Ce este osteocondroza?

Osteocondroza reprezintă un grup de afecțiuni care alterează procesul de osificare la copii și la adolescenți. Aceste boli sunt în general autolimitate, însă pot provoca dureri asociate activității fizice, care uneori pot fi severe. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale performante pentru diagnostic și tratament.

Managementul terapeutic al osteocondrozei depinde de gravitatea simptomelor și include frecvent restricționarea activităților fizice. Diagnosticul se bazează pe istoricul medical, pe examenul fizic și corelarea acestora cu rezultate de imagistică medicală.

Osteocondroza este întâlnită predominant la copii și la adolescenți până la vârsta de aproximativ 20 de ani. Copiii implicați în activități sportive au o probabilitate crescută de a dezvolta aceste patologii. Acest diagnostic apare mai frecvent la băieți, posibil datorită riscului crescut de leziuni la care sunt expuși, în comparație cu fetele.

Tipuri de osteocondroză

Există mai multe boli care se încadrează în categoria osteocondrozei, afectând diverse părți ale corpului. În funcție de localizarea lor, acestea sunt clasificate în mod obișnuit în trei categorii:

  • Boli articulare, ce apar în zonele articulațiilor și includ boala Legg-Calvé-Perthes - afectează articulația șoldului, boala Panner - afectează articulația cotului, boala Kohler - afectează osul navicular al piciorului și infarctul Frieberg - afectează al doilea deget de la picior.
  • Boli spinale - Cifoza juvenilă sau boala Scheuermann este cel mai frecvent întâlnit tip de osteocondroză vertebrală. Această afecțiune implică articulațiile intervertebrale ale coloanei vertebrale, conexiunile esențiale dintre vertebrele care facilitează mobilitatea și asigură stabilitatea structurală necesară pentru o funcționare optimă.
  • Boli nearticulare, care pot afecta orice parte a scheletului - Cea mai frecventă afecțiune nearticulară este boala Osgood-Schlatter, care implică genunchiul. Ea determină iritarea plăcii de creștere în regiunea tuberozității tibiale, situată în partea superioară a tibiei, imediat sub genunchi. Osteocondrita disecantă reprezintă o altă formă de osteocondroză, ce apare atunci când fragmente mici de cartilaj și de os se desprind în articulație, din cauza unui aport insuficient de sânge. Cu toate că poate să apară în orice parte a corpului, este cel mai frecvent întâlnită la nivelul genunchiului. Boala Sever, care afectează călcâiul, este un tip de osteocondroză la picioare.

Stadiile osteocondrozei

Osteocondroza poate evolua, de la stadii incipiente, când semnele și simptomele pot fi minime sau absente, până la stadii avansate, în care durerea și disfuncția pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții pacientului.

Cauze și factori de risc pentru osteocondroză

Etiologia exactă a acestor afecțiuni este necunoscută, dar cauzele genetice, traumatismele repetate, anomaliile vasculare, factorii mecanici și dezechilibrele hormonale pot juca toate un rol important.

Studiile recente arată că ischemia locală secundară defectelor de aprovizionare cu sânge a cartilajelor reprezintă un factor cheie în inițierea leziunilor de osteocondroză, explicând astfel multe dintre caracteristicile acestei boli.

Factorii de risc pentru a dezvolta osteocondroză sunt reprezentați de sexul masculin, băieții prezentând un risc dublu sau chiar triplu și de vârsta tânără, afecțiunile fiind diagnosticate cel mai frecvent între 10-15 ani.

Cum se manifestă osteocondroza?

Deși unele cazuri de osteocondroză pot să apară și se pot vindeca fără ca persoana afectată să fie conștientă de această problemă, simptomul cel mai frecvent este durerea în apropierea articulației afectate.

Durerea poate apărea fie din cauza activității fizice, fie din cauza presiunii aplicate asupra zonei respectivă. Alte simptome includ sensibilitate articulară, cracmente (pocnituri) la nivelul articulației, slăbiciunea, rigiditatea articulară sau blocarea articulației și incapacitatea de a îndrepta complet membrul afectat.

Diagnosticul de osteocondroză

Primul pas în stabilirea unui diagnostic de osteocondroză este efectuarea unui examen fizic obiectiv. Medicul trebuie informat despre orice durere articulară, înainte de a trece la observarea posibilelor probleme legate de mobilitatea articulațiilor.

Cu toate acestea, pentru că există mai multe boli ce cauzează simptome similare, simpla observare a acestora nu este suficientă în vederea stabilirii unui diagnostic precis. Din acest motiv, medicul trebuie să se bazeze pe tehnici de imagistică medicală. Fiind o metodă rapidă, non-invazivă, ușor accesibilă și ieftină, radiografia reprezintă investigație de elecție atunci când sunt suspectate patologii reunite în grupul osteocondrozelor.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicațiile osteocondrozei

Pe lângă complicațiile imediate, precum durerea, umflarea, lipsa mobilității și interdicția de a participa la activități fizice pentru o perioadă de timp, indivizii diagnosticați cu osteocondroză prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații, precum durerea cronică și osteoartrita (o afecțiune caracterizată prin distrugerea progresivă a cartilajului articular, durere, formarea de osteofite, limitarea mișcării, deformare și dizabilitate).

Tratamentul pentru osteocondroză

Există mai multe tratamente posibile pentru osteocondroză. În funcție de severitatea simptomelor, medicul specializat în ortopedie pediatrică poate recomanda:

  • Odihna zonei afectate, dureroase a corpului.
  • Utilizarea unor dispozitive ortopedice potrivite sau ghipsări.
  • Exerciții de recuperare medicală și întinderi, care pot ajuta la întărirea mușchilor și a tendoanelor din jurul articulației afectate.
  • În cazuri rare de osteocondrită disecantă, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea fragmentelor osoase care ridică probleme. Chirurgul poate efectua niște perforări în regiunea afectată, pentru a facilita formarea unor noi rețele vasculare, care să asigure nutriția și care să încurajeze regenerarea osului din vecinătate. Poate încerca stabilizarea leziunii, prin utilizarea unor dispozitive de fixare interne, precum șuruburile sau poate chiar înlocui zona afectate cu o porțiune nouă de os și cartilaj, cunoscută sub denumirea de grefă. Această procedură poate contribui la regenerarea țesuturilor sănătoase în zona afectată de osteocondrită disecantă.

Prin explorarea etiologiei și a mecanismelor patogenetice, medicii și cercetătorii pot dezvolta strategii mai eficiente pentru diagnosticarea precoce, tratamentul adecvat și prevenirea complicațiilor asociate osteocondrozei. Înțelegerea amplă a factorilor de risc și a modalităților de intervenție terapeutică poate contribui la îmbunătățirea prognosticului și calității vieții pacienților.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Copiii și adolescenții cu dureri articulare beneficiază la SANADOR de consultații de specialitate realizate de medici comunicativi și foarte experimentați, care recomandă toate investigații necesare pentru stabilirea diagnosticului corect. Atunci când este identificat un tip de osteocondroză, tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de severitatea simptomelor.

La SANADOR, pacienții au acces la proceduri de recuperare medicală, prin fizioterapie sau kinetoterapie, la recomandarea unui medic. În acest fel, semnele și simptomele osteocondrozei sunt ameliorate rapid, cu rezultate bune pe termen lung, care asigură o bună calitate a vieții. În cazul unor complicații, intervențiile chirurgicale se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, care deține un bloc operator bine dotate și Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR