TERAPIA TECAR (Transfer Energetic Capacitiv si Rezistiv) reprezinta in acest moment unul dintre cele mai moderne procedee de fizioterapie, cu rezultate imediate in procesul de recuperare medicala. Este o metoda non-invaziva, bazata pe transferul de energie electromagnetica (curenti de inalta frecventa) in tesutul afectat, practic echipamentul folosit distribuie aceasta energie de frecventa inalta in tesut si duce la incalzirea acestuia.
Terapia TECAR are recomandari pentru: spasme musculare locale, puncte trigger, mialgii, tendinite, durere la nivelul coloanei si edem post-traumatic, efectele terapeutice ale procedurii constand in: ameliorarea instanta a durerii, relaxarea musculara, reducerea edemului, regenerarea tesuturilor si accelerarea procesului metabolic natural de vindecare a tesuturilor afectate.
Combinarea competentelor terapeutului si ale aparatului BTL-6000 TR-Therapy disponibil in cadrul Departamentului de Recuperare Medicala SANADOR face ca aceasta terapie dedicata recuperarii medicale sa fie cea mai moderna si cu rezultate imediate. Oricare dintre afectiunile prezentate mai jos are recomandare pentru terapia TECAR:
- Luxatii, entorse, rupturi musculare, tendinite, epicondilite, lumbago, torticolis, recuperarea dupa imobilizarea prelungita (post fracturi)
- Tratamente pre si post operatorii in cazul afectiunilor ortopedice (rupturi ligamentare, leziuni de menisc etc.) si neurochirurgicale (hernie de disc)
- Recuperare medicala in cazul sportivilor (amatory, profesionisti)
- Alte avantaje conferite de acest concept terapeutic:
RELAXARE MUSCULARA - Terapia cu radiofrecventa asupra muschiului tensionat produce relaxarea musculara rapida. Efectul de miorelaxare se bazeaza in principal pe vasodilatatie, care apare imediat in timpul terapiei si este responsabil pentru furnizarea mare de nutrienti in tesut.
REGENERAREA SI VINDECAREA TESUTULUI - Imbunatatirea metabolismului tesutului este un efect secundar natural si valabil al terapiei. Aceasta duce rapid la vindecarea tesutului traumatizat si resorbtia hematoamelor post-trauma.
REDUCEREA EDEMULUI - Peretii arteriolelor sunt largiti si sfincterele precapilare sunt relaxate, permitand cresterea fluxului de sange la nivel local. Acest lucru duce la o crestere a procesului limfatic (drenaj) si ulterior, la reducerea edemului.
AMELIORAREA DURERII - Efectul principal al terapiei prin diatermia de contact este ameliorarea durerii, care este un rezultat al relaxarii muschiului, reducerea edemului, regenerarea si vindecarea tesutului.
Ce presupune sedinta de terapie TECAR?
Sedinta de terapie se desfasoara cu ajutorul unui echipament care functioneaza avand la baza 2 electrozi si o crema conductoare. Electrozii elibereaza curenti de inalta frecventa, care patrund in tesutul afectat si il incalzesc.
Pacientul nu resimte acesti curenti, care au intensitati diferite, in functie de zona vizata. In timpul aplicarii tratamentului, pacientul resimte o senzatie placuta, de caldura si confort. Efectul este rapid, acesta simtindu-se mult mai bine, inca de la prima sedinta. In functie de indicatiile terapeutice, sunt necesare minim 10 sedinte de tratament.