Osteodensitometria DEXA pentru diagnosticul osteoporozei

Dacă ai factori de risc pentru osteoporoză, vino la SANADOR pentru o investigație de diagnostic cu echipamentul de ultimă generație Lunar iDEXA!

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin modificarea arhitecturii țesutului osos, care duce la o fragilitate crescută a scheletului. Oasele devin atât de fragile încât se pot fractura după un traumatism minor sau în timpul unei activități obișnuite, după o cădere, un strănut sau chiar la un efort de tuse.

Watch on YouTube

Osul este un țesut viu, care se reînnoiește în mod constant printr-un proces numit remodelare. Acesta presupune un echilibru între formarea osului nou și distrugerea celui vechi. Masa osoasă atinge un vârf al formării sale în jurul vârstei de 20–30 de ani, iar după această vârstă, procesul încetinește. Atunci când distrugerea osoasă (resorbția) are loc într-un ritm mai accelerat decât formarea osului nou, apare osteoporoza.

  • Vino la SANADOR pentru a beneficia de diagnosticul osteoporozei cu ajutorul aparatului Lunar iDEXA!

Cum se manifestă?

Osteoporoza este o boală silențioasă, care nu devine manifestă decât în momentul apariției unei fracturi – cel mai frecvent fractură de șold, fracturile vertebrale și fractură de antebraț. O eventuală scădere în înălțime cu mai mult de 4 cm sau o poziție cifotică a coloanei vertebrale pot fi indicii ale prezenței tasărilor vertebrale.

Care sunt factorii de risc pentru apariția osteoporozei?

Factorii de risc pentru apariția osteoporozei includ includ:

  • Factori genetici – boala Gaucher, rasa caucaziană sau asiatică, antecedentele materne de fractură de șold sau fractură de femur, pot fi implicate anumite gene;
  • Factori constituționali – sexul feminin, indexul de masă corporală (BMI) mic, vârsta peste 65 de ani;
  • Factori hormonali – menarha tardivă, menopauza precoce, insuficiență ovariană prematură, infertilitatea, afecțiuni endocrine (hipertiroidismul, hipercorticismul);
  • Stilul de viață – fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, imobilizarea prelungită, deficitul de calciu și vitamina D, excesul proteic în alimentație;
  • Medicamente – glucocorticoizi (mai mult de 5 mg/zi timp de peste 3 luni), imunosupresoare, citostatice, heparină etc.;
  • Boli asociate – afecțiuni reumatologice inflamatorii (poliartrita reumatoidă, spondilita ankilopoietică/spondilita anchilozantă), neurologice (scleroza multiplă, afecțiuni în care este necesară imobilizarea), malabsorbția, boli hematologice, oncologice (cancerul de sân, cancerul de prostată) etc.

Cum se poate diagnostica osteoporoza?

Diagnosticarea osteoporozei se realizează măsurând densitatea minerală osoasă cu ajutorul unui aparat care folosește o tehnică imagistica numită absorbțiometrie cu energie duală cu raze X (DEXA). Acesta arată dacă oasele au o densitate normală, o densitate scăzută (osteopenie) sau osteoporoză. Prin DEXA, putem estima riscul de fractură în viitor, precum și monitorizarea densității osoase și a tratamentului antiosteoporotic.

Watch on YouTube

Măsurarea densității osoase este indicată în următoarele situații:

  • Femei la postmenopauză cu factori de risc pentru scăderea densității minerale osoase (greutate corporală mică, fractură prevalentă, medicație la risc, patologie asociată cu scădere de masă osoasă);
  • Femei în timpul tranziției la menopauză cu factori de risc pentru fractură și demineralizarea osoasă;
  • Bărbați cu vârsta peste 70 de ani;
  • Bărbați cu vârsta sub 70 de ani și factori de risc pentru scăderea densității osoase;
  • Adulți de orice vârstă cu fracturi de fragilitate;
  • Pentru monitorizarea pacienților aflați deja în tratament antiosteoporotic sau înaintea inițierii unui astfel de tratament la pacienții la care este evidentă pierderea de masă osoasă.
  • Diagnosticarea osteoporozei se realizează măsurând densitatea minerală osoasă cu ajutorul unui aparat care folosește o tehnică imagistică numită absorbțiometrie cu energie duală cu raze X (DEXA).

Cum se realizează investigația DEXA?

Pentru evaluarea osteoporozei prin analiza DXA nu este necesară o pregătire în prealabil. Investigația nu doare, este complet neinvazivă, iar iradierea este extrem de mică, comparabilă cu cea din mediul natural, având un timp de expunere de doar câteva minute. Singura contraindicație absolută este sarcina, dat fiind riscul teratogen al radiațiilor ionizante.

Regiunile examinate sunt: coloana lombară, colul femural sau șoldul total, antebrațul non-dominant (radius în treimea distală). Rezultatul se obține rapid, imediat după efectuarea investigației.

Se recomandă ca pacientul să elimine obiectele metalice din regiunile examinate. În cazul în care a efectuat investigații cu substanță de contrast, se va temporiza investigația timp de 2 săptămâni, pentru a se evita prezența artefactelor în zonele de interes, acestea putând influența rezultatul.

Cum tratăm osteoporoza?

Tratamentul pentru osteoporoză are ca scop în special prevenția apariției fracturilor de fragilitate.

Tratamentul farmacologic este reprezentat de:

  • Preparate de calciu;
  • Vitamina D;
  • Medicamente antiresorbtive (care încetinesc distrugerea osoasă) – bifosfonați, modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici, denosumab;
  • Medicație osteoformatoare – analogi de hormoni paratiroidieni (teriparatid, abaloparatid);
  • Inhibitori de sclerostină (romosozumab) – aflați încă în studii, cu rol osteoformator și antiresorbtiv.

Este important ca pacienții cu osteoporoză să adopte o serie de măsuri igieno-dietetice care vizează modificarea stilului de viață: renunțarea la fumat, alcool, cafea, precum și introducerea unui program de reabilitare medicală în vederea scăderii riscului de cădere și fractură, îmbunătățirea posturii și a forței musculare.

Putem vorbi și de prevenția apariției osteoporozei prin adoptarea unei diete sănătoase, bogate în calciu și vitamina D, renunțarea la fumat și alcool și adoptarea unui stil de viață activ, astfel stimulând formarea osoasă.

Diagnosticarea osteoporozei cu echipamentul Lunar iDEXA la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații pentru diagnosticarea osteoporozei cu echipamentul de ultimă generație Lunar iDEXA. Acesta este un sistem avansat de imagistică și analiză a structurii corpului, care permite măsurarea densității osoase, evaluarea riscului de fractură și a sarcopeniei. Imaginile oferite de acest aparat sunt de înaltă rezoluție, cu o claritate similară unei radiografii, dar folosind o doză mult mai mică de radiații. În acest fel, pot fi observate și diagnosticate și deformările osoase, inclusiv severitatea acestora.

La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații pentru diagnosticarea osteoporozei cu echipamentul de ultimă generație Lunar iDEXA

Lunar iDEXA este esențial pentru monitorizarea tratamentului indicat pentru osteoporoză, pentru că oferă măsurători extrem de precise ale densității osoase, astfel încât permite identificarea celor mai mici modificări, care nu ar putea fi detectate prin alte metode.

  • Echipamentul Lunar iDEXA este un sistem avansat de imagistică și analiză a structurii corpului, care permite măsurarea densității osoase.

Spre deosebire de alte echipamente DEXA, Lunar iDEXA corectează erorile care apar din cauza măririi imaginii, pentru că este dotat cu un detector digital direct și fascicul de raze X de tip „evantai întors” (narrow-angle fan beam), mult mai performant decât modelele cu fascicul în unghi larg (wide-angle fan beam). În plus, datorită acestei tehnologii inovative, durata examinării este semnificativ mai scurtă, iar doza de radiații la care este expus pacientul este mult mai redusă.

Aparatul este prevăzut cu un soft de ultimă generație – enCORE – care permite o evaluare clară, rapidă și precisă a masei osoase, dar și a distribuției masei musculare și a grăsimii, fiind astfel util și în diagnosticarea și monitorizarea performantă a pacienților cu sindrom metabolic. Echipamentul poate fi folosit și pentru investigarea pacienților supraponderali, suportând o greutate de până la 227 kg.

Avantajele echipamentului Lunar iDEXA:

  • Doză mică de radiații;
  • Durată scurtă de examinare;
  • Corectarea erorilor care apar prin mărirea imaginii;
  • Acuratețe deosebită a datelor furnizate;
  • Claritate foarte bună a imaginilor.

Informații oferite de Dr. Claudia Haralambie, medic specialist Reumatologie la SANADOR.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR