Operația pentru hernie de disc

Ce este discectomia?

Operația pentru hernie de disc sau discectomia este o procedură de chirurgie spinală utilizată pentru a înlătura porțiunea discului intervertebral care presează pe nervii spinali, provocâdn dureri. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală cu vastă experiență realizează în deplină siguranță intervenții de neurochirurgie, folosind echipamente moderne, cu rezultate foarte bune.

Discurile herniate pot exercita presiune sau pot irita nervii din jur. Operația de discectomie este cea mai eficientă în ameliorarea durerii de spate, care se extind în membrele superioare sau inferioare din cauza unei compresii nervoase. Totuși, această procedură nu este la fel de utilă pentru durerile care se manifestă exclusiv în zona lombară sau cervicală. Discectomia este recomandată atunci când metodele conservatoare de tratament pentru hernia de disc nu au avut rezultate sau când simptomele se înrăutățesc.

Watch on YouTube
  • Vino la SANADOR pentru a beneficia de excelența medicală asigurată de medici competenți și echipamente performante!

Tipuri de discectomie

Discectomiile pot fi diferite în funcție de tehnica chirurgicală aleasă și de zona afectată a coloanei vertebrale. Discectomia deschisă implică o incizie extinsă în piele, permițând chirurgului să ajungă direct la discul deteriorat. Totuși, acest tip de intervenție necesită o recuperare mai lungă, din cauza leziunilor provocate țesuturilor din jur.

Un alt tip de discectomie este operația pentru hernie de disc minim invazivă, care implică o incizie mică în piele. Chirurgul utilizează dilatatoare, tuburi de dimensiuni diferite, pentru a accesa discul fără a afecta mușchii din jur. Tipurile acestei intervenții includ operația de hernie de disc endoscopică, discectomia percutanată, operația herniei de disc cu laser și microdiscectomia. Discectomia microchirurgicală sau microdiscectomia utilizează un microscop și tehnici precise pentru a îndepărta herniile de disc, provocând cât mai puțin traumatism țesuturilor din jur.

Discectomia cervicală anterioară cu fuziune sau operația de hernie de disc cervicală este o procedură chirurgicală care se realizează pe coloana cervicală. În cadrul acestei intervenții, chirurgul elimină discul afectat din fața gâtului și plasează grefe osoase sau implanturi pentru a uni vertebrele și a asigura stabilitatea gâtului.

Indicații pentru operația de hernie de disc

Operația de hernie de disc este indicată pentru tratarea discurilor herniate, dar nu toți pacienții necesită intervenție chirurgicală, deoarece mulți se pot recupera cu tratamente conservatoare, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare, injecțiile cu steroizi și terapia fizică.

Discectomia devine necesară dacă pacientul nu observă o ameliorare a simptomelor și are dureri sau amorțeală intensă în membrele superioare sau inferioare, slăbiciune puternică în musculatura brațului, gambei sau feselor, sau durere care iradiază în regiunea fesieră sau în membrele inferioare.

În plus, dacă pacientul prezintă sindromul cauda equina, manifestat prin debilitate sau senzație de amorțeală rapidă și tulburări de control a funcției urinare și intestinale, intervenția chirurgicală devine o urgență.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Avantajele operației pentru hernie de disc prin metode minim invazive

Operațiile minim invazive pentru hernia de disc, cum ar fi discectomia endoscopică, oferă numeroase avantaje comparativ cu metoda deschisă. Aceste intervenții necesită doar o incizie mică în piele, ceea ce reduce leziunile asupra țesuturilor din jur.

Datorită acestei abordări mai puțin invazive, pacienții se recuperează mai repede și au un risc mai mic de infecții sau alte complicații asociate cu intervențiile chirurgicale ample. În plus, intervențiile minim invazive sunt asociate cu o reducere semnificativă a durerii postoperatorii. Utilizarea microscopului permite chirurgului să vizualizeze mai clar zona afectată, ceea ce îmbunătățește precizia intervenției.

  • Vino la SANADOR pentru tratament chirurgical de ultimă generație, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică!

Pregătirea pentru intervenția de discectomie

Înainte de intervenția de discectomie, medicul va efectua un examen fizic pacientului și va solicita investigații imagistice, cum ar fi radiografii sau RMN. De asemenea, chirurgul va realiza o anamneză și va întreba pacientul despre medicamentele sau suplimentele administrate.

Medicul poate recomanda renunțarea la fumat cu cel puțin o lună înainte de intervenție, iar doza de anticoagulante ar putea fi ajustată conform instrucțiunilor medicale.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum se realizează operația pentru hernie de disc?

Pașii unei intervenții chirurgicale pentru hernia de disc diferă în funcție de metoda chirurgicală aleasă. De obicei, intervenția începe cu administrarea anesteziei de către un medic specializat în anestezie și terapie intensivă. În funcție de necesități, anestezistul îi poate administra pacientului fie anestezie generală, fie anestezie locală.

În cazul unei discectomii deschise, aceasta presupune o incizie de 5 cm și deplasarea mușchilor pentru a accesa discul afectat. Disectomia, o tehnică în această intervenție, implică tăierea țesuturilor pentru a facilita accesul la discul herniat.

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes intervenții chirurgicale pentru hernie de disc, inclusiv prin metode mai puțin invazive.

Pe de altă parte, discectomia minim invazivă utilizează un ac subțire ghidat de fluoroscopie și o incizie mică, sub 2 cm, pentru a reduce leziunile asupra țesuturilor înconjurătoare.

În cazul operației de hernie de disc cervicală anterioară cu fuziune, medicul va realiza și disectomia cervicală, urmată de fuziune spinală. La final, incizia este închisă cu fire de sutură. Durata procedurii este de aproximativ două ore, în funcție de complexitatea intervenției. Operația de hernie de disc lombară implică intervenția chirurgicală asupra discurilor din regiunea lombară, în cadrul căreia se efectuează disectomia lombară, pentru a elimina discul herniat și a reduce presiunea exercitată asupra nervilor spinali.

Recuperarea după operația de discectomie

După discectomie, echipa medicală va supraveghea semnele vitale ale pacientului până când efectele anesteziei se diminuează. Pacientul va primi analgezice pentru a controla durerea, iar dacă a avut o discectomie minim invazivă, va putea să se întoarcă acasă în aceeași zi. În schimb, pentru intervențiile chirurgicale deschise, este posibil să fie nevoie de o internare de două zile în spital.

Chirurgul va furniza instrucțiuni detaliate despre îngrijirea postoperatorie. Pacientul poate experimenta disconfort dacă stă într-o poziție pentru o perioadă îndelungată, iar procedurile de recuperare medicală pot fi indicate pentru a ajuta la întărirea mușchilor și pentru a îmbunătăți mobilitatea.

Recuperarea după operația de hernie de disc poate dura între una și patru săptămâni. Aceasta depinde de cât de gravă era hernia de disc și de simptomele pe care le avea pacientul înainte de operație. Pacientul trebuie să evite mișcările intense timp de trei până la șase săptămâni după operație, pentru a preveni recidiva herniei de disc. Activitățile ușoare pot fi reluate după două săptămâni, iar munca fizică solicitantă și sporturile de contact pot fi reluate după aproximativ 12 săptămâni.

Riscuri și complicații ale operației de hernie de disc

Discectomiile rareori conduc la complicații, însă există riscuri, cum ar fi reacții adverse la anestezie, hemoragii, infecții, leziuni ale tecii protectoare a coloanei vertebrale și deteriorări nervoase. În jur de 5% dintre cazuri, discul poate să se rupă din nou, cauzând revenirea simptomelor.

După operația de fuziune spinală, este normal să existe o anumită rigiditate, care poate fi permanentă. De asemenea, unii pacienți pot avea în continuare dureri și, în unele cazuri, aceste dureri se pot agrava pe parcurs.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Contraindicații pentru discectomie

Contraindicațiile pentru discectomie pot include mai multe categorii de pacienți. Persoanele cu un diagnostic neclar nu sunt potrivite pentru această intervenție, iar cei care prezintă doar dureri ușoare nu ar trebui să se supună acesteia.

De asemenea, pacienții cu tulburări mintale care nu pot lua decizii informate cu privire la îngrijirea lor postoperatorie, riscurile și beneficiile procedurii nu sunt indicați pentru intervenția chirurgicală.

Operație pentru hernie de disc la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, neurochirurgi experimentați realizează intervenții chirurgicale performante pentru hernia de disc, cu tehnologii de ultimă generație, precum microscoapele intraoperatorii Zeiss Kinevo 900. Operațiile sunt realizate la cele mai înalte standarde, prin intervenții clasice, deschise, sau mai puțin invazive, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie spinală sunt realizate cu echipamente ultraperformante, precum microscoapele operatorii Zeiss Kinevo 900.

Operațiile pentru hernie de disc se desfășoară într-un bloc operator bine dotat, iar pacienții primesc îngrijiri de specialitate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, echipată pentru monitorizarea atentă a pacienților care au trecut prin intervenții chirurgicale.

În Departamentul de Recuperare și Medicină Fizică SANADOR, pacienții au acces la un program personalizat de reabilitare medicală, conceput pentru a-i ajuta să își recapete mobilitatea și să revină treptat la activitățile zilnice.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR