Ce este oboseala cronică
Oboseala cronică, encefalomielita mialgică sau sindromul de oboseală cronică este o afecțiune multisistemică, cu implicații sociale care influențează considerabil existența și stilul de viață, având o evoluție îndelungată, de peste 6 luni. La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici foarte experimentați și la toate investigații indicate pentru diagnosticul oboselii cronice, astfel încât specialistul să stabilească tratamentul adecvat.
Denumirea inițială a fost cea de encefalomielită mialgică, în contextul observării unor dificultăți cognitive (componenta encefalică), precum și a unei afectări a musculaturii scheletice (exprimată prin fatigabilitate cronică). Însă rezultatele studiilor imagistice și de laborator, precum și absența mialgiei ca simptom dominant al bolii, au determinat renunțarea la această denumire.
Simptomul definitoriu fiind oboseala, starea de rău post-exercițiu, Academia Națională de Medicină (fostul Institut de Medicină) a propus denumirea afecțiunii ca intoleranță sistemică la efort.
Boala este caracterizată de oboseală severă, inexplicabilă, neameliorată de repaus, fiind însoțită de o serie de simptome asociate. Efortul mental și fizic sunt dificil de efectuat, apar tulburări de somn, dureri și vertij.
Pacienții cu oboseală cronică pot prezenta o agravare a simptomelor după orice activitate (fizică sau mentală), fiind nevoiți să stea la pat o perioadă variabilă de timp. Această situație este cunoscută ca stare de rău post-exercițiu (post-exertional malaise). Oboseala cronică poate fi asociată cu un deficit de coenzimă Q10, o substanță esențială pentru producerea de energie la nivel celular.
Fatigabilitatea cronică este o afecțiune provocatoare din punct de vedere al diagnosticării, deoarece persoanele nu par bolnave. Nu există o cauză exactă, după cum nici tratamentul nu este curativ.
-
Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!