Ce este osteonecroza

Osteonecroza este o afecțiune caracterizată de moartea ireversibilă a țesutului osos, ca urmare a fluxul redus de sânge. Aceasta apare progresiv, pe parcursul mai multor luni sau ani, fiind favorizată de traumatismele osoase, cum ar fi luxațiile, dar și de alți factori, precum anumite boli cronice sau tratamente. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul osteonecrozei.

Boala este adesea asimptomatică în stadii incipiente, însă în lipsa tratamentului se agravează și duce la complicații, afectând serios calitatea vieții pacienților. În funcție de severitatea leziunilor și de osul afectat, sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament.

Celulele osoase au nevoie de un aport optim de sânge încărcat cu oxigen pentru a funcționa corespunzător. Osteonecroza, denumită și necroză avasculară, necroză aseptică, necroza ischemică a osului sau infarct osos, este o boală degenerativă, cauzată de întreruperea fluxului de sânge la nivelul osului subcondral – stratul osos aflat imediat sub cartilajul unei articulații. Acest lucru are ca rezultat moartea țesutului osos.

În mod normal, acest țesut este în continuă schimbare din punct de vedere structural. Metabolismul osos este un proces dinamic, care implică resorbția țesutului osos vechi sau deteriorat, de către celulele numite osteoclaste, precum și înlocuirea sa cu o matrice osoasă nouă, sub acțiunea osteoblastelor (celule implicate în sinteza osoasă). În contextul fluxului redus de sânge, pacienții cu osteonecroză prezintă o distrucție accelerată a osului, iar sinteza de matrice osoasă nouă este încetinită. Acest lucru produce distrugerea progresivă a osului.

Osteonecroza poate afecta unul sau mai multe oase, însă extremitățile oaselor lungi sunt cel mai frecvent implicate. Boala apare mai des la nivelul femurului (osul coapsei), în apropierea articulației șoldului sau a genunchiului. Alte localizări frecvente ale necrozei avasculare sunt talusul (osul dintre călcâi și gambă) și humerusul (osul brațului), în special în apropierea umărului.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru osteonecroză

Osteonecroza poate fi cauzată de:

Mai rar, cauza este reprezentată de o mutație a genei COL2A1, care codifică sinteza de colagen de tip 2. De multe ori, însă, cauza nu poate fi identificată (osteonecroză idiopatică).

Alți factori de risc pentru osteonecroză sunt:

  • Consumul excesiv de alcool;
  • Fumatul;
  • Transplantul de organ;
  • Tratamentul cu bifosfonați;
  • Traume repetitive (cum ar fi în cazul persoanelor care lucrează în fabrici).

Osteonecroza cauzată de o leziune la nivelul sistemului osos se numește necroză avasculară traumatică (de exemplu, în cazul fracturii de talus). În restul cazurilor, atunci când boala este cauzată de anumite afecțiuni sau de alți factori, este denumită necroză avasculară nontraumatică. În general, osteonecroza nontraumatică este adesea bilaterală – afectează aceleași articulații în ambele părți ale corpului, cum ar fi ambii umeri sau ambele șolduri.

Cum se manifestă osteonecroza

Inițial, necroza osului este asimptomatică. Boala începe să producă manifestări clinice odată cu progresia leziunilor, iar acestea pot varia în funcție de regiunea afectată.

Principala manifestare a osteonecrozei este durerea articulară în zona lezată, care se agravează treptat. Aceasta apare în momentul aplicării unei presiuni pe articulație (cum ar fi o greutate) și se ameliorează odată cu eliminarea acesteia. În cazurile avansate, durerea poate persista inclusiv în repaus.

Alte semne și simptome posibile pot include:

  • Limitarea amplitudinii de mișcare a articulației (articulații rigide);
  • Dificultăți la mers, la urcatul scărilor sau în ortostatism prelungit;
  • Schiopătat (în cazul osteonecrozei în zona șoldului sau genunchiului – necroză aseptică de cap femural).

Investigații pentru diagnosticul necrozei avasculare

În cadrul consultației, medicul ortoped îi va adresa pacientului întrebări cu privire la simptome și la istoricul medical și va efectua un examen clinic, pentru a evalua sensibilitatea și amplitudinea de mișcare a articulației. Examinarea presupune palparea articulației și mișcarea membrelor în diferite direcții.

Investigațiile imagistice permit diagnosticul de certitudine:

  • Radiografia – utilizează raze X pentru a vizualiza structurile osoase. Este utilă în cazul stadiilor avansate de necroză avasculară, însă nu și în cele incipiente;
  • RMN (rezonanța magnetică) – captează imagini detaliate ale structurilor interne, cu ajutorul câmpului magnetic. Are sensibilitate ridicată, permițând detectarea leziunilor osoase necrotice încă din stadiile de debut; dacă afecțiunea se manifestă la nivelul piciorului, este indicat un RMN la picior.
  • CT (tomografia computerizată) – utilizează raze X pentru a prelua imagini în detaliu și poate identifica necroza osului în stadii incipiente;
  • Scintigrafie osoasă – este un tip de imagistică nucleară care presupune injectarea unei substanțe radioactive în sistemul venos, pentru a evidenția leziunile osoase pe imaginile obținute. Metoda este eficientă în evaluarea metabolismului osos.

Complicațiile osteonecrozei

Osteonecroza se agravează progresiv în absența tratamentului. Astfel, durerea se intensifică, iar articulația devine tot mai rigidă. În timp, afecțiunea poate produce colapsului osului afectat.

De asemenea, din cauza structurii modificate a suprafeței osului, necroza avasculară poate progresa spre osteoartrită severă – boală degenerativă, caracterizată de distrucția componentelor articulare.

Toate aceste complicații sunt debilitante, având ca rezultat reducerea semnificativă a calității vieții pacientului.

Tratamentul recomandat pentru necroza avasculară

Tratamentul necrozei aseptice poate încetini progresia bolii, însă nu o vindecă.

Dacă afecțiunea este descoperită în stadiile incipiente, medicul  poate recomanda un tratament medicamentos, care poate include antiinflmatoare nesteroidiene pentru reducerea durereii, medicamente pentru osteoporoză, statine pentru colesterol mărit, vasodilatatoare pentru îmbunătățirea fluxului sangvin, anticoagulante pentru prevenirea cheagurilor. Tratamentul diferă în funcție de cauzele identificate.

De asemenea, specialistul poate recomanda un program de kinetoterapie (exerciții speciale, pentru a îmbunătăți amplitudinea de mișcare a articulației) sau alte forme de recuperare medicală, cum ar fi electrostimularea, care poate promova formarea de matrice osoasă nouă.

Repausul și utilizarea cârjelor sunt indicate pentru a reduce presiunea asupra articulației. Compresele reci pot reduce inflamația și durerea, în timp ce compresele calde pot îmbunătăți fluxul de sânge. În funcție de manifestările clinice existente și de forma de prezentare a bolii, medicul  va recomanda cele mai potrivite măsuri de îngrijire.

În cazurile de osteonecroză avansată, tratamentul este mai complex, fiind necesară intervenția chirurgicală. Decompresia osului presupune îndepărtarea unor porțiuni mici din interiorul osului, pentru a reduce presiunea, a stimula regenerarea țesutului sănătos și revascularizarea (formarea de noi vase de sânge). Procedura poate fi combinată cu transplantul de os sănătos prelevat din altă parte a corpului (grefă osoasă), pentru a facilita vindecarea.

Echipa chirurgicală coordonată de dr. Răzvan Dragomir realizează o intervenție de chirurgie ortopedică la Spitalul Clinic SANADOR:
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie ortopedică sunt efectuate în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară.

Atunci când articulația este sever deteriorată, poate fi necesară protezarea articulară (înlocuirea componentelor cu proteze artificiale, din metal sau plastic).

Alteori, poate fi recomandată osteotomia, o intervenție chirurgicală prin care osul este remodelat. Prin această procedură, este redusă presiunea asupra articulației, iar protezarea poate fi amânată.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni osoase și articulare au acces la consultații ortopedice realizate de medici experimentați și la investigații imagistice performante, esențiale pentru stabilirea diagnosticului corect. Astfel, osteonecroza este identificată prin imagistică de ultimă generație, precum examinarea RMN 3 Tesla, tomografia computerizată CT 128 slice și scintigrafia osoasă cu SPECT-CT.

Tratamentul este stabilit întotdeauna personalizat, iar pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un medic specialist. Atunci când este indicat tratamentul chirurgical, operațiile se desfășoară în cele mai bune condiții de siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, conectat la o Secție de Terapie Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență. Echipa de chirurgi ortopezi are experiență în efectuarea unei game variate de intervenții chirurgicale complexe, inclusiv de protezare articulară, în funcție de indicație.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR