Ce este un ochi învinețit

Ochiul învinețit este o consecință obișnuită a traumelor faciale, frecvent asociată cu altercațiile, sporturile de contact, accidentele de muncă sau rutiere. Învinețirea ochilor apare prin spargerea vaselor mici de sânge din jurul ochilor, iar leziunile oculare directe sunt rare. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații, investigații și tratamente de specialitate.

Consultația medicală este necesară pentru a evalua extinderea leziunilor. Hematomul periorbital este caracterizat prin vânătăi în jurul ochilor, cauzate de lovituri sau căzături, iar uneori și de anumite intervenții chirurgicale faciale. Pielea sensibilă din jurul ochilor este prima care reacționează la traumatisme.

În general, ochiul nu este lezat, iar vindecarea ochilor învinețiți are loc de la sine în 1-3 săptămâni. Totuși, există cazuri în care învinețirea ochilor anunță prezența unui traumatism serios. Spre exemplu, atunci când sunt ambii ochi vineți, după o lovitură la cap (traumatism cranio-cerebral), poate fi prezentă fractura de craniu.

Rar, poate exista o sângerare în interiorul ochilor, cum ar fi la nivelul sclerei (albul ochiului), care poartă denumirea de hemoragie subconjunctivală, sau între cornee și iris, afecțiune cunoscută sub denumirea de hifemă. Aceasta din urmă este dureroasă și poate afecta vederea. De asemenea, o traumă oculară poate duce la hemoragie vitreană, care poate fi asociată cu pierderea vederii aproape complet.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru învinețirea ochilor

Culoarea vânătă în jurul ochilor apare din cauza sângerării vaselor de sânge de la nivelul pielii care înconjoară ochii. De asemenea, acumularea de sânge și fluid provoacă umflături în zonă. Aceste mecanisme care produc învinețirea și inflamația ochilor pot fi cauzate de:

  • Lovituri puternice la nivelul feței, nasului, capului sau ochilor – cum ar fi în cazul sporturilor de contact, altercațiilor fizice, accidentelor de mașină, căzăturilor de la înălțime;
  • Fracturile craniului sau fracturile oaselor din jurul ochilor;
  • Intervenții chirurgicale în zona facială – cum ar fi rinoplastia (corecția chirurgicală a nasului), lifting facial sau operații la nivelul mandibulei.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semnele și simptomele provocate de un ochi vânăt

Hematomul la ochi sau periorbital poate fi ușor recunoscut prin următoarele semne și simptome:

  • Vânătăi sub ochi, pe pleoape sau de jur împrejurul ochilor – inițial apare înroșirea pielii, apoi capătă culoarea violet închis, negru sau albastru;
  • Umflarea vizibilă a zonei din jurul ochilor, apărută progresiv – agravarea are loc în următoarele ore sau la 1-2 zile după traumatism.

După câteva zile, pe măsură vindecării, vânătaia devine galbenă sau verde, iar inflamația dispare.

Manifestările care pot anunța un traumatism cranian serios includ:

  • Vedere dublă, încețoșată sau alte tulburări de vedere (cum ar fi apariția unor puncte sau lumini în câmpul vizual);
  • Pierderea vederii;
  • Incapacitatea de a mișca ochiul;
  • Sângerări nazale (epistaxis) sau de la nivelul urechilor;
  • Leșin;
  • Durere de cap severă și persistentă;
  • Sângerare pe suprafața ochiului – la nivelul sclerei sau pupilei;
  • Sensibilitate sau durere oculară la lumină puternică.

Primul ajutor în cazul învinețirii unui ochi

Primul pas este examinarea ochiul, pentru a depista eventuale leziuni sau sângerări oculare. Aplicarea cât mai rapid posibil a compreselor reci, cu gheață, învelite într-un material textil, pe pielea din jurul ochilor și evitarea presiunii directe pe ochi. Este indicat menținerea compreselor pentru 15-20 de minute și repetarea la fiecare oră în primele 24 de ore.

Dacă persoana afectată nu dispune de o compresă cu gheață, poate fi utilizată o pungă cu legume congelate învelită într-un prosop subțire. Este esențială evitarea aplicării de carne crudă congelată pe ochiul vânăt. De asemenea, evitarea de aplicare de gheața sau compresa cu gheață direct pe piele, ci folosirea întotdeauna a unui material textil pentru a proteja tegumentele de îngheț.

În orice caz, este important adresarea de urgență la consultul medical, pentru o evaluare amănunțită a stării de sănătate și pentru excluderea consecințelor grave ale unui traumatism.

Investigații indicate în cazul vânătăilor la ochi

Medicul va efectua un examen clinic, care implică examinarea ochilor și a altor traumatisme prezente. Acesta va verifica vederea folosind o sursă de lumină și, la indicațiile medicului, pacientul va urmări un obiect sau degetul cu privirea.

Dacă există suspiciunea unei fracturi craniene, specialistul va recomanda efectuarea unei radiografii craniene și unei tomografii computerizate la cap. Aceste metode diagnostice utilizează razele X pentru a prelua imagini detaliate de la nivelul oaselor și creierului. Consultația de neurologie este necesară dacă au fost depistate leziuni cerebrale. Pot fi indicate și alte radiografii în diferite zone anatomice, dacă există traumatisme multiple.

În cazul în care ochiul este afectat, este indicat și un consult de oftalmologie, pentru investigații suplimentare. Spre exemplu, medicul oftalmolog poate efectua testul cu fluoresceină, care presupune aplicarea unei substanțe colorante în ochi (fluoresceina), care va evidenția leziunile corneei.

Tratamentul pentru ochi învinețit

Tratamentul pentru vânătăile la ochi implică odihnă și continuarea aplicării de comprese cu gheață pentru următoarele 2 zile, de mai multe ori pe zi, timp de 15-20 de minute.

De asemenea, pentru a reduce inflamația, este indicată menținerea capului mai ridicat decât restul corpului în timpul somnului, dormind pe o pernă mare.

Medicamentele analgezice, cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene, pot fi recomandate de către medic dacă pacientul are dureri persistente. Preparatele antiinflamatoare non-steroidiene sunt contraindicate, din cauza efectului anticoagulant care favorizează sângerarea.

După cele 2 zile în care pacientul aplică comprese reci, iar inflamația începe să scadă, poate fi începută aplicarea regulată de comprese calde, însă nu fierbinți. Acest lucru promovează vindecarea țesutului prin intensificarea circulației sangvine și resorbția hematomului.

Este importantă protejarea ochiului de alte traumatisme în perioada de recuperare, evitarea frecării la ochi și evitarea sporturilor de contact până la vindecarea completă. Adresarea la medicul oftalmolog este importantă, dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă apar tulburări de vedere.

În plus, dacă există sângerări sau leziuni în interiorul ochiului, specialistul poate recomanda picături oculare, cum ar fi lacrimi artificiale și un plasture pentru protejarea ochiului. Uneori, poate fi necesară intervenția chirurgicală, pentru tratamentul hifemei sau a hemoragiei vitreene.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum poate fi prevenită învinețirea ochilor?

Învinețirea ochilor poate fi prevenită printr-o serie de măsuri de precauție care protejează pacientul în caz de accidente:

  • Folosirea unei căști de protecție și alte echipamente recomandate în timpul sporturilor de contact (cum sunt cele de echipă), sporturilor extreme (cum ar fi ciclism montan sau alpinism), la locurile de muncă riscante (cum ar fi în domeniul construcțiilor) sau atunci când te deplasezi cu o motocicletă. Uneori, în cazul anumitor sporturi, pot fi utili ochelarii de protecție;
  • Purtarea permanentă a centurii de siguranță în mașină;
  • Evitarea sporturilor de luptă care implică lovirea feței, cum ar fi boxul, sau purtarea ochelarilor de protecție potriviți;
  • Protejarea de căzături prin eliminarea pericolelor de alunecare sau împiedicare din locuință ori grădină;
  • Folosirea unui baston dacă există risc ridicat de căzături;
  • Folosirea ochelarilor de protecție în timpul grădinăritului, prelucrării lemnului sau altor activități care pot prezenta accidentări în zona feței/ochilor;
  • Evitarea implicării în acte de violență și altercații fizice.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care suferă traumatisme la nivelul ochiului au acces la consultații realizate de medici experimentați, pentru evaluarea corectă a leziunilor. În funcție de indicație, aceștia beneficiază de investigațiile recomandate de medic și, atunci când este necesar, de consult multidisciplinar, prin examinare oftalmologică sau neurologică. În cazul unui ochi învinețit, o evaluare medicală atentă este esențială pentru a identifica orice posibile complicații.

SANADOR asigură acces la investigații avansate de imagistică prin rezonanță magnetică, precum RMN la cap, realizate cu aparate performante RMN 3 Tesla, și prin tomografie computerizată, care oferă o imagine detaliată a regiunii afectate. Tratamentul este stabilit individualizat, după o evaluare medicală completă.

Pacienții cu urgențe medicale provocate de traumatisme de pot prezenta la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din România, care funcționează nonstop.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR