Ce este obstrucția biliară?

Obstrucția biliară înseamnă blocarea uneia dintre căile biliare, afecțiunea fiind asociată cu morbiditate și mortalitate semnificative. Canalele biliare ormează un sistem complex de conducte, care funcționează ca o rețea de transport prin care circulă spre intestinul subțire bila produsă de ficat și stocată în vezica biliară.

Numită popular și fiere, bila este o substanță gălbuie, alcalină, cu gust amărui, care ajută la descompunerea grăsimilor din alimente și la absorbția substanțelor nutritive, jucând astfel un rol esențial în procesul digestiei.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauza principală a unei obstrucții biliare este, de cele mai multe ori, prezența calculilor biliari, care iau naștere în vezica biliară și pot produce blocaje, generând diverse probleme de sănătate. Obstrucția biliară poate provoca simptome precum dureri abdominale intense, greață, vărsături și icter.

Cauze și factori de risc

Obstrucția biliară poate fi cauzată de o varietate de factori, calculii biliari și cancerul (colangiocarcinomul) fiind printre principalele cauze. Riscul de obstrucție biliară depinde de factorii de risc individuali, de istoricul de calculi biliari, precum și de anumite afecțiuni medicale.

Cele mai frecvente cauze de obstrucție biliară sunt:

  • calculii biliari;
  • inflamația canalelor biliare;
  • strictura biliară (îngustare anormală a canalului biliar);
  • paraziți - infecție cu limbrici;
  • ganglioni limfatici măriți (adenopatii);
  • pancreatita cronică;
  • leziuni apărute după o intervenție chirurgicală la nivelul vezicii biliare sau la nivelul ficatului;
  • tumori care au ajuns la ficat, vezica biliară, pancreas sau canalele biliare;
  • infecții, inclusiv hepatită;
  • leziuni ale capului pancreasului;
  • ciroză hepatică;
  • leziuni hepatice grave;
  • chist coledocian (prezent la sugari la naștere).

Factorii de risc pentru obstrucția biliară depind adesea de cauza specifică și pot include:

  • antecedente de calculi biliari;
  • boala Caroli, o afecțiune rară, care poate duce la dilatarea canalelor biliare din ficat, ceea ce poate duce ulterior la formarea de calculi;
  • obezitatea este asociată cu un risc crescut de probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni care ar putea duce la obstrucția canalelor biliare;
  • pierderea rapidă și substanțială în greutate poate declanșa uneori obstrucții biliare;
  • anumite afecțiuni, cum ar fi siclemia, pot prezenta de asemenea un risc crescut de obstrucție a căilor biliare.

Semne și simptome în obstrucția biliară

Manifestările clinice provocate de obstrucția biliară pot debuta brusc sau pot avea o evoluție progresivă, care trece neobservată de-a lungul mai multor ani. Obstrucția biliară duce la acumularea de bilă în ficat și la scurgerea bilirubinei în sânge, cu diverse manifestări secundare acestui fenomen.

Printre semnele și simptomele cele mai frecvente ale obstrucției biliare se numără:

  • icterul, datorat acumulării bilirubinei în organism, ceea ce duce la îngălbenirea ochilor și a pielii;
  • scaune palide, urină închisă la culoare;
  • prurit;
  • disconfort abdominal;
  • greața și vărsăturile pot apărea din cauza întreruperii fluxului biliar, ceea ce împiedică digestia și absorbția corespunzătoare a alimentelor;
  • stare de oboseală generală;
  • pierderea apetitului și, implicit, pierderea involuntară în greutate.

Simptomele specifice pot varia în funcție de cauza și durata obstrucției. Unele simptome rezultă din refularea și scurgerea de secreții hepatice în sânge, în timp ce altele provin din incapacitatea canalului biliar de a transporta sucurile digestive. Acest lucru poate duce la dificultăți în absorbția anumitor grăsimi și vitamine, determinând alte probleme de sănătate.

Complicații

Netratată, obstrucția biliară poate da naștere unei serii de complicații severe, printre care se regăsesc:

  • infecții: blocarea căilor biliare poate crea un mediu propice apariției infecțiilor, putând să conducă spre septicemie;
  • boli hepatice cronice, care se pot dezvolta în timp din cauza impactului prelungit al obstrucției biliare;
  • icter;
  • pancreatită;
  • carență de vitamine: un flux biliar insuficient poate afecta absorbția vitaminelor liposolubile esențiale;
  • probleme digestive;
  • colecistită: În cazul în care blocajul are loc între vezica biliară și canalul biliar comun, există riscul de colecistită, o inflamație a vezicii biliare. Aceasta poate evolua spre o infecție severă sau spre perforația vezicii biliare, ambele necesitând o intervenție chirurgicală de urgență, pentru îndepărtarea vezicii biliare;
  • ciroza biliară sau colangita: obstrucția biliară netratată poate duce la ciroza biliară, caracterizată prin cicatrizarea căilor biliare ale ficatului. Mai mult, poate duce la colangită, o infecție severă, datorată bacteriilor care refulează în ficat.

Diagnosticul și tratamentul instituit din timp sunt măsuri esențiale pentru a preveni sau pentru a gestiona eficient aceste complicații grave.

Diagnosticul obstrucției biliare

Etapa inițială de diagnosticare a obstrucției biliare implică o examinare fizică, în care medicul gastroenterolog palpează vezica biliară a pacientului. Pentru a diferenția obstrucția biliară de o afecțiune hepatică, medicul poate întreba pacientul despre consumul de alcool sau de droguri, precum și despre activitatea sexuală.

De asemenea, analizele de sânge pot orienta diagnosticul și pot exclude alte afecțiuni cu simptomatologie similară. Rezultatele analizelor de sânge care pot semnala o obstrucție biliară includ niveluri ridicate de bilirubină, fosfatază alcalină și de enzime hepatice.

În astfel de situații, când rezultatele analizelor de sânge ridică suspiciunea de obstrucție biliară, medicul poate recomanda investigații de imagistică medicală, pentru a confirma diagnosticul:

Tratamentul în obstrucția biliară

Tratamentul obstrucției biliare depinde de cauza care stă la baza acesteia, fiind disponibile atât abordări chirurgicale, cât și non-chirurgicale, inclusiv intervenții de endoscopie intervențională.

Tratamentul obstrucției căilor biliare are ca scop deblocarea căilor biliare și abordarea cauzei care stă la baza acesteia. De pildă, calculii biliari pot fi îndepărtați prin proceduri endoscopice (ERCP cu sfincterotomie), în timp ce cazurile severe sau recurente pot necesita o intervenție de chirurgie hepatică, pentru îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie).

În alte cazuri de obstrucție biliară, tratamentul se concentrează pe stabilizare și pe managementul durerii sau pot fi prescrise medicamente pentru a ajuta la dizolvarea calculilor care au dus la înfundarea căilor biliare.

Pacienții cu obstrucție biliară sunt adesea sfătuiți să urmeze o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre. Această abordare presupune evitarea unor alimente precum produsele prăjite, conservele de pește, carnea procesată, produsele lactate cu procente crescute de grăsimi, produsele de patiserie procesate și mâncarea de tip fast-food. În schimb, pacienții sunt încurajați să consume fructe și legume bogate în vitamina C, precum kiwi și broccoli sau citrice.

În cazurile în care obstrucția biliară este cauzată de cancer, chirurgii pot recurge la endoscopie sau la intervenții laparoscopice pentru a drena căile biliare. De asemenea, pot fi recomandate și alte tratamente împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, radioterapia sau chirurgia oncologică, în funcție de tipul, mărimea și localizarea cancerului.

Diagnostic și tratament pentru obstrucția biliară la SANADOR

Pentru diagnosticul afecțiunilor hepato-biliare, inclusiv al obstrucției biliare, pacienții beneficiază de analize de laborator și de investigații imagistice performante, inclusiv de endoscopie digestivă la cele mai înalte standarde de calitate.

Tratamentul obstrucției biliare este stabilit personalizat, în funcție de cauza afecțiunii și de starea generală de sănătate a pacientului. Astfel, la SANADOR pacienții pot primi tratament minim invaziv, printr-o procedură de endoscopie intervențională cum este ERCP, pentru eliminarea calculilor biliari care blochează canalele.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură pacienților acces la servicii medicale complete, multidisciplinare, pentru prevenția, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pe termen lung a bolilor hepato-biliare. Cazurile care necesită intervenție chirurgicală clasică sunt tratate în siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, echipat cu aparatură de ultimă generație.

De asemenea, pacienții cu obstrucții biliare provocate de tumori maligne au acces la toate procedurile disponibile pentru tratamentul cancerului, la Centrul Oncologic SANADOR.

Măsuri de prevenție

Prevenirea obstrucției biliare implică abordarea cauzelor care stau la baza acesteia și a factorilor de risc. Pacientul trebuie să respecte o dietă echilibrată, cu menținerea unei greutăți corporale optime și activitate fizică regulată. O hidratare adecvată susține fluxul corect al bilei și poate preveni formarea calculilor biliari, motiv pentru care aportul suficient de lichide este important. Consumul de alcool ar trebui limitat, pentru a proteja ficatul de leziuni care ar putea declanșa o obstrucție biliară.

Acordarea asistenței medicale prompte pentru leziuni sau traumatisme abdominale poate preveni, de asemenea, complicațiile care ar putea duce la obstrucții ale căilor biliare. Pentru persoanele cu pancreatită cronică sau afecțiuni legate de descompunerea celulelor roșii din sânge, gestionarea acestora este foarte importantă pentru reducerea riscului de obstrucție biliară.

Controalele medicale efectuate de rutină pot ajuta la identificarea și abordarea factorilor de risc sau a semnelor timpurii ale obstrucției biliare, înainte ca acestea să ducă la complicații.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR