Pacient cu endocardită infecțioasă și insuficiență mitrală, operat la SANADOR

Diagnostic de endocardită infecțioasă

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Florin, un bărbat în vârstă de 42 de ani, a trecut recent printr-o experiență extrem de dificilă. Cu câteva luni în urmă, începuse să obosească foarte tare, să tușească des și să se simtă foarte slăbit. Pentru că era și fumător, timp de câteva săptămâni, bărbatul a ignorat aceste semne și simptome, până când acestea s-au agravat.

Într-o zi, în timp ce era la serviciu, Florin a avut frisoane puternice, urmate de febră mare. S-a dus acasă și a început să se trateze, crezând că a răcit. După o săptămână, manifestările clinice nu se ameliorau, iar bărbatul a decis să meargă la medic. După primul control, specialistul i-a spus că are pneumonie și i s-a recomandat un tratament cu antibiotic. În timpul tratamentului, Florin s-a simțit mai bine, dar după ce a oprit medicația, semnele și simptomele au reapărut.

„Făceam zece zile de antibiotic pentru pneumonie, după care recidiva, din nou febră și tot așa, până mi-am dat seama că ceva nu este în regulă și că s-ar putea ca problema să nu fie de la plămâni. Atunci am început să îmi pun semne de întrebare și am hotărât să merg mai departe cu investigațiile”, povestește Florin.

Pentru că starea lui era tot mai gravă, acesta s-a prezentat de urgență la spital. În urma investigațiilor imagistice, care au inclus și un examen CT (computer tomograf), medicii i-au spus lui Florin că suferă de endocardită infecțioasă. Aceasta este o afecțiune severă, declanșată, în cazul lui, de o infecție netratată la o măsea, pe fondul unei afecțiuni cardiace congenitale.

Ce este endocardita?

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Endocardita este o boală rară, dar potențial fatală, care implică inflamarea endocardului, țesutul care căptușește interiorul inimii. Boala este provocată de infecții bacteriene, fungice sau cu alte microorganisme, pe fondul unor valvulopatii preexistente, consecință adesea a unei cardiomiopatii hipertrofice sau a febrei reumatice.

În lipsa unui tratament de urgență al endocarditei, valvele cardiace anormale pot fi complet distruse și există riscul instalării unor complicații severe, precum septicemie, nefrită, insuficiență renală, embolie pulmonară, accident vascular cerebral, insuficiență aortică, insuficiența valvei pulmonare sau aritmie.

Primele semne și simptome ale bolii pot fi înșelătoare. În primele stadii, endocardita se manifestă ca o gripă, prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, tuse puternică. Pe măsură ce boala avansează, apar dificultățile de respirație, transpirațiile nocturne, umflarea picioarelor, dar și un murmur cardiac specific.

În cazurile grave, endocardita se poate manifesta și prin:

  • pierderea bruscă în greutate;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • tuse persistentă;
  • iritații la nivelul pielii sau hiperpigmentare în vârful degetelor.

Încă de la primele manifestări clinice, pacientul trebuie să meargă la un consult de cardiologie, pentru stabilirea diagnosticului și administrarea cât mai rapidă a tratamentului potrivit.

Există mai mulți factori de risc, care favorizează apariția unei infecții la nivelul inimii. Printre acestea se numără și infecții ale gingiilor sau proceduri stomatologice care produc sângerare, astfel încât bacteriile din cavitatea bucală pătrund în sânge și pot ajunge la inimă. În cazul lui Florin, endocardita a fost declanșată de o infecție dentară netratată corespunzător.

În funcție de cauza care a declanșat infecția la inimă, tratamentul poate fi de mai multe tipuri. Acesta poate include tratament medicamentos sau, în cazurile mai grave, când mușchiul cardiac și valvele inimii au fost sever afectate de infecție, poate fi necesară o intervenție de chirurgie cardiovasculară. 

În prezent, procedurile de chirurgie pentru repararea valvelor cardiace pot fi realizate și prin tehnici minim invazive. Valva afectată poate fi și înlocuită complet, printr-o intervenție minim invazivă de protezare valvulară.

Intervenție chirurgicală salvatoare la Spitalul Clinic SANADOR

După aflarea diagnosticului, Florin a vrut să mai ceară o a doua opinie medicală. Astfel, pacientul a mers la Iași, unde diagnosticul a fost confirmat de către un alt medic, care i-a spus că singura soluție de vindecare este o intervenție de chirurgie cardiovasculară.

Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

„La Iași s-a confirmat ca am endocardită cu rupere de valvă mitrală. Mi-au spus că este o boală ereditară, că mușchiul este puțin mai îngroșat și că am un suflu sistolic, dar nu știam cât este de grav. Pentru mine a fost ca un coșmar. Nu am fost niciodată bolnav, nu am avut o gripă și deodată să aflu un diagnostic atât de grav este foarte greu. O emoție extraordinar de mare”, își amintește pacientul momentul confirmării diagnosticului.

Pentru Florin, era esențial să găsească un medic bun, cu o pregătire excepțională, și un spital dotat la cele mai înalte standarde. Astfel, după mai multe căutări și o recomandare primită din partea medicului cardiolog care îl monitoriza, Florin a ales să vină la Spitalul Clinic SANADOR, unde a fost consultat de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară.

„Nu puteam să suport condițiile din spitalul de stat și am vrut neapărat să mă operez la un spital privat. Cardiologul de la Iași mi-a spus de Prof. Dr. Victor Costache. Am căutat și am zis că neapărat trebuie să ajung aici. Mi-a fost foarte teamă, nu am stat niciodată în spital. O frică imensă, dar domnul Prof. Costache mi-a dat încredere”, își amintește Florin.

La SANADOR, Florin a primit diagnosticul clinic de cardiomiopatie hipertrofică obstructivă (CMHO) și insuficiență mitrală severă post endocardită infecțioasă și i-a fost administrat tratament antibiotic.

În astfel de cazuri, dacă infecția a produs deja probleme majore la nivelul inimii, este indicată o intervenție de chirurgie cardiovasculară. Procedurile pot fi de mai multe feluri, în funcție de tipul și de gradul de afectare cardiacă.

Astfel, chirurgul poate efectua drenări ale unor abcese apărute în mușchiul cardiac, poate repara fistulele formate și poate realiza protezare valvulară, adică înlocuirea valvei cardiace distruse de endocardită.

În cazul lui Florin, s-a efectuat o intervenție cardiovasculară minim invazivă de protezare de valvă mitrală cu valvă mecanică și miectomie septală prin abord minim invaziv - minitoracotomie dreaptă videoasistă, în care s-a înlocuit valva afectată cu una mecanică. În general, protezele mecanice sunt recomandate tinerilor, pentru că rezistă mult, însă, după intervenție, pacientul trebuie să urmeze tratament anticoagulant pe termen lung.

„Mi-a spus că nu este ca o plimbare în parc. Mi-a spus că este o operație foarte dificilă. Dar a reușit. După operație evoluția a fost de la zi la zi, am reușit să stau în picioare, să mănânc singur, să respir singur. Să îi dea Dumnezeu sănătate domnului profesor Victor Costache! Este un înger! A fost norocul meu că l-am găsit, că m-a operat și mă bucur foarte mult. Îi mulțumesc că m-a salvat. Este un om deosebit!” Florin

Prof. Dr. Victor Costach, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR: a explicat cât de gravă era starea pacientului în momentul în care a ajuns la SANADOR:

„A fost adus la noi în urgență de către SMURD, fiind trimis de către un spital din Iași. Pacientul a ajuns în centrul de boli cardiovasculare în edem pulmonar acut.
Prezenta o cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, pentru care amânase deja tratamentul chirurgical și pe care s-a grefat pe valva lui mitrală în contextul acestei cardiomiopatii o endocardită, o infecție a valvei inimii. Această endocardită a distrus complet valva mitrală și a declanșat această decompensare cardiacă, care s-a tradus prin edem pulmonar acut”.

În premieră, echipa chirurgicală a realizat o dublă intervenție endoscopică, tratând în același timp operator endocardita și cardiomiopatia hipertrofică obstructivă. În urma acestor proceduri complexe, pacientul nu a suferi complicații.

„A fost o premieră, pentru că este prima dată când la noi în țară se abordează endoscopic tratamentul pentru cardiomiopatie hipertrofică obstructivă. Această premieră a intervenit în contextul acestei decompensări acute și a distrugeri valvei mitrale, care a dus la realizarea în premieră a acestei intervenții. Cardiomiopatie hipertrofică obstructivă este una dintre cele mai frecvente cauze de moarte subită la adultul tânăr”, a precizat Prof. Dr. Victor Costache.

Chirurgie cardiovasculară minim invazivă, la Spitalul Clinic SANADOR

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală modernă, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

La Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR, acreditat internațional, pacienții au acces la intervenții de chirurgie cardiovasculară moderne, prin minitoracotomie, chirurgie endoscopică și abord endovascular, în funcție de indicație. Intervențiile sunt efectuate de medici experimentați și empatici, cu multiple stagii de formare în centre internaționale de prestigiu.

Intervențiile cardiovasculare au loc în primul bloc operator complet digitalizat din România, iar postoperator pacienții primesc îngrijiri de specialitate într-o secție de terapie intensivă cardiovasculară de asemenea complet digitalizată.

În anumite situații, intervențiile chirurgicale pot fi completate cu proceduri de cardiologie intervențională, desfășurate în Laboratorul de cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7.

Primul bloc operator complet digitalizat din România este dotat cu echipamente de ultimă generație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR