Ce este osteita alveolară

Osteita alveolară, denumită și alveolită postextracțională, este o complicație care poate să apară după extracția unui dinte sau a unei măsele, în special după îndepărtarea molarilor de minte. La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de metode moderne de tratament, pentru o sănătate orală optimă.

Alveolita postextracțională sau alveolita uscată se manifestă prin inflamația osului alveolar, cauzată de pierderea sau dislocarea prematură a cheagului de sânge care are rol de protejare a locului de extracție și favorizarea vindecării. În absența cheagului, osul și terminațiile nervoase rămân expuse, ceea ce provoacă durere intensă, iradiantă, ce poate persista mai multe zile.

La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici dedicați și experimentați.

De obicei, alveolita după extracție apare la câteva zile și poate fi însoțită de respirație urât mirositoare sau de gust neplăcut în gură. Tratamentul poate include medicamente pentru ameliorarea durerii și, în unele cazuri, antibioticoterapie, pentru a preveni infecțiile.

  • Programează-te la Clinica de Stomatologie SANADOR și ai grijă de sănătatea ta!

Cum apare alveolita postextracțională

Alveolita postextracțională apare ca o complicație frecventă după extracția dentară, în special în cazul molarilor de minte inferiori. Această afecțiune apare atunci când nu are loc formarea unui cheag de sânge în zona din care a fost îndepărtat dintele. Când cheagul este dezintegrat sau este dislocat înainte ca țesutul de granulație să se dezvolte suficient, osul alveolar și terminațiile nervoase ajung să fie expuse.

Cauzele osteitei alveolare nu sunt complet înțelese, dar factorii care contribuie la apariția alveolitei de după extracția dentară includ fumatul, care poate afecta formarea cheagului prin căldura generată, precum și utilizarea contraceptivelor, care influențează fibrinoliza, infecțiile preexistente sau tehnicile de extracție dificile. În plus, dificultatea extracției și experiența chirurgului joacă un rol semnificativ. Un timp de intervenție mai lung și traume suplimentare pot crește riscul de apariție a acestei complicații.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Semne și simptome de osteită alveolară

Semnele și simptomele osteitei alveolare includ o durere intensă care apare în mod tipic la 1-3 zile după extracția dentară. Durerea poate iradia spre ureche, ochi, tâmplă sau gât pe aceeași parte a feței, fiind însoțită uneori de un miros neplăcut sau un gust dezagreabil în gură. Alveola poate arăta goală și iritată, umplându-se uneori cu resturi alimentare, ceea ce poate agrava durerea.

Complicații provocate de alveolita uscată

Complicațiile alveolitei postextracționale, deși rare, nu trebuie ignorate. Tratamentul necorespunzător al alveolitei uscate poate conduce la complicații precum sinuzita maxilară, mai frecventă după extracția premolarilor și molarilor maxilarului superior, sau osteomielita, când infecția din alveolă s-a extins la os. În cazuri mai rare, alveolita poate cauza infecții ale mucoasei bucale, manifestându-se ca stomatită, sau poate afecta ganglionii limfatici, rezultând în limfadenită.

Osteoflegmonul, o complicație severă, ce implică atât osul cât și țesuturile moi, poate apărea în stadii avansate. De asemenea, poate apărea o stare generală de rău și slăbiciune din cauza scăderii imunității. Deși alveolita în sine nu este considerată periculoasă, potențialele complicații sunt grave, subliniind importanța inițierii imediate a tratamentului.

  • Alege Clinica de Stomatologie SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnosticul de osteită alveolară

Diagnosticul osteitei alveolare este bazat în principal pe evaluarea simptomelor și a istoricului medical al pacientului, precum și pe un examen clinic detaliat, efectuat de către medicul stomatolog sau de specialistul în chirurgie orală și maxilo-facială.

Pacienții cu osteită alveolară prezintă adesea dureri severe la locul extracției, care încep de obicei la 1-3 zile după intervenție, și pot raporta o pierdere a cheagului de sânge din alveolă, care poate arăta goală sau inflamată.

În plus, este posibilă observarea semnelor precum umflături, un gust sau miros neplăcut, indicând o infecție dentară potențială. Medicul poate utiliza, de asemenea, imagistica dentară, cum ar fi radiografii dentare, pentru a exclude alte complicații sau afecțiuni dentare care ar putea contribui la simptomatologia pacientului. Un diagnostic corect și prompt este esențial pentru a preveni complicațiile suplimentare și pentru a asigura un tratament adecvat.

Tratamentul pentru alveolită după extracție dentară

Tratamentul pentru alveolită uscată postextracție dentară implică curățarea zonei afectate prin irigare și, dacă este necesar, utilizarea instrumentarului pentru îndepărtarea resturilor din alveolă. Ulterior, este aplicat un pansament în locul extracției, folosind un tampon ca suport. Compoziția medicamentului aplicat pe pansament variază în funcție de preferințele terapeutice, incluzând de obicei un analgezic, un anestezic local și un agent antimicrobian. Pansamentul respectiv acoperă și calmează nervii expuși, prevenind totodată pătrunderea resturilor în locul extracției.

Pansamentul trebuie îndepărtat la intervale de trei până la patru zile, pentru a preveni reacțiile de șoc toxic, iar locul trebuie irigat, cu aplicarea unui pansament nou. În această perioadă, pacientul poate utiliza medicamente orale pentru ameliorarea durerii, iar acest proces poate fi repetat până la rezolvarea completă a semnelor și simptomelor.

  • La Clinica de Stomatologie SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum poate fi prevenită osteita alveolară

Pentru prevenirea osteitei alveolare după extracția dentară, medicul dentist recomandă mai multe măsuri. În primul rând, este necesară menținerea unei igiene orale adecvate înainte de intervenție, prin periajul dentar de două ori pe zi și folosirea aței dentare, care contribuie la curățarea dinților și gingiilor, eliminând bacteriile. Renunțarea la fumat înainte de extracție este, de asemenea, foarte importantă, pentru că fumatul crește riscul de uscare a alveolei.

În cadrul intervenției, medicul stomatolog poate folosi pansamente medicamentoase, ape de gură antibacteriene, geluri antiseptice sau, în cazuri necesare, antibiotice orale pentru prevenirea uscării alveolei și a infecțiilor. După extracție, este indicată evitarea efortului fizic intens și sporturile care pot perturba cheagul de sânge. În primele zile, este indicat consumul de alimente moi și lichide reci, cu evitarea băuturilor alcoolice, cu cafeină, carbogazoase sau fierbinți.

Clătirea gurii cu apă sărată caldă de mai multe ori pe zi timp de o săptămână ajută la menținerea unei bune igiene. În plus, renunțarea la fumat timp de cel puțin 48 de ore după și chiar pe termen lung contribuie la o vindecare optimă. Respectarea indicațiilor medicului stomatolog și îngrijirea corespunzătoare a plăgii sunt esențiale pentru prevenirea afecțiunii și a altor complicații postoperatorii.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții beneficiază de servicii specializate de chirurgie dento-alveolară, esențiale în prevenirea și tratarea osteitei alveolare. Medicii dentiști experimentați utilizează tehnici moderne, precum tratamente stomatologice cu laser, care asigură extracții dentare sigure, cu disconfort redus.

În cazul apariției osteitei alveolare, specialiștii SANADOR oferă tratamente adecvate și monitorizarea atentă a procesului de vindecare, asigurând astfel confortul și siguranța pacientului pe tot parcursul tratamentului.

Clinica de Stomatologie SANADOR este dotată cu lasere dentare performante, pentru tratamente moderne, fără disconfort.

De asemenea, la Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții beneficiază de o gamă completă de servicii dentare, de la implantologie, până la estetică dentară și ortodonție, toate realizate cu tehnologii de ultimă generație, precum laserul WaterLase iPlus și laserul cu diodă EPIC X, care asigură tratamente sigure, precise și cu disconfort minim.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR