Pacient cu adenocarcinom de prostată, operat robotic la Spitalul Clinic SANADOR

Afecțiune gravă, descoperită în urma unor analize uzuale

Multe afecțiuni grave pot debuta asimptomatic sau nespecific, de aceea este important un consult medical periodic, urmat de efectuarea analizelor recomandate de medic. În acest fel, problemele de sănătate pot fi descoperite în timp util și tratate adecvat, înainte să apară complicații.

Un pacient conștiincios, care respectă aceste recomandări și merge periodic la control medical, este și Sandu, în vârstă de 68 de ani. Pentru că suferă de diabet zaharat, bărbatul se obișnuise să aibă mare grijă de sănătatea lui, să meargă frecvent la medic și să-și facă analizele.

„Deși nu am avut niciun fel de simptome, mi-am făcut analizele. Când au venit rezultatele, aveam 4,4 ng/mL la testul PSA-ul, în condițiile în care valorile normale sunt până în 1,4 ng/mL. Nu mă trimitea nimeni la analize, dar le-am făcut din proprie inițiativă, cam de două ori pe an. Asta și pentru că sunt diabetic, deci trebuia să merg oricum des la controale”, declară Sandu.

Bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să efectueze anual un control urologic, care include și un tușeu rectal. La recomandarea medicului, consultul poate fi urmat de investigații paraclinice, precum dozarea antigenului specific prostatic (PSA), analize de urină și ecografie abdominală.

PSA-ul este cel mai utilizat marker pentru cancer de prostată, însă valori crescute pot fi înregistrate și în cazul altor afecțiuni, precum adenom de prostată, prostatita acută sau cronică.

Diagnostic de precizie la Spitalul Clinic SANADOR

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

După obținerea rezultatelor de la analize, medicul curant i-a recomandat lui Sandu o biopsie de prostată, însă rezultatele nu au fost concludente. Astfel, pacientul s-a programat la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urolog, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

„După biopsie, cu ajutorul fiului meu, am ajuns la control la un medic specialist urolog pe care îl cunoștea băiatul meu, iar acesta mi l-a recomandat pe Conf. Dr. Constantin Gîngu. Tot la indicația medicului urolog, am mai făcut niște investigații suplimentare: un examen CT si o examinare RMN, apoi cu tot dosarul medical am ajuns la Spitalul Clinic SANADOR, la domnul Conf. Dr. Constantin Gîngu. Și de aici începe povestea frumoasă, pentru că dânsul m-a primit extraordinar. Este un om realmente deosebit. I-am explicat ce am pătimit până să ajung la dumnealui, i-am povestit și anumite lucruri mai puțin plăcute, pe care mi le spuseseră alți medici, care mie mi-au ridicat multe semne de întrebare. Unul dintre medici mi-a zis că după operație voi sta doar cu scutece pentru incontinența urinară și că îmi pot lua adio de la viața sexuală. Așa că am spus, bine, mulțumesc, dar eu nu îmi doresc așa ceva. Când am ajuns la SANADOR, am stat mult timp de vorbă cu domnul conferențiar și m-a liniștit, pentru că mă văzuse foarte agitat”, povestește pacientul.

La SANADOR, după o anamneză amănunțită și o examinare clinică foarte atentă, pacientul a primit recomandări pentru investigații suplimentare. Astfel, Sandu a efectuat cea mai nouă investigație imagistică pentru evaluarea prostatei – imagistica prin rezonanță magnetică multiparametrică de prostată (mpMRI). Această procedură este neinvazivă, nedureroasă, nu iradiază și permite diagnosticarea rapidă și precisă.

Operație minim invazivă la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, Sandu a efectuat și o puncție prostatică de fuziune (fusion biopsy), considerată standardul de aur în depistarea cancerului de prostată. Pe baza acestor investigații, diagnosticul a fost clar: adenocarcinom prostatic, iar recomandarea de tratament a fost o prostatectomie radicală, operația urmând să fie realizată minim invaziv, robotic.

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbații români. De regulă, boala are o evoluție lentă, afectează mai ales vârstnicii și deseori este lipsită de semne și simptome în cazurile incipiente. Netratată, boala poate duce însă la complicații grave, precum cancerul pelvin avansat. Din fericire, în cazul lui Sandu, problema și-a găsit imediat rezolvare, întrucât afecțiunea fusese descoperită în stadiul incipient.

„M-a programat pentru intervenție pe 13 noiembrie 2021, dar înainte de asta mi-a explicat pas cu pas ce urmează să se întâmple, mi-a și desenat. Mi-a spus: Stați liniștit, că nu va fi așa cum vi s-a spus înainte de a ajunge la noi! Domnul Conf. Dr. Constantin Gîngu explică lucrurile pe înțelesul tuturor și are foarte multă răbdare, deontologie profesională de nota zece. Este un medic și un om realmente deosebit, l-am recomandat tuturor cunoștințelor mele”, mărturisește Sandu.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Operația efectuată a fost una avansată, minim invazivă, realizată cu ajutorul celui mai performant echipament robotic existent la ora actuală la nivel global – robotul da Vinci Xi. Intervențiile de chirurgie robotică urologică asigură numeroase beneficii pentru pacient: risc redus de complicații după intervenție, cicatrici mici, spitalizare de scurtă durată și reluarea rapidă a vieții de zi cu zi.

Conf. Dr. Constantin Gîngu este medic primar urologie și coordonator pentru chirurgia urologică oncologică și reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Recuperarea după intervenție

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

„Despre perioada în care am stat internat vreau să menționez că dacă aveam nevoie de ceva, sunam și cineva venea în 60 de secunde. Nu am mai pomenit așa ceva în viața mea, deși eu am mai fost operat și internat în altă parte. Îmi amintesc că îmi făcusem griji tocmai din cauza asta, însă la SANADOR grijile mele au dispărut. Nu știu exact cât a durat operația, dar știu că m-am ridicat din pat după trei zile. Îmi amintesc asta, pentru că mergeam „cu pomul” după mine, adică cu stativul pentru perfuzie, iar după șapte-opt zile m-am externat”, explică Sandu.

După externare, au urmat controalele periodice. Pacientul a stat acasă o lună, timp în care nu a avut voie să facă efort și a urmat tratamentul prescris. De fiecare dată când mergea la control, făcea din nou testul PSA, care astăzi este în limite normale.

Acum, la 2 ani și 3 luni de la intervenție, pacientul se simte excelent. După 6-8 luni de la intervenție, și-a reluat inclusiv viața sexuală, toate analizele i-au ieșit foarte bine, nu doar PSA-ul și urocultura, ci și restul analizelor și testelor. Evoluția lui Sandu este una cât se poate de favorabilă, iar continența urinară și funcția sexuală sunt recuperate.

„Nu pot decât să îi mulțumesc domnului Conf. Gîngu. De fiecare dată când ne-am întâlnit la controalele periodice am făcut-o. Să îi dea Dumnezeu sănătate și lui, și întregii echipe, dar și tuturor cadrelor medicale și angajaților din SANADOR! Pentru că eu am avut o experiență plăcută încă de la intrare, de la recepție, și până sus pe secție, în salon. Și ori de câte ori am revenit aici, vă spun sincer că toată lumea s-a purtat cu mine de nota zece. Zece plus! Am nimerit într-un loc foarte bun!” Sandu

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa operatorie coordonată de Conf. Dr. Constantin Gîngu realizează intervențiile urologice avansate, minim invazive, cu ajutorul sistemului robotic de ultimă generație da Vinci Xi.  

Chirurgia robotică este indicată ca primă intenție în prostatectomia radicală, cu o atentă selectare a cazurilor. Intervențiile robotice disponibile la SANADOR vizează întregul spectru al chirurgiei urologice oncologice și reconstructive: intervenții pentru tumori renale și tumori de glandă suprarenală, reconstrucția joncțiunii pielo-ureterale, pentru leziuni ale ureterului, reimplantare uretero-vezicală.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică sunt efectuate cu sistemul da Vinci Xi.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR