Semnele și simptomele provocate de pinteni osoși
Osteofitele pot fi asimptomatice sau se pot manifesta cu simptome minime, trecând adesea neobservate până când sunt detectate întâmplător, la o radiografie efectuată pentru o altă afecțiune. Cu toate acestea, atunci când apar manifestări clinice, acestea variază în funcție de localizarea pintenilor osoși în organism.
Simptomele apar de obicei atunci când pintenii osoși exercită presiune asupra nervilor din apropiere, restricționează mișcarea sau vin în contact cu alte oase sau țesuturi. Acest lucru se poate manifesta prin zone noduroase sau denivelate, amorțeală, slăbiciune, durere, reducerea amplitudinii de mișcare, rigiditate, tendinită, entezită sau ruptură de tendon.
Osteofitele degetelor apar în special la articulațiile interfalangiene distale și proximale. Aceste ciocuri la degete se pot dezvolta din cauza diverșilor factori, inclusiv osteoartrita, traumatisme directe, sau predispoziția genetică. Simptomele osteofitelor la nivelul degetelor pot include durere, umflături, sensibilitate, rigiditate și reducerea amplitudinii de mișcare. Persoanele cu ciocuri la degete pot întâmpina dificultăți în activitățile care necesită apucarea, prinderea sau manipularea obiectelor.
La pacienții care prezintă ciocuri la genunchi pot apărea durere de genunchi și dificultăți în extinderea sau îndoirea piciorului. În mod similar, în articulația șoldului, pinteni osoși pot induce durere și pot restricționa mișcarea, putând afecta și genunchiul, prin iradierea durerii. Osteofitele care se formează în umăr pot irita coafa rotatorilor, ducând la durere și inflamație.
O situație particulară este reprezentată de apariția de osteofite la coloană, în special dacă acestea afectează măduva spinării sau rădăcinile nervoase. Ciocurile pe coloană pot duce la slăbiciune, amorțeală sau durere care iradiază în brațe sau picioare, în funcție de localizarea lor de-a lungul vertebrelor.
Ciocurile la picior pot rezulta din diverși factori, cum ar fi osteoartrita, stresul sau traumatismul repetitiv sau anomalii biomecanice. Pintenii calcaneeni se pot dezvolta ca răspuns la o tensiune cronică asupra fasciei plantare, o bandă groasă de țesut, care susține bolta piciorului. Atunci când fascia plantară devine inflamată sau întinsă, așa cum se observă în afecțiuni precum fasceita plantară, aceasta poate determina formarea de ciocuri la picior pe partea inferioară a calcaneului. Acești pinteni calcaneeni pot exacerba durerea și disconfortul la nivelul călcâiului.