Tratamentul ocluziei intestinale
Nu este necesară întotdeauna o intervenție chirurgicală pentru tratarea ocluziei intestinale. Unele obstrucții se pot vindeca prin tratament conservator, de tip suportiv, precum în cazul bolilor cronice, cum sunt boala Crohn și cancerul colorectal.
Pe de altă parte, ocluzia intestinală cauzată de obstrucții complete ale lumenului intestinal necesită adesea intervenție chirurgicală în regim de urgență, din cauza riscului crescut de necroză intestinală și complicații ulterioare. În aceste situații, este esențială prezentarea la un Compartiment de Primiri Urgențe, pentru diagnostic și tratament prompt.
Ocluzia intestinală este o afecțiune care necesită, în general, spitalizare. Tratamentul inițial va consta în montarea unei perfuzii pentru a rehidrata pacientul și pentru a corecta deficitul electrolitic. În cazul în care pacientul prezintă vărsături, se va monta o sondă nazo-gastrică, pentru a facilita decompresia (evacuarea) stomacului și pentru a elimina riscul de aspirație pulmonară.
În cazul invaginației intestinale, tratamentul implică o clismă cu aer sau cu substanță de contrast, care va rezolva ocluzia cu succes în aproximativ 90% din cazuri.
Pentru ocluziile intestinale parțiale, medicul va recomanda o dietă săracă în fibre, care este mai ușor de procesat pentru intestinul blocat. Dacă dieta nu rezolvă problema, următorul pas este intervenția chirurgicală. În prezent, operația se poate realiza, în anumite cazuri, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică în chirurgia generală, care implică un abord minim invaziv.
Ocluziile intestinale complete, în care niciun aliment solid sau lichid nu poate trece de obstacol, vor necesita intervenție chirurgicală pentru soluționarea blocajului. Cauza care a determinat blocajul intestinal poate influența necesitatea intervenției și cât durează operația de ocluzie intestinală. Aceasta presupune excizia (eliminarea) zonei afectate de obstrucție sau a oricărei porțiuni intestinale necrozate.