Ce este oligohidramnios?

Oligohidramnios este o afecțiune caracterizată printr-un nivel scăzut de lichid amniotic raportat la vârsta gestațională a fătului. Scăderea nivelului de lichid amniotic poate fi rezultatul unor complicații materne, fetale sau placentare și poate avea consecințe grave pentru făt. La Maternitatea SANADOR, pacientele au parte de naștere în siguranță, indiferent de complicațiile apărute în sarcină.

Lichidul amniotic este un lichid clar, asemănător apei, care înconjoară și protejează fătul în interiorul cavității uterine pe parcursul sarcinii. Acesta începe să se formeze la aproximativ 12 zile după concepție, volumul crescând gradual pe parcursul sarcinii, până la atingerea unui maxim, de aproximativ 800 ml, în săptămânile 33-36 de gestație. După atingerea acestui nivel, volumul lichidului amniotic începe să scadă până la aproximativ 500 ml și rămâne constant până la termen.

În primul trimestru de sarcină, sursele principale de producție a lichidului amniotic sunt reprezentate de secrețiile plămânului fetal, de placentă și de transportul plasmei materne prin membranele fetale. Din al doilea trimestru de sarcină, rinichii încep să producă urină, aceasta devenind sursa principală de producție de lichid amniotic până la finalul gestației. Începând din această perioadă, fătul înghite lichid amniotic și îl elimină mai departe prin urină, acest ciclu repetându-se constant. Orice afecțiune a unuia dintre organele implicate în acest proces poate determina producerea unei cantități reduse de lichid amniotic.

Lichidul amniotic joacă un rol important în dezvoltarea fătului prin conținutul ridicat de nutrienți, hormoni și anticorpi de sursă maternă, îl protejează de infecții și amortizează mișcările acestuia în interiorul cavității uterine. De asemenea, lichidul amniotic facilitează dezvoltarea sistemelor digestiv și respirator și are rol în reglarea temperaturii corporale a fătului.

Cauze și factori de risc pentru scăderea nivelului de lichid amniotic

Un oligoamnios poate fi cauzat de afecțiuni fetale, materne sau placentare, precum:

  • Malformații congenitale renale fetale – de exemplu, agenezia renală (sindromul Potter), uropatia obstructivă sau displazia multichistică renală; acestea determină producerea de lichid amniotic puțin în al doilea trimestru de sarcină;
  • Insuficiență utero-placentară – implică afectarea dezvoltării placentei, ce are drept consecință transferul unei cantități reduse de sânge bogat în oxigen și nutrienți către făt; astfel, fluxul de sânge disponibil va fi redirecționat dinspre organele digestive și rinichi către creierul fetal; această afecțiune poate fi datorată unor afecțiuni materne precum hipertensiunea arterială cronică, preeclampsie (hipertensiune indusă de sarcină), diabet zaharat, trombofilii etc.;
  • Sarcină prelungită sau trecută de termen (sarcină mai mare de 42 de săptămâni);
  • Ruptură prematură a membranelor – reprezintă o cauză pentru oligoamnios în cel de-al treilea trimestru de sarcină;
  • Diverse anomalii cromozomiale fetale;
  • Restricție de creștere fetală;
  • Diverse infecții renale fetale;
  • Sindromul transfuzor-transfuzat în cazul sarcinilor cu gemeni identici care împart aceeași placentă.

De asemenea, următorii factori determină un risc crescut pentru reducerea nivelului de lichid amniotic:

  • Istoricul de oligohidramnios în sarcinile anterioare;
  • Consumul unor medicamente, precum antiinflamatoare nonsteroidiene sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), ce pot afecta dezvoltarea rinichiului fetal;
  • Deshidratarea maternă.

Semne și simptome de oligohidramnios

O deficiență de lichid amniotic poate fi asimptomatică pentru mamă și poate rămâne nedescoperită până la următoarea ecografie de sarcină. Cu toate acestea, există anumite semne și simptome care pot indica un oligohidramnios, precum:

  • scurgerea de lichid amniotic prin vagin, ce poate fi determinată de ruperea prematură a membranelor;
  • o înălțime redusă a uterului raportată la vârsta sarcinii;
  • mișcările fetale resimțite de mamă sunt reduse sau imperceptibile;
  • mama nu ia în greutate corespunzător pe parcursul sarcinii.

Complicații provocate de un nivel insuficient de lichid amniotic

Un nivel insuficient de lichid amniotic poate provoca următoarele complicații:

  • naștere prematură (înainte de săptămâna 37 de gestație);
  • moarte fetală intrauterină (definită ca deces fetal după săptămâna 20 de sarcină);
  • avort spontan (pierderea viabilității sarcinii înainte de săptămâna 20);
  • afectarea dezvoltării plămânilor – în timpul vieții intrauterine, fătul inspiră lichid amniotic, ce destinde căile aeriene și le stimulează dezvoltarea; plămânii fetali cresc cel mai mult între săptămânile 16 și 24 de sarcină, astfel că o cantitate redusă de lichid amniotic în această perioadă se asociază cu o dezvoltare inadecvată a acestora și cu afecțiuni respiratorii postnatale;
  • prezentație transversă la naștere,
  • compresia cordonului ombilical;
  • restricție de creștere fetală intrauterină;
  • dezvoltare defectuoasă (deformare) a membrelor, feței și abdomenului fătului din cauza compresiei intrauterine;
  • infecții fetale, în cazul rupturii premature de membrane.

Diagnosticul de nivel scăzut de lichid amniotic

Diagnosticul de oligohidramnios poate fi suspectat la examenul de obstetrică-ginecologie, prin măsurarea înălțimii uterului, care va fi redusă în raport cu vârsta sarcinii. De asemenea, examinarea ginecologică cu speculum poate identifica prezența lichidului amniotic în interiorul vaginului, care poate indica o ruptură prematură de membrane.

Diagnosticul cert de lichid amniotic scăzut este însă unul ecografic. Întrucât volumul de lichid amniotic nu poate fi măsurat în mod direct, există diverși parametri utilizați pentru cuantificarea nivelului acestuia, precum indexul de lichid amniotic (AFI – amniotic fluid index). Acesta se calculează prin măsurarea cantitativă a lichidului amniotic din anumite zone (cadrane) și însumarea acestor valori. Valorile normale ale acestuia variază între 5 și 25 cm, oligoamniosul fiind definit ca o valoare a indexului mai mică de 5 cm, sau printr-o înălțime maximă a pungii de lichid amniotic măsurată în oricare dintre cadrane mai mică de 2 cm.

Examinarea ecografică poate identifica atât oligohidramniosul, cât și afecțiunile fetale sau placentare răspunzătoare pentru producerea unei cantități reduse de lichid amniotic. Aceasta poate evidenția afecțiuni fetale precum agenezia renală sau uropatia obstructivă fetală, iar în cazul suspectării unei insuficiențe utero-placentare se poate evalua fluxul prin artera uterină, cu ajutorul unei ecografii Doppler.

În cazurile de oligohidramnios de cauză inexplicată, amnioinfuzia poate fi utilizată pentru creșterea vizibilității ecografice a fătului. Această procedură presupune introducerea de ser fiziologic în cavitatea amniotic și poate fi efectuată inclusiv în travaliu, pentru a scădea compresia asupra cordonului ombilical.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Monitorizarea unei sarcinii cu oligohidramnios

Sarcinile care evoluează cu oligohidramnios vor necesita întotdeauna o monitorizare mai atentă și mai frecventă decât în mod obișnuit. Printre investigațiile recomandate în mod uzual pentru monitorizarea oligohidramniosului se regăsesc:

  • testul fetal non-stres (NST sau cardiotocograma) – acest test se efectuează săptămânal după săptămâna 28 de sarcină și permite monitorizarea frecvenței cardiace fetale, a ritmului cardiac și a variațiilor bătăilor cardiace în raport cu mișcările fetale;
  • ecografii fetale seriate, efectuate la fiecare 1-3 săptămâni; acestea au ca scop evaluarea ritmului de creștere a fătului și măsurarea indicelui de lichid amniotic;
  • profilul biofizic fetal – acesta se va efectua în cazul unor rezultate nesatisfăcătoare ale testului fetal non-stres; acest test măsoară indicele de lichid amniotic, frecvența respirațiilor fetale, mișcările fătului și tonusul muscular al acestuia.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Recomandări privind nașterea cu oligohidramnios

Recomandările privind nașterea cu oligohidramnios depind, în mare parte, de vârsta sarcinii și de cauza apariției acestuia. Un răspuns favorabil la testele fetale non-stres permite adoptarea unei atitudini de tip expectativ, cu monitorizarea atentă a sarcinii, repaus fizic și hidratare corespunzătoare până la declanșarea naturală a travaliului.

La SANADOR, pacientele beneficiază de monitorizarea sarcinii cu echipamente de ultimă generație și de consultații asigurate de medici foarte experimentați.

Dacă oligohidramniosul este cauzat de ruptura membranelor, travaliul va începe automat în următoarele 24-48 de ore în majoritatea sarcinilor. Nașterea naturală este posibilă în acest caz atunci când fătul se regăsește într-o prezentație craniană.

În cazurile de ruptură prematură de membrane (înainte de săptămâna 37 de gestație), când travaliul nu se declanșează natural, medicul va recomanda inducerea acestuia între săptămânile 34-36 de sarcină. Atunci când insuficiența utero-placentară este cauza oligohidramniosului, specialistul va indica naștere prin cezariană, din cauza riscului crescut de complicații fetale induse de aportul vascular redus.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Sarcina și nașterea cu oligohidramnios la SANADOR

Pacientele însărcinate au acces la servicii complete de monitorizare a sarcinii, în oricare dintre clinicile SANADOR sau la Spitalul Clinic SANADOR. Viitoarele mămici beneficiază de consultații asigurate de medici obstetricieni implicați și foarte experimentați și de toate analizele de laborator și ecografiile indicate în sarcină, inclusiv morfologie fetală. În cazul unor complicații, cum este oligohidramnios, pacientele au acces la o monitorizare mult mai strictă, inclusiv cu internare în spital, dacă medicul va considera necesar.

Pacientele care aleg Maternitatea SANADOR pentru a-și aduce pe lume micuțul au parte de o naștere în cele mai bune condiții de siguranță și confort. Maternitatea este parte a Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară, care dispune de toate dotările necesare și de o echipă medicală de elită, care poate interveni cu succes în cazul unor situații neprevăzute. Spitalul Clinic SANADOR deține unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, pentru naștere prin cezariană, și Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, cu nivel extins de competență, inclusiv Terapie Intensivă Neonatală.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR