Intervenție chirurgicală minim invazivă pentru monturi, la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnostic urmat de amânarea tratamentului

În anul 2020, la un consult ortopedic efectuat la Spitalul Clinic SANADOR, Mihaela a fost diagnosticată cu monturi. Monturile sau hallux valgus sunt o deformare a piciorului, caracterizată de devierea spre interior a primului metatarsian, astfel încât capul acestui os devine proeminent sub piele, dând naștere așa-numitul „mont”.

În plus, degetul mare este deviat către lateral, împingând degetele mici și forțându-le să se suprapună. Ignorarea monturilor duce la amplificarea deformării, la creșterea în intensitate a durerii și a disconfortului la mers.

  • Programează o consultație: sună la 021.9699!

Pentru a preveni aceste complicații, medicii ortopezi pot recomanda o intervenție chirurgicală, care să corecteze monturile. La fel s-a întâmplat și în cazul Mihaelei, care a primit indicație pentru operație minim invazivă. Însă, pentru că simptomatologia nu era atât de pronunțată, pacienta a ales să mai amâne tratamentul.

„Recomandarea de operație a fost, în primul rând, pentru piciorul drept, la care aveam dureri mai mari. Între timp însă, durerile deveneau tot mai mari. Apăreau la mers, indiferent de tipul de încălțăminte pe care-l foloseam. Mă durea când purtam pantofi cu toc potrivit sau fără toc, la cei sport, chiar și la saboți. Iar durerea a crescut în intensitate, astfel încât, la un moment dat, ajunsesem să nu îmi pot controla pașii. Ba chiar am ajuns în faza în care mă trezeam și noaptea din somn din cauza durerilor”, își amintește Mihaela.

În acel moment, pacienta a decis să revină pentru o altă consultație la SANADOR, la Dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie. În urma discuției cu specialistul, Mihaela a decis să se opereze.  

„Hallux valgus este cea mai frecventă deformitate dobândită a aparatului locomotor. Aceasta nu reprezintă o excrescență osoasă, ci o deformare a articulației de la baza degetului mare. Principalul factor de risc este reprezentat de purtarea pantofilor cu vârf îngust și toc înalt. Singurul mod în care poți să corectezi forma piciorului este printr-o intervenție chirurgicală.” Dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Operație minim invazivă pentru eliminarea monturilor

„În prima fază, m-am hotărât să mă operez la piciorul drept, pe 11 octombrie 2023, iar la un interval de numai zece zile am decis să mă operez și la piciorul stâng. La început, domnul doctor a propus să operăm piciorul la care am cele mai mari probleme, apoi, ceva mai încolo să operăm și celălalt picior. Însă, pentru că postoperator m-am simțit foarte bine, în ciuda legendei care susține că o astfel de intervenție este urmată de dureri postoperatorii mari, am decis să nu mai aștept și am făcut și a doua operație mult mai repede, după numai zece zile”, își amintește pacienta.

Dr. Codrin Huszar este medic primar ortopedie si traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, cu experiență îndelungată în chirurgia piciorului.

Singurul mod de corectare a diformității deja existente, eliminând astfel durerile și dificultățile în purtarea pantofilor preferați, este prin intervenție chirurgicală. Celelalte metode pot cel mult să întârzie evoluția deformării. Durata unei astfel de operații este de 45–60 minute, internarea se face în ziua operației, iar pacienții pot pleca a doua zi dimineața. Postoperator, pot apărea dureri și umflarea piciorului, care pot persista 2-3 luni.

„Am cunoscut pacienți care au trecut printr-o operație similară și care s-au plâns mult de dureri, însă eu nu am avut. În plus, conform informațiilor mele anterioare, o astfel de intervenție era clasificată drept una dintre cele mai dureroase operații postoperator, după care durerile puteau să apară chiar și imediat după operație, dar pe mine nu m-a durut deloc. Și nici nu mi s-au umflat picioarele. De aceea, la zece zile m-am operat și la piciorul stâng, iar recuperarea a fost aproape simultană. Am purtat pantoful special, gheata, sabotul ortopedic. Intervenția chirurgicală, metoda care s-a folosit în cazul meu sunt sigură că este una revoluționară. La piciorul drept am trei șuruburi, iar la piciorul stâng am unul, pe care le voi purta pentru tot restul vieții. Acestea sunt de mărimea unui pivot dentar, deci sunt mândra purtătoare a acestor șuruburi”, declară Mihaela.  

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Operația efectuată în cazul acestei paciente a fost una minim invazivă, care a decurs fără probleme și s-a finalizat cu succes. Nu au existat complicații nici postoperator, sutura a devenit în timp aproape invizibilă, iar recuperarea a fost foarte rapidă.

„Pe 11 ianuarie 2024 am împlinit trei luni de la operație azi. M-am operat pe 23 octombrie a doua oară și pe 11 noiembrie am fost nașă, am dansat la nuntă în ghetuțele ortopedice”, povestește Mihaela.

Recuperare rapidă și ușoară

În cazul Mihaelei, datorită intervenției chirurgicale minim invazive și a faptului că pacienta a respectat cu strictețe indicațiile medicului, recuperarea a fost neașteptat de ușoară și de rapidă.

„Am putut să merg, am putut să conduc, la un interval de 7 zile. Ghetuța ortopedică am purtat-o timp de 6 săptămâni. Părerea mea este că m-am recuperat mult mai ușor și datorită faptului că am purtat ghetele perechi, așa că m-am adaptat mult mai ușor la recuperare. În rest, nu a mai fost nevoie de niciun fel de alte exerciții de recuperare, iar după 6 săptămâni m-am întors la încălțămintea clasică, mai joasă, deci nu neapărat pe tocuri, dar în prezent sunt în stare să parcurg 10.000 de pași zilnic. Deci recuperarea a fost neașteptat de rapidă”, conchide, recunoscătoare, pacienta, care îl recomandă călduros pe Dr. Codrin Huszar pentru astfel de intervenții laborioase și delicate.

Tratament chirurgical minim invaziv al monturilor, la Spitalul Clinic SANADOR

Medicii Secției de ortopedie și traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR sunt supraspecializați în efectuare intervențiilor chirurgicale pentru anumite zone și articulații. Pacienții au acces la investigații imagistice realizate cu aparatură performantă, ca tomograful Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri și la echipamente de RMN de ultimă generație, cu putere 3 Tesla. În funcție de rezultatele investigațiilor, medicul ortoped decide abordarea terapeutică, dacă operația se va desfășura clasic sau minim invaziv.

„Principiile tratamentului minim invaziv al monturilor sunt aceleași ca în cazul tehnicilor clasice. Pentru a îndrepta un os, este nevoie mai întâi să-l secționezi, să reașezi fragmentele și să le fixezi cu ajutorul unor mijloace de fixare de tipul unor șuruburi sau a unor broșe. Sau dacă vrei să reechilibrezi o articulație, trebuie să secționezi structurile retractate și respectiv să le retensionezi pe cele laxe”, declară Dr. Codrin Huszar.

Diferența majoră între tehnicile clasice și cele minim invazive este că, în cazul celor din urmă, sunt necesare doar niște incizii minuscule, de 2-3 mm, prin care se lucrează cu instrumente foarte fine, asemănătoare instrumentelor folosite de stomatologi, de genul frezelor stomatologice. În acest caz, controlul se efectuează prin palpare, manual, și prin urmărirea pe aparatul de radiologie.

Beneficiile intervențiilor minim invazive pentru monturi sunt multiple. Cicatricile sunt minime, estetice, iar aceste plăgi mici sunt ușor de îngrijit. Riscul de infecție este mai mic, având în vedere că în timpul operației se detașează foarte puțin părțile moi de pe os, consolidarea este mai rapidă, dar și vindecarea părților moi se face mult mai repede. De asemenea, pe măsură ce s-au dezvoltat și tehnici de fixare dedicate chirurgiei minim invazive, robuste și eficace, mersul poate începe mai repede după această intervenție.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR