Ce este otita medie?

Otita medie acută este o infecție frecvent întâlnită, în special la vârsta copilăriei, între șase luni si doi ani. Este una dintre bolile ce determină un important număr de prezentări la camera de gardă a spitalelor. Tratată corespunzător, în general cu antibioticoterapie la recomandarea medicului ORL, nu lasă urmări și nu se asociază cu complicații. Vino la SANADOR pentru tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Otita medie este infecția virală sau bacteriană a urechii, în partea sa mijlocie, care include și timpanul. Spațiul din urechea medie este în mod normal plin de aer. Atunci când aceasta este inflamată, la acest nivel apare lichid ce poate cauza bombarea sau chiar perforarea timpanului, dacă lichidul se acumulează sub tensiune.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri

Otită medie seroasă este cauzată de modificări ale presiunii din interiorul urechii. Aceasta nu este determinată de o bacterie. Otita medie acută seroasă poate să apară în cursul unei rinofaringite și cauzează hipoacuzie și tensiune în ureche.

Otita medie acută se împarte în două mari clase: otita medie nesupurată și otita medie supurată.

Otita medie nesupurată sau otita medie acută congestivă este caracterizată prin infecție acută ce determină hiperemia (roșeața timpanului sau bombarea sa, din cauza acumulării de lichid în spatele acestuia). Este însoțită de semne de inflamație sistemică precum febra, dar și de durere locală puternică.

Otita medie supurată sau perforată apare prin ruperea membranei timpanice, cauzată de lichidul în tensiune acumulat. Simptomatologia este asemănătoare otitei medii acute, însă în plus apare otoreea (scurgerea lichidului galben-maroniu de la nivelul urechii afectate).

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru otita medie

Otita medie acută este cauzată de infecții respiratorii superioare virale, precum gripa, sau de infecții bacteriene (tuse convulsivă). Trompa lui Eustachio, legătura dintre ureche și nazo-faringe, este aproape orizontală la copilul mic, ceea ce permite accesul facil al microbilor din secrețiile nazale către urechea medie. Vegetațiile adenoide (polipii) pot întreține acest proces infecțios și de aceea uneori este necesară îndepărtarea lor chirurgicală. Cele mai frecvente bacterii implicate în apariția otitei sunt Streptoccocus pneumoniae, Haemophilus influenzae și Moraxella Catarrhalis. Virusurile ce pot determina infecție la acest nivel sunt virusul sincițial respirator, coronavirusurile, virusul gripal sau adenovirusurile.

Vârsta prezintă un important factor de risc. Copiii între șase luni și doi ani sunt mult mai predispuși să dezvolte această boală față de adulți. Hrănirea sugarului cu formulă de lapte, în detrimentul alimentației cu lapte matern, precum și poziția culcată în timpul mesei crește riscul dezvoltării infecțiilor otice. Fumatul activ sau pasiv sau poluarea întrețin infecțiile respiratorii repetate și, de asemenea, otitele.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de otită medie

Durerea la nivelul urechii afectate (otalgia) este principalul semn ce aduce pacientul la doctor. Aceasta poate fi însoțită de senzația de urechi înfundate sau diminuarea auzului. Semnele sistemice de infecție sunt febra și starea generală afectată. Dacă timpanul este perforat în procesul inflamator local, la nivelul urechii externe se poate exterioriza secreție otică, sangvinolentă sau purulentă.

Diagnostiul de otită medie la copii trebuie suspectat atunci când aceștia prezintă febră și agitație marcată. De obicei, aceasta apare secundar unei infecții de căi aeriene superioare. Alte simptome înâlnite sunt – tusea, rinoreea (secreții nazale seroase – transparente sau mucopurulente) sau obstrucția nazală. De multe ori părinții observă că sugarul își duce mai des mâna către ureche, trage de aceasta, plânge necontrolat și este febril.

Complicații posibile

Otitele se pot însoți de pierderea temporară a auzului urechii afectate. Această diminuare a funcției auditive la copil poate cauza întârzieri în vorbire și dezvoltare cognitivă. Perforația timpanului este o complicație ce deseori se vindecă de la sine. Dacă ruptura membranei timpanice nu se închide, poate necesita tratament chirurgical. Otita netratată poate duce la infecția osului adiacent, numit mastoidă. Mastoidita este o infecție severă, tratată în spital cu antibiotic intravenos. O altă complicație de temut este meningita, infecția structurii ce învelește sistemul nervos central.

Stabilirea diagnosticului de otită medie

Otita este diagnosticată de medicul ORL prin examen otoscopic. Prin intermediul unui instrument dotat cu lupă și lanternă, medicul va vizualiza modificări ale membranei timpanice, precum pierderea triunghiului luminos, hiperemia (roșeața), bombarea sau perforația acesteia. Secrețiile exteriorizate de culoare maronie sau roșiatică sugerează perforarea timpanului. Diagnosticul este unul clinic, dar pot fi necesare investigații suplimentare în anumite cazuri precum timpanometria (pentru a obiectiva prezența fluidului în ureche) sau audiometrie. Timpanocenteza este o metodă de diagnostic ce presupune recoltarea unei cantități de fluid acumulat în spatele timpanului și trimiterea probei la laborator pentru culturi. Acestea vor identifica bacteria și antibioticul la care aceasta este sensibilă.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru otita medie

Antibioticele reprezintă medicamentele cele mai utilizată pentru a trata otita medie acută. La copilul mare, antibioterapia poate fi temporizată pentru 24 de ore, deoarece otitele virale sunt de asemenea frecvente la această vârstă. Antibioticele preferate în tratamentul infecțiilor otice sunt betalactamicele precum amoxicilina sau combinații de amoxicilină-acid clavulanic. Dacă timpanul este perforat sau probele inflamatorii au valori crescute, tratamentul poate presupune un antibiotic cu spectru mai larg, precum o cefalosporină de generația a treia.

Antiinflamatoarele (ibuprofenul) reduc durerea și inflamația și au acțiune antitermică. La nivel local, se pot utiliza picături cu antibiotic (ciprofloxacină colir), cu anestezic (lidocaină) sau corticosterozi. Este important ca secrețiile nazale să fie cât mai bine curățate, pentru a nu întreține inflamația. Pentru acest lucru se recomandă spălături cu ser fiziologic și aspirarea secrețiilor la sugari, spray-uri ce conțin apă de mare, corticosteroizi intranazali sau decongestionante nazale sub formă de picături sau spray. Ca tratament pentru otită medie la adulți, se recomandă de asemena antibiotic – Amoxicilină în doze mari, timp de 7-10 zile, antiinflamatoare nesteroidiene, decongestionante nazale și picături intraauriculare.

Timpanostomia reprezintă o procedură chirurgicală minoră, care constă în realizarea unei mici găuri la nivelul membranei timpanice, prin care se va exterioriza lichidul acumulat în spatele acesteia. Această procedură poate fi însoțită de montarea unui mic tub ce previne închiderea prea rapidă a găurii.

Măsuri de prevenție

Alăptarea este încurajată cel puțin pentru primele 6 luni de viată și ideal până la vârsta de 2 ani, întrucât scade frecvența infecțiilor respiratorii superioare. De asemenea, hrănirea cu biberonul nu trebuie să fie făcută cu sugarul culcat pe spate.

Unul dintre microbii ce determină otită medie este pneumococul. Pentru a preveni această infecție, se recomandă efectuarea vaccinărilor conform schemei Ministerului Sănătății, ce includ în vaccinul hexavalent și pe cel antipneumococic.

În sezonul rece în care infecțiile virale sunt întâlnite frecvent, se recomandă evitarea colectivităților pe cât posibil atunci când există persoane bolnave.

Tratament la SANADOR

Persoanele cu simptome de otită medie sunt investigate la SANADOR de medici experimentați, care sunt pregătiți pentru a acorda tratamentul potrivit pacienților adulți și pediatrici. Laboratorul SANADOR asigură analize precise și rapide, astfel încât germenul care cauzează infecția să fie descoperit exact, în vederea unui tratament țintit. Medicii oreliști de la SANADOR aleg cea mai bună abordare terapeutică, atât pentru otită, cât și pentru alte afecțiuni care întrețin sau cresc riscul de apariție a bolii, ca vegetațiile adenoide. De asemenea, pacienții sau părinții pacienților pediatrici primesc recomandări de la medici, astfel încât îngrijirea pacienților să fie realizată corect și otita medie să fie tratată eficace sau prevenită.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR