clinicianul cu privire la etiologie pansinuzitei.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru pansinuzită

Tratamentul pentru pansinuzită depinde de etiologia acesteia. Astfel, infecțiile dentare vor fi tratate la medicul stomatolog prin intervenții specifice. Dacă există suspiciunea unei infecții bacteriene, atunci se administrează antibiotice sistemice. În inflamațiile severe, mai ales în cele de cauză alergică, se pot administra corticosteroizi sau antihistaminice pe cale orală, alături de analgezice. Rinosinuzita cronică de cauză alergică poate beneficia de terapie de desensibilizare doar la recomandarea și sub supravegherea medicului alergolog. Frecvent, se administrează și spray-uri cu diferite substanțe decongestionante sau antiinflamatoare.

Intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru îndepărtarea tumorilor sinusale și pentru repararea defectelor structurale, precum deviația de sept. Recomandările generale includ realizarea de inhalații cu sare (care favorizează drenajul sinusurilor), umidificarea aerului din încăperi, aplicarea de comprese calde în zonele dureroase și folosirea regulată de soluții saline pentru curățarea foselor nazale.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Măsuri de prevenție a pansinuzitei

Profilaxia pansinuzitei include:

  • întărirea sistemului imunitar printr-un stil de viață sănătos;
  • evitarea expunerii la noxe profesionale sau alergeni și renunțarea la fumat;
  • tratarea din timp a afecțiunilor dentare și a rinosinuzitei acute, inclusiv a formelor localizate;
  • evitarea contactului cu persoanele răcite și prevenirea răspândirii virusurilor respiratorii prin evitarea spaților închise, folosirea dezinfectanților de mâini și a măștilor de protecție.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu manifestări de pansinuzită beneficiază de consultații complete, efectuate de medici ORL experimentați. Investigațiile imagistice moderne, realizate cu echipamente de ultimă generație, ca echipamentele RMN 3 Tesla, care oferă imagini detaliate, ale țesuturilor, asigură acuratețea diagnosticului. Pentru tratamentul pansinuzitei de cauză dentară, pacienții se pot adresa Clinicii de Stomatologie SANADOR, iar pentru cea de natură alergică, Departamentului de alergologie și imunologie clinică SANADOR.

Medicii foarte bine pregătiți și dotările excelente contribuie la alegerea și administrarea celui mai bun tratament. În cazul în care este nevoie de intervenție chirurgicală, aceasta se realizează în condiții de maximă siguranță, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR