Anevrism de aortă ascendentă, operat cu succes la SANADOR

Diagnostic sever, în urma unei consultații de rutină

La 78 de ani, Ivan simte că s-a născut pentru a doua oară, după ce a trecut cu bine peste un moment delicat, de care se temea foarte tare: avea un anevrism de aortă ascendentă și a fost operat de urgență.

În urmă cu aproape 17 ani, bărbatul fusese diagnosticat cu boală coronariană ischemică de medicul său cardiolog. De atunci, Ivan a urmat tratamentul medicamentos prescris și a mers periodic la control. În urma unei astfel de consultații de rutină, în urmă cu aproape 7 ani, medicul care îi monitoriza starea de sănătate a observat o problemă nouă și i-a recomandat câteva investigații suplimentare, printre care un examen RMN și un CT.

Scanările au arătat că bărbatul dezvoltase un anevrism de aortă ascendentă de aproximativ 6 cm. Încă de atunci, Ivan a primit recomandarea pentru operație, dar i-a fost foarte frică și a ales să amâne intervenția. A făcut apoi an de an investigații imagistice pentru a urmări evoluția anevrismului.

Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, în timpul unei operații pe cord.
Echipa operatorie condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară, la Spitalul Clinic SANADOR

„Mult timp, nu am avut absolut niciun simptom. Nici oboseală, din contră, eram foarte mândru de mine că pot să urc pe scări două etaje și să ridic două baxuri de apă. Multă vreme m-am întrebat de ce îmi tot spun să mă operez, pentru că nu mă doare nimic. În ultimul an, însă, am început să mă resimt, eram mai slăbit și am încercat să mă menajez. Am fost din nou la consult și atunci mi-au explicat medicii de ce este important să mă operez, pentru că la 6 cm este posibil în orice moment să se rupă”, povestește Ivan.

În lipsa tratamentului adecvat, peretele deja slăbit printr-un anevrism aortic se poate diseca sau chiar rupe, provocând o hemoragie internă severă, care duce la moarte subită. Atunci când dilatarea aortică este de mari dimensiuni, ca în cazul lui Ivan, singurul tratament posibil este intervenția chirurgicală.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Intervenție chirurgicală salvatoare la Spitalul Clinic SANADOR

În urma unei recomandări, Ivan s-a programat pentru o consultație la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

În urma investigațiilor amănunțite, Prof. Dr. Victor Costache a confirmat diagnosticul și i-a recomandat lui Ivan să se opereze cât mai curând. Ivan a hotărât să asculte, de data aceasta, sfatul specialistului și în scurt timp s-a programat la Spitalul Clinic SANADOR pentru operație.

„Eu vreau neapărat să mai trăiesc, le-am spus și medicilor că am o dorință fierbinte să mai trăiesc cel puțin câțiva ani! Le-am spus că am încredere în ei, dar am și gânduri care nu îmi dau pace. Ei m-au asigurat că totul o să fie bine... Și uite că e bine!” Ivan, pacient

„Domnul Prof. Dr. Victor Costache a fost incredibil - și ca om, și ca medic. A fost foarte atent și mi-a răspuns la toate întrebările. Mi-a spus că este o operație grea, că nu există altă soluție, dar că vom reuși să o ducem la bun sfârșit. Mi-a dat toate detaliile de care aveam nevoie. A fost foarte sincer și corect. Am apreciat mult. Astfel, am luat decizia să mă operez”, adaugă pacientul.

În cazul lui Ivan, Prof. Dr. Victor Costache a intervenit printr-o intervenție de chirurgie cardiovasculară extrem de complexă, pentru că anevrismul avea o dimensiune foarte mare, dar și din cauza vârstei înaintate a pacientului. Astfel, echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Victor Costache a realizat înlocuirea aortei ascendente cu o proteză biologică, freestyle prin sternotomie, adică prin deschiderea sternului.

Operația a decurs fără probleme și s-a încheiat cu succes. Procedura chirurgicală a fost de tip Bentall biologic, foarte complexă, în care se înlocuiește toată aorta ascendenta, se schimbă valva aortica și apoi se reinserează fiecare arteră coronară în proteza nou implantată. Un element suplimentar de dificultate constă în faptul că la această operație chirurgul trebuie să confecționeze singur, în timpul fazei de oprirea inimii, implantul aortic biologic. Astfel echipa chirurgicală suturează o valvă biologică în interiorul unui conduct de dacron. În cazul lui Ivan, au fost folosite o valvă Resilia Edwards și un conduct Terumo Aortic.

După intervenție, pacientul a fost transportat pe Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară și câteva zile mai târziu, Ivan, după ce a trecut perioada critică, a fost mutat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară, unde a continuat recuperarea până la externare. În prezent, pacientul se simte foarte bine și este bucuros de alegerea făcută.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

„Am numai cuvinte de laudă, în primul rând pentru profesorul Costache, dar și pentru echipa lui, doamnele asistente și tot personal de la Spitalul Clinic SANADOR. Vreau să îi mulțumesc și să îi transmit cele mai sincere urări de sănătate. I-am comparat cu niște îngeri păzitori. Acum simt că m-am născut a doua oară! Am 78 de ani, dar simt că am putere acum să îmi îndeplinesc toate obiectivele”, conchide emoționat pacientul.

Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, este șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR. Prof. Dr. Victor Costache a realizat la Spitalul Clinic SANADOR numeroase intervenții complexe de chirurgie cardiovasculară, inclusiv minim invazive, multe dintre acestea în premieră națională. Prof. Dr. Victor Costache este expert recunoscut internațional în chirurgia cardiovasculară minim invazivă endoscopică sau endovasculară.

Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

Chirurgie cardiovasculară de înaltă performanță la Spitalul Clinic SANADOR

  • Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților acces la tratamente chirurgicale de ultimă generație pentru o afecțiunile cardiovasculare. Chirurgii cardiovasculari sunt extrem de experimentați, tratând cu succes chiar și cele mai complexe cazuri, cum sunt anevrismele de aortă ascendentă.

Operațiile sunt efectuate în primul bloc operator complet digitalizat din România, dedicat intervențiilor cardiovasculare. Pacienții primesc asistență medicală de specialitate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, acreditată ca secție ATI de categoria I - cel mai înalt nivel de competență.

Pentru monitorizarea afecțiunilor cardiovasculare, la SANADOR pacienții beneficiază de investigații imagistice performante – RMN cardiac, angio-CT sau angio-RM, realizate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR