Ce este pancitopenia

Pancitopenia este o afecțiune caracterizată de nivelul scăzut al tuturor liniilor celulare sangvine, atât hematiile, cât și leucocitele și trombocitele. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații și analize performante pentru identificarea afecțiunilor hematologice și de metode moderne de tratament.

Recoltarea probei de sânge efectuată de specialiștii SANADOR.
La SANADOR, recoltarea probelor de sânge este efectuată în cele mai bune condiții de siguranță.

În sânge se regăsesc elemente de diferite tipuri, precum hematii, leucocite și trombocite. Hematiile sau globulele roșii au un rol esențial în transportul oxigenului către diferite țesuturi din organism. Leucocitele sau globulele albe sunt prima linie de apărare a organismului, luptând împotriva infecțiilor. Ultima categorie de elemente sangvine sunt trombocitele, care creează cheaguri de sânge ce opresc sângerarea.

Atunci când cele trei linii celulare sunt în deficit, apar tulburări importante în organism, ce pot pune viața în pericol, precum:

  • Scăderea numărului de hematii este denumită anemie;
  • Scăderea numărului de leucocite este leucopenie;
  • Scăderea numărului de trombocite este trombocitopenie.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru pancitopenie

Cauza unui nivel scăzut de celule sanguine o reprezintă deficitul în producția acestora. Celulele din sânge sunt produse la nivelul măduvei osoase, iar afectarea acesteia declanșează anumite boli, precum anemia aplastică, anemia Diamond-Blackfan sau Fanconi. Bolile oncologice, precum leucemia, limfomul sau mielomul multiplu, pot afecta funcția normală a măduvei osoase. Atât cancerul, cât și tratamentul acestuia (chimioterapia) pot duce la pancitopenie.

În cadrul anumitor infecții, precum infecția HIV, hepatita C, tuberculoza sau infecția cu parvovirus, poate să apară, de asemenea, pancitopenia. Consumul excesiv de alcool sau expunerea la arsenic pot fi o altă cauză a scăderii numărului de celule sanguine.

O altă cauză ce explică un deficit de celule sanguine este distrugerea lor excesivă în periferie. În cadrul bolilor autoimune, datorită anticorpilor formați, celulele din sânge pot fi distruse. Acest lucru se întâmplă spre exemplu în lupus sau în poliartrita reumatoidă

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă pancitopenia

Simptomele pancitopeniei sunt determinate de prezența anemiei, a leucopeniei sau a trombocitopeniei. Simptomele de anemie ce aduc pacientul la medic sunt, de obicei, senzația de oboseală, amețeală, culoarea palidă a pielii, palpitațiile sau dificultățile în respirație.

În funcție de nivelul hemoglobinei și cât de repede s-a produs scăderea sa, simptomele pot fi severe sau din potrivă bine tolerate de organism. Atunci când leucocitele scad, organismul este predispus la infecții. Astfel pot aparea infecții respiratorii (pneumonie, faringita, otita), infecții digestive (gastroenterocolite acute), infecții urinare sau chiar sistemice (sepsis). Simptomele variază în funcție de locul infecției, putând cuprinde febră, frisoane, tuse, diaree.

Sângerările sunt semne evidente de deficit al trombocitelor. Acestea pot apărea sub formă de epistaxis (sângerări nazale), sângerări gingivale, menstruație abdundentă, sânge în urină sau la nivel cutanat (peteșii sau purpură).

Simptomele de pancitopenie severă includ paloare, senzație de oboseală, slăbiciune musculară, amețeli, sângerări, echimoze și bătăi rapide ale inimii.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicații provocate de nivelul scăzut de celule sanguine

Complicațiile provocate de nivelul scăzut de celule sanguine sunt hemoragiile, anemia și predispoziția crescută la infecții. Datorită scăderii numărului de trombocite, pot apărea hemoragii spontane sau după traumatisme ușoare, greu de oprit, ce duc la pierderi mari de sânge.

Anemia este determinată de un nivel scăzut de hemoglobină, ce poate produce tulburări cardiace și șoc. Infecțiile cu diferite localizări, inclusiv sepsisul, cu diferite bacterii sau fungi, pot duce la complicații precum șocul septic, deoarece capacitatea de apărare a organismului este afectată.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticul de pancitopenie

Diagnosticul de pancitopenie este pus pe baza investigațiilor paraclinice. O hemoleucogramă va evidenția numărul scăzut al trombocitelor (<150000), leucocitelor(<4000) și hematiilor, precum și al hemoglobinei (<11.5 g/dl la femei sau 13.5 g/dl la bărbați). Pentru a afla cauza pancitopeniei sunt necesare investigații suplimentare.

Frotiul de sânge periferic poate fi recoltat odată cu hemograma pentru analiza la microscop a elementelor celulare sanguine. În pancitopenie vor fi dozate suplimentar și nivelul de vitamina B12 și folat din organism. Anticorpii anti-HIV și anti-VHC, precum și anticorpii prezenți în boli autoimune vor fi dozați.

Puncția medulară este o investigație invazivă necesară pentru a obiectiva posibilitatea măduvei osoase de a produce elemente celulare. Biopsia din măduva osoasă va fi analizată pentru a exclude probabilitatea unei malignități hematologice.

Dacă există suspiciunea de cancer, pacientului i vor fi recomandate investigații imagistice, precum tomografia computerizată, respectiv un examen CT de torace. În funcție de localizarea tumorii principale sau a metastazelor, pot fi necesare și alte investigații imagistice. 

Tratamentul pentru pancitopenie

Tratamentul în pancitopenie poate fi adresat cauzei primare a bolii sau manifestărilor sale. Tratamentul cu antibiotice sunt recomandate în cazul infecțiilor bacteriene determinate de scăderea numărului leucocitelor.

Transfuziile de sânge integral, de masă eritrocitară sau de concentrat plachetar sunt recomandate atunci când nivelul scăzut al elementelor sangvine pot pune viața în pericol. Transplantul de celule stem înlocuiește măduva osoasă afectată și contribuie la producția normală de hematii, leucocite și trombocite. Acest tip de tratament este indicat dacă medicamentele ce stimulează producția la nivelul măduvei osoase sunt ineficiente.

Dacă pancitopenia a debutat ca rezultat al unor infecții, precum infecția HIV sau tuberculoza, acestea necesită tratament. După tratamentul corespunzător cu medicamente antivirale specifice infecției HIV, respectiv antibiotice anti-tuberculoase, nivelul celulelor din sânge va reveni aproape de normal.

Cum poate fi prevenită pancitopenia

Pancitopenia la adulți poate fi prevenită doar în anumite situații, în care aceasta este secundară unor boli infecțioase. Prevenția acestor boli pot fi realizate prin evitarea contactului prelungit cu pacienți diagnosticați cu tuberculoză sau alte infecții respiratorii, precum și contactul sexual protejat, pentru a evita transmiterea HIV sau a hepatitei C.

Dacă scăderea numărului celulelor este cauzată de boli infiltrative sau maligne, precum limfomul sau anemia aplastică, atunci prevenirea sa nu este posibilă decât prin evitarea unor factori de risc, precum fumatul și adoptarea unui stil de viață sănătos.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la analize avansate pentru diagnostic, astfel încât medicul să recomanda tratamentul adecvat. Investigațiile disponibile includ analize de sânge complete pentru evaluarea hemogramei și biopsie medulară, esențiale în stabilirea cauzei pancitopeniei.

Probele de sânge sunt analizate în Laboratoarele SANADOR, iar prin abordare multidisciplinară, pacienții beneficiază de un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat.

În cazul unor urgențe medicale provocate de complicațiile deficitului de celule sanguine, pacienții au acces la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București, care funcționează permanent.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR