Ce este oreionul

Oreionul este o boală contagioasă provocată de un virus, caracterizată de inflamarea glandelor salivare parotide, situate de o parte și de alta a feței, sub urechi. Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de parotidită epidemică. Deși oreionul poate afecta persoane de toate vârstele, este mai frecvent întâlnit la copiii cu vârste între 2 și 12 ani. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații și investigații complete, asigurate de medici cu experiență.

Cauze și factori de risc pentru parotidita epidemică

Oreionul este cauzat de o infecție cu virusul urlian, care se transmite prin picături respiratorii produse prin tuse, strănut sau vorbire. Această infecție virală poate fi transmisă și prin contact direct cu saliva sau cu obiectele contaminate.

Factorii de risc pentru oreion sunt:

  • Vârsta - Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani sunt mai predispuși la această boală. În pofida vaccinării, adolescenții și adulții pot prezenta totuși susceptibilitate la oreion. Această situație apare din cauza scăderii graduale a nivelului de imunitate conferit de vaccin după o anumită perioadă de timp.
  • Lipsa vaccinării - Cel mai eficient mod de a preveni oreionul este prin vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă).
  • Anotimpul - Oreionul apare mai frecvent în lunile de primăvară și iarnă.
  • Contactul cu persoane infectate - Persoanele infectate cu virusul urlian pot transmite boala altora cu 2 zile înainte de apariția simptomelor și până la 5 zile după.

Unele grupuri de persoane prezintă un risc crescut de îmbolnăvire. Acestea includ persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cele care călătoresc internațional, indivizii nevaccinați împotriva virusului și cei care locuiesc în spații aglomerate.

Cum se manifestă oreionul

Simptomele oreionului pot apărea la 16-18 zile după expunerea la virus, variind de la 12 la 25 de zile. Manifestările clinice includ:

  • Inflamarea glandelor salivare parotide, care conferă obrajilor un aspect umflat și asimetric.
  • Febră, febră și durere de cap -Temperatura corporală poate crește până la 39°C.
  • Cefalee - Durerea de cap poate fi ușoară sau severă și se manifestă în special în spatele ochilor.
  • Dureri musculare - Durerile pot fi resimțite în tot corpul, dar mai ales în gât, umeri și gât.
  • Oboseală - Persoana infectată poate prezenta o stare generală de slăbiciune și lipsă de energie.
  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Uscăciunea gurii - Virusul urlian poate afecta producția de salivă, ducând la senzația de gură uscată.

Diagnosticul de infecție urliană

Diagnosticul de infecție urliană se bazează pe:

  • Simptomele clinice: prezența inflamației glandelor salivare parotide, asociată cu febră, dureri de cap, dureri musculare și oboseală, este un indiciu important pentru stabilirea diagnosticului.
  • Examenul fizic: medicul palpează glandele salivare parotide, pentru a verifica dacă sunt umflate și sensibile.
  • Analize de laborator: prelevarea unor probe de la nivelul cavitații bucale sau a faringelui, pentru a efectua un test PCR, în vederea identificării virusului sau recoltarea unei probe de sânge pentru a detecta anticorpii specifici împotriva virusului urlian.

Complicațiile provocate de oreion

Deși infecția urliană nu este în general o boală gravă, pot apărea anumite complicații, mai ales în cazurile de oreion la adulți. Complicațiile posibile includ:

  • Orhita: inflamația testiculelor este o complicație frecventă la băieții adolescenți și la bărbații adulți care dezvoltă oreion. Poate provoca durere testiculară severă și, în unele cazuri, poate duce la infertilitate.
  • Ooforita: inflamația ovarelor este o complicație mai puțin frecventă, ce apare la adolescente și la femeile adulte care fac oreion. Ooforita poate provoca durere pelvină și în cazuri rare, poate afecta fertilitatea.
  • Surditatea: pierderea parțială sau completă a auzului este o complicație rară a oreionului.
  • Meningita: inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării poate provoca dureri de cap severe, febră, rigiditate cervicală, greață și vărsături. Meningita virală cauzată de oreion este de obicei o afecțiune benignă, care se ameliorează fără tratament specific, dar poate necesita spitalizare pentru monitorizare și tratament simptomatic.
  • Encefalita: inflamația creierului este o complicație rară, dar severă a oreionului. Encefalita poate provoca o serie de simptome neurologice, precum confuzie, dezorientare, convulsii, comă. Encefalita virală necesită internare în spital și tratament prompt pentru a preveni complicațiile pe termen lung.
  • Pancreatita: inflamația pancreasului,  o complicație a cărui manifestări includ durere abdominală severă în zona superioară a abdomenului, greață, vărsături și febră. 
  • Avort spontan: Studiile clinice sugerează o asociere între infecția cu virusul urlian în primul trimestru de sarcină și un risc crescut de avort spontan. Mecanismul prin care virusul afectează sarcina nu este cunoscut cu exactitate, însă se presupune că acesta ar putea interfera cu dezvoltarea embrionară sau placentară.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru parotidita infecțioasă

Nu există un tratament specific pentru oreion la copii. Tratamentul oreionului se concentrează pe ameliorarea simptomelor și pe prevenirea complicațiilor. Măsurile terapeutice includ:

  • Odihna - Este important ca persoana infectată să se odihnească suficient, pentru a permite organismului să se lupte cu virusul.
  • Hidratarea - Consumul crescut de lichide ajută la ameliorarea durerilor de cap și a senzației de xerostomie (gură uscată).
  • Tratament medicamentos - Medicamente antipiretice (pentru reducerea febrei) și analgezice (pentru ameliorarea durerilor) pot fi administrate conform recomandărilor medicului. Nu este recomandată administrarea de aspirină în cazurile de oreion la copii, din cauza riscului crescut de a dezvolta sindrom Reye (o boală periculoasă care provoacă insuficiență hepaticăedem cerebral și chiar deces).
  • Aplicarea compreselor reci - Aplicarea compreselor reci pe glandele salivare parotide poate ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației.
  • Dieta - Alimentele moi și lichidele sunt mai ușor de înghițit în cazul în care glandele salivare sunt inflamate.
  • Izolarea la domiciliu și limitarea contactului cu alte persoane cel puțin până la dispariția febrei și a inflamației glandelor salivare.

În cazurile în care apar complicații, cum ar fi orhita, meningita sau encefalita, tratamentul va fi stabilit de medic în funcție de severitatea afecțiunii și poate include spitalizare, administrare de medicamente antivirale sau corticosteroide.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenită infecția cu virusul urlian?

Vaccinarea este cel mai eficient mod de a preveni oreionul. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este administrat copiilor la vârsta de 12 luni și 4-6 ani.  Vaccinul oferă o protecție ridicată împotriva oreionului, rujeolei și rubeolei.

Alte măsuri de prevenție includ:

  • Spălatul frecvent pe mâini - Spălatul mâinilor cu apă și săpun este o modalitate importantă de a preveni răspândirea virusului urlian.
  • Evitarea contactului cu persoanele bolnave - Persoanele cu oreion trebuie să evite contactul cu alți indivizi, până la dispariția simptomelor.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații asigurate de specialiști dedicați și la servicii medicale complete. Echipa medicală experimentată oferă îngrijire personalizată pentru orice problemă de sănătate, inclusiv în cazul complicațiilor care pot apărea în urma unei boli infecțioase.

Consultațiile de specialitate sunt completate de analize de laborator performante, la indicația medicului, pentru stabilirea diagnosticului corect. Astfel, medicul poate recomanda tratamentul adecvat, în funcție de severitatea simptomelor provocate de oreion sau de o altă boală contagioasă.

În cazul unor urgențe medicale provocate de infecțiile virale, pacienții de pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București, care asigură îngrijiri medicale prompte și eficace pentru adulți și copii.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR