Ce este pancreatita acută?

  • Ai dureri epigastrice sau periombilicale? Vino la SANADOR ca să fii evaluat de un medic cu experiență!

Pancreatita acută reprezintă o urgență gastroenterologică, fiind un proces inflamator al pancreasului și al țesuturilor adiacente. În această afecțiune are loc activarea prematură a enzimelor pancreatice, ce determină în final revărsarea enzimelor pancreatice activate în parenchimul glandei, în țesuturile din jur și în circulația sistemică. Pe scurt, pancreatita acută este determinată de procesul patologic de autodigestie, cu efect atât la nivelul organului, cât și la distanță.

Pancreasul este o glandă anexă a tubului digestiv, cu dublă funcție: exocrină, producând sucul pancreatic ce participă la procesul de digestie, și endocrină, prin secreția a doi hormoni antagoniști, insulina și glucagonul, cu rol în menținerea unui nivel optim al glicemiei.

Secreția pancreatică furnizează enzimele necesare tractului gastrointestinal pentru realizarea funcției de digestie și asigură un pH optim pentru activitatea acestor enzime.

Watch on YouTube

Incidența pancreatitei acute

Conform unor statistici recente, incidența în Europa este evaluată între 4,6 și 100 cazuri /100.000 locuitori, fiind mai mare în estul și nordul continentului. Etiologia dominantă în țările estice este reprezentată de consumul de alcool, spre deosebire de sudul Europei, unde litiaza biliară este factorul etiologic principal.

Pancreatita acută este predominant întâlnită la sexul masculin, declanșată de consumul de alcool, la sexul feminin etiologia predominantă fiind litiaza biliară. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții între 30 și 70 de ani. Mortalitatea generală variază de la 6% până la 20%, în raport cu gravitatea și formele etiologice ale pancreatitei acute.

Cauzele și factorii de risc pentru pancreatita acută

  • Consumul de alcool și litiaza biliară pot provoca pancreatită acută. Programează o consultație la Departamentul de Gastroenterologie SANADOR!

Ingestia de alcool (etilismul acut sau cronic) și litiaza biliară sunt responsabile de 80% din totalul cazurilor de pancreatită acută.

Alți factori favorizanțiai pancreatitei acute pot fi:

Semnele și simptomele pancreatitei acute

Debutul este brusc la majoritatea pacienților, de obicei survenind în urma consumului de alcool și alimente colecistokinetice, adică alimente care stimulează contracția veziculei biliare, precum grăsimile de origine animală, prăjelile sau dulciurile rafinate.

Tabloul clinic este dominat de durere abdominală, cu localizare epigastică și periombilical, care crește progresiv în intensitate, cu iradiere clasică în spate și care este în mod frecvent rezistentă la analgezicele uzuale. Alte simptome asociate cu durerea pot fi greața și vărsăturile. Intoleranța alimentară poate fi totală, chiar și pentru lichide. Tranzitul intestinal este încetinit și apare distensia abdominală (mărirea abdomenului). Febra poate fi prezentă, dar de obicei are valori mici (sub 38,5ᵒC). Pacientul prezintă stare generală alterată, având facies suferind, cu transpirații reci, anxietate, uneori dispnee.

Diagnosticul pancreatitei acute

  • Vino la SANADOR pentru investigații paraclinice țintite și un diagnostic de certitudine!

Diagnosticul poate fi susținut prin prezența unui nivel crescut al amilazei serice. Valorile crescute de peste 3 ori față de normal stabilesc diagnosticul, dacă se exclude afectarea francă a glandelor salivare și perforația sau infarctul intestinal. Totuși, datele clinice sugerează faptul că nivelul amilazemiei nu se corelează cu gradul de severitate al pancreatitei. Amilaza se poate doza și în urină, care prezintă valori crescute. Antigenul carcinoembrionar (CEA) poate fi monitorizat la pacienții cu pancreatită acută, în special pentru a identifica eventuale complicații care pot indica o evoluție malignă.

Hiperglicemia moderată se explică prin alterarea funcției normale a hormonilor insulină și glucagon. Afectarea hepatică este evidențiată prin modificarea testelor de citoliză și a celor de colestază.

Diagnosticul paraclinic este foarte important, având în vedere polimorfismul clinic al pancreatitei acute. Astfel, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, specialistul poate recomanda:

Tratamentul pancreatitei acute

  • Cheia evoluției favorabile în pancreatita acută este dată de tratamentul precoce. Vino la SANADOR!

Evoluția naturală a pancreatitei acute include mai multe forme clinice, fiecare cu trăsături specifice (clinice, fiziopatologice, radiologice și biochimice), necesitând tratament adaptat. Pancreatita acută poate provoca și alte complicații, ca pseudochistul pancreatic.

După stabilirea diagnosticului de certitudine sunt necesare o serie de etape pentru încadrarea pacientului conform unor scoruri de severitate, cu rol de a recunoaște precoce cazurile cu risc crescut de evoluție spre o formă severă.

Cheia evoluției favorabile în pancreatita acută este reprezentată de tratamentul instituit precoce, în primele 12-24 de ore de la debut. La majoritatea pacienților diagnosticați cu pancreatită acută, boala este autolimitantă și se remite spontan, în general la 3-7 zile de la instituirea tratamentului.

Tratamentul include:

  • analgezice pentru combaterea durerii;
  • fluide intravenoase pentru reechilibrare hidro-electrolitică;
  • oprirea oricărui aport alimentar oral;
  • terapie suportivă și monitorizare adecvată;
  • îndepărtarea factorilor cauzali atunci când este posibil (spre exemplu, litiaza biliară prin drenarea căilor biliare);
  • prevenirea și recunoașterea precoce a complicațiilor locale și sistemice.

Un procent scăzut de pacienți dezvoltă forme severe de pancreatită acută și 80-95% din decese se datorează acestei forme. Pot apărea și alte complicații, ca ileusul paralitic, cunoscut și ca pareză intestinală.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR