Diagnostic sever, în lipsa semnelor și a simptomelor
Gabriel, un tânăr de 34 de ani, foarte activ, care practica sport cu regularitate, a trecut printr-o experiență la limită. După o infecție virală cu care s-a confruntat în primăvara anului 2023, care s-a complicat, pacientul s-a prezentat la un consult de cardiologie, unde a primit o veste proastă.
„Ca să o iau de la zero, acum câteva luni, prin martie, am avut o răceală care s-a agravat rapid. Aveam febră, frisoane, dar mi-am zis `las’ eu știu să mă tratez singur`, așa că am băut niște ceaiuri și m-am băgat în pat. Însă atunci când m-am trezit, tot transpirat și pregătit să fac un duș, mi s-au blocat toate, mâini, picioare, limba mi se încleștase-n gură, așa că m-am speriat foarte tare, gândindu-mă că am făcut un atac de cord”, își amintește Gabriel.
Când a ajuns salvarea, medicii au fost însă de altă părere. L-au informat că inima lui funcționează corect, că pulsul este foarte bun, însă i-au spus că are o problemă cu glicemia, că ar putea avea diabet zaharat. Deci glicemia trebuia urmărită, ceea ce bărbatul a și făcut.
-
Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!
„Cum mi se spusese că inima este ok, mi-am controlat glicemia. Dimineața, pe nemâncate, aveam maximum 115 mg/dl, după care s-a reglat, dar nu înțelegeam de ce creștea atât când mâncam. Știu că e normal să crească, dar nu atât, a mea ajungea la 160-170 mg/dl dacă mâncam puțin mai dulce. Dar eu citisem că astfel de creșteri ale glicemiei sunt legate și de probleme la inimă, așa că am zis că mă duc la control de cardiologie și de-abia apoi să mă duc și la diabetolog. Îmi doream să primesc mai întâi o veste bună, apoi una rea, dar a fost fix pe dos”, mărturisește Gabriel.
Ajuns la primul consult cardiologic, pacientul a primit diagnosticul de insuficiență aortică și a primit recomandarea pentru intervenție de chirurgie cardiovasculară.
„Când mi-a dat vestea am crezut că mor acolo pe scaun, m-am simțit de parcă mi-ar fi zis că am cancer. Nu știam ce înseamnă operație minim invazivă, nu știam nici ce înseamnă operația la inimă, știam numai că este o problemă „la motor”, cum ar veni, că este destul de grav, așa că am început să-mi fac tot felul de scenarii că nu o să scap cu viață din toată chestia asta sau, chiar dacă am noroc, nu o să mai pot duce o viață normală, nu o să mai pot practica sport”, declară Gabriel.
După această primă vizită la cardiolog, pacientul s-a sfătuit cu rudele și prietenii. Fiind o persoană activă, care făcea sport frecvent și, mai ales, care nu avea semne și simptome, a ajuns la concluzia că primul diagnostic fusese greșit și s-a programat la un nou consult de cardiologie, unde, din păcate, i s-a reconfirmat diagnosticul inițial și a primit aceeași recomandare de tratament.
„Cel de-a doilea cardiolog mi-a zis că da, într-adevăr, am o insuficiență de valvă aortică, o valvă bicuspidă, adică anormală, dar că m-am născut cu boala asta, deci este congenitală, și este interesant că nu simt nimic și că nu sunt afectat în niciun fel și că inima a rezistat. Mi-au spus însă că trebuie să mă operez, că mi se va pune o valvă mecanică, nouă, așa cum se pune de obicei la persoanele tinere, ca să reziste toată viața, și gata. Apoi voi putea duce o viață normală”, povestește Gabriel.