Bebeluș cu tetralogia Fallot, operat cu succes la SANADOR

Diagnostic grav din primele zile de viață

Kristina este un copil care a luptat să trăiască. „O luptătoare, o învingătoare”, așa o alintă Mioara, mama ei. Încă de la naștere, Kristina a avut de înfruntat multe provocări.

A venit pe lume printr-o naștere prematură, la 36 de săptămâni, având puțin peste două kilograme, mică și sensibilă ca o păpușă de porțelan. Mioara, mama ei, povestește că medicii nu și-au dat seama de problema fetiței în timpul sarcinii. Abia la câteva zile de la nașterea Kristinei, au început să apară primele semne și simptome. După câteva investigații, printre care și o ecografie cardiacă, Kristina a primit diagnosticul de tetralogie Fallot.

  • „Mi-au zis de la bun început că singurul tratament care o va face bine este operația” - Mioara, mama pacientei.

„În a patra zi medicii erau deja suspicioși, iar în a cincea zi, când au dus-o la ecografie, au venit și mi-au spus rezultatul. Mi-am dat seama că este ceva în neregulă, mi-au explicat cât de bine s-a putut. Mi-au zis de la bun început că singurul tratament care o va face bine este corecția (operația)”, povestește Mioara, mama Kristinei.

Ce este Tetralogia Fallot?

Tetralogia Fallot este o malformație cardiacă congenitală rară și foarte gravă. De regulă, această malformație este provocată de patru defecte majore ale inimii și vaselor de sânge, prezente încă de la naștere. Tetralogia Fallot afectează structura inimii și face ca sângele să circule în organism cu mai puțin oxigen.

Această malformație este ușor de recunosc imediat după naștere, pentru că bebelușii născuți cu tetralogia Fallot au pielea și buzele albastre, din cauză că sângele lor nu este suficient oxigenat. Printre alte semne și simptome se numără dificultățile de respirație, iritabilitatea, murmur cardiac specific, lipsa apetitului și, implicit, a creșterii în greutate.

Diagnosticul se confirmă la scurt timp după naștere sau când copilul este încă sugar, printr-un consult de cardiologie pediatrică. Toți cei diagnosticați cu tetralogie Fallot au nevoie de intervenții de chirurgie cardiovasculară și de controale medicale regulate pe tot parcursul vieții. Dacă operația de reparare a malformației cardiace este făcută la timp, poate asigura o recuperare definitivă a malformației.

Intervenție de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR

Kristina era un copil activ, dar care obosea foarte repede, aproape imediat. ”Avea voință, dar avea și limite, ar fi vrut să mănânce mai mult, dar nu putea, pentru că nu o lăsa inimioara, obosea foarte repede”, explică Mioara, mama Kristinei.

Deși erau speriați și îngrijorați după aflarea diagnosticului, nimic nu i-a oprit pe părinții Kristinei să creadă în minuni și să spere că micuța lor va fi sănătoasă. Astfel, au început să caute soluții, așa au ajuns la Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică la Spitalul Clinic SANADOR, pentru o a doua părere despre diagnosticul Kristinei.

Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR a coordonat intervenția chirurgicală care a permis salvarea Kristinei.

Medicul a confirmat diagnosticul și astfel Kristina a avut șansa să fie operată în cadrul misiunii umanitare pentru copiii cu malformații cardiace desfășurată la Spitalul Clinic SANADOR și coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară. Prin această misiune, micuții cu afecțiuni grave ale inimii și ale vaselor mari sunt operați pro bono de echipe formate din specialiști de la SANADOR și din experți din întreaga lume, din centre internaționale de mare prestigiu.

De această dată, medicilor de la Spitalul Clinic SANADOR li s-au alăturat specialiști din Grecia, Germania și Cipru, formând astfel o echipă de profesioniști care a reușit să salveze prin aceste operații zece copii cu malformații cardiace grave. Kristina a fost unul dintre ei.

  • „Avem o inimioară perfectă! Domnii doctori ne-au făcut-o nouă, nou-nouță, ca în țiplă. Am terminat cu teama, am terminat cu frica am terminat cu toate, acum ne bucurăm!” - Mioara, mama Kristinei

„S-a interveni la momentul optim în această tetralogie Fallot, exact în intervalul de 6-9 luni, fetița având 9 luni în momentul intervenției. Gradul de obstrucție a fost eliminat, astfel încât sângele curge foarte bine din pompa dreaptă spre plămâni, apoi a fost externată în condiții de siguranță și va fi monitorizată adecvat”,  explică Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică.

Kristina, în salon, împreună cu mama

Misiunea umanitară

Misiunea umanitară a fost compusă dintr-o echipă dedicată de chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, tehnicieni în circulația extracorporală și asistenți medicali specializați din marile centre europene.

Intervențiile de la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate de echipa Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, cu sprijinul echipelor internaționale.

În acest program sunt incluși copii de la cele mai mici vârste, sub 1 an, până la adolescenți. Toți sunt verificați și monitorizați pentru reconfirmarea diagnosticului. Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică, analizează fiecare caz în parte, pentru un diagnostic cât mai sigur și pentru stabilirea unui plan de tratament personalizat.

Intervențiile din cadrul misiunilor umanitare sunt realizate pro bono la Spitalul Clinic SANADOR, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Imediat după operație, micuții sunt transferați pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, apoi pe secția de specialitate, de unde sunt externați atunci când starea lor de sănătate permite.

În funcție de diagnostic și de starea copiilor, medicii optează pentru intervenții cât mai puțin invazive, cu multe avantaje pentru pacienți: risc scăzut de complicații, spitalizare redusă și recuperare mai rapidă.

Pe Kristina am întâlnit-o când se pregătea de externare, ieșise de câteva zile de la terapie intensivă. Era veselă, vioaie, cu poftă de mâncare și gata să meargă acasă și să se bucure de tot ce îi va oferi viața.

Kristina, la câteva zile după intervenția chirurgicală

„Mulțumim din suflet tuturor celor care au participat ca și copiii noștri să fie bine și lui Dumnezeu. Acum, gata, ne recuperăm și putem și noi să fim un copil normal, să ne jucăm, gata cu teamă că răcesc, că se poate întâmpla ceva rău. Avem o inimioară perfectă! Domnii doctori ne-au făcut-o nouă, nou-nouță, ca în țiplă. Nu mai avem nicio problemă! Am terminat cu teama, am terminat cu frica, am terminat cu toate, acum ne bucurăm”, conchide Mioara, mama Kristinei.

  • „Acum, gata, ne recuperăm și putem și noi să fim un copil normal, să ne jucăm!” - Mioara

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR