Fistula esotraheală, un diagnostic grav
-
Programează-te la SANADOR pentru tratamente de ultimă generație!
De multe ori în viață nu ne dăm seama cât de importante sunt anumite funcții ale organismului, cum ar fi vorbitul sau banalul mâncat. Realizăm abia atunci când apare o problemă de sănătate care ne împiedică să mai fim la fel și totul devine din ce în ce mai greu. Timp de peste șase luni, Călin nu a putut să mai scoată niciun sunet sau să guste din mâncarea preferată.
În luna aprilie, Călin, un pacient în vârstă de 50 de ani, a suferit un accident vascular cerebral și un infarct miocardic acut, ceea ce a condus la stop cardiorespirator. Totul s-a întâmplat acasă, în timp ce era la masa de prânz alături de familie. Bărbatului i s-a făcut rău și a leșinat. Primul care a intervenit a fost fiul său, care a început manevrele de resuscitare. Timp de 40 de minute, Călin a fost resuscitat de acesta, în timp ce două ambulanțe erau pe drum.
După intervenția medicilor, bărbatul a fost transportat la cel mai apropiat spital și timp de două săptămâni a fost în comă profundă, la terapie intensivă. Fiind într-o stare gravă, medicii erau rezervați în privința evoluției pacientului. Cu toate acestea, după două săptămâni, Călin a reușit să se trezească din comă, însă problemele lui au continuat. Era slăbit fizic și epuizat psihic, își amintea cu greu lucruri și avea mereu nevoie de ajutor. Pentru că a stat mult timp intubat, Călin a dezvoltat o fistulă esotraheală, un diagnostic grav, care poate duce la complicații severe și, uneori, poate pune în pericol viața pacientului.
„Este un caz cu totul și cu totul deosebit, pentru că este un pacient care a fost resuscitat de două ori. Prima dată a fost resuscitat pentru un infarct și atunci a avut mare noroc pentru că cei de lângă el au fost dibaci și au reușit să-l reanimeze, apoi, la ceva vreme, a făcut și un embolism pulmonar. Toate acestea au necesitat o intubație prelungită, aceasta fiind, de fapt, și cauza apariției fistulei esotraheale. Când pacientul are o intubație orotraheală și mai are și o sondă nazogastrică pentru alimentare sau decomprimarea stomacului, atunci între cele două corpuri dure se produce o necroză, adică putrezirea părții membranoase a traheei și esofagului. În acest fel, apare fistula esotraheală, care reprezintă o comunicare anormală între esofag și trahee. Pericolul cu această fistulă este dat de faptul că atunci când pacientul înghite, conținulul înghițit, în loc să ajungă în stomac, ajunge parțial și în plămâni. În pasul următor, plămânii se infectează și apar pneumonii, bronhopneumonii sau alte complicații”, explică Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică și chirurgie generală, la Spitalul Clinic SANADOR.