Ce sunt nodulii tiroidieni?

Nodulii tiroidieni sunt formațiuni solide sau pline cu lichid (chisturi) apărute la nivelul glandei tiroide. În cele mai multe cazuri, acești noduli sunt benigni, dar există și situații în care pot fi semnul unui cancer tiroidian, de aceea orice nodul descoperit la tiroidă trebuie să fie atent investigat, pentru stabilirea unui diagnostic de precizie.

Watch on YouTube

Riscul de a dezvolta noduli la tiroidă crește odată cu înaintarea în vârstă, iar femeile sunt mai predispuse la această afecțiune decât bărbații. Alți factori de risc sunt istoricul familial de noduli tiroidieni, cancerele endocrine, expunerea la radiații și deficitul de iod, necesar pentru a produce hormonul tiroidian. De asemenea, tiroidita Hashimoto, care este forma cronică de tiroidită autoimună și totodată principala cauză de hipotiroidism, reprezintă un factor de risc important în apariția de noduli tiroidieni.

Tipuri de noduli tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt de mai multe tipuri:

  • Nodulii coloidali sunt excrescențe benigne ale țesutului tiroidian normal, care pot ajunge la dimensiuni mari, dar nu se răspândesc dincolo de glanda tiroidă.
  • Nodulii inflamatorii se dezvoltă ca urmare a inflamației cronice a glandei tiroide și pot fi dureroși sau nedureroși.
  • Gușa multinodulară (gușă toxică sau gușă netoxică) este alcătuită din mai mulți noduli, care variază ca dimensiune de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Când acești nodului încep să producă hormoni tiroidieni, poate apărea boala Plummer, una dintre principalele cauze ale hipertiroidismului.
  • Chisturile tiroidiene sunt excrescențe umplute cu lichid sau parțial solide și parțial umplute cu lichid.
  • Adenomul folicular este un tip de tumoră benignă care poate produce hormoni tiroidieni în mod independent, fiind numit în acest caz adenom toxic.
  • Nodulii maligni sunt noduli unici, cu structură solidă, se dezvoltă rapid și nu produc hormoni.

Semnele și simptomele produse de nodulii tiroidieni

Cei mai mulți noduli tiroidieni nu produc manifestări clinice. Cu toate acestea, nodulii mari sau nodulii multipli se pot vedea cu ochiul liber, ca umflături la nivelul gâtului, și pot să determine unele semne și simptome:

  • Probleme la înghițire sau la respirație,
  • Răgușeală sau schimbarea vocii,
  • Durere în gât,
  • Mărirea glandei tiroide.
  • La SANADOR, beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticarea nodulilor tiroidieni. Programează o consultație!
Watch on YouTube

Complicațiile asociate cu nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni pot duce la supraproducția de hormoni tiroidieni, afecțiune cunoscută sub numele de hipertiroidism. Hipertiroidismul provoacă pierdere în greutate, slăbiciune musculară, intoleranță la căldură și anxietate sau iritabilitate. Complicațiile potențiale ale hipertiroidismului includ aritmie, osteoporoză și criza tireotoxică, care pune viața în pericol.

Nodulii tiroidieni pot fi, de asemenea, asociați cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni sau hipotiroidism. Netratat, acesta poate duce la boli cardiovasculare, dificultăți de respirație sau oscilații ale temperaturii corporale. Prin urmare, este important ca nodulii să fie descoperiți din timp, iar pacientul să urmeze tratamentul recomandat de medic.

Diagnosticarea nodulilor tiroidieni

Medicul endocrinolog poate descoperi nodulul prin palparea glandei tiroide, în timpul unei examinări fizice, dar pentru un diagnostic precis sunt necesare și alte analize și investigații imagistice:

  • Testarea nivelului hormonilor tiroidieni prin analize de sânge care verifică valorile tiroxinei (sau FT4) și TSH, pentru a determina dacă tiroida funcționează normal.
  • Ecografia tiroidiană este o metodă care poate determina cu precizie dacă un nodul este un chist plin cu lichid sau dacă este solid, caz în care riscul de cancer este mai mare. Acest test verifică cu acuratețe și dacă nodulul este vascularizat, precum și localizarea, dimensiunea și ecogenitatea lui. Astfel, poate depista creșterea nodulilor și ajută la identificarea celor greu de simțit la palpare. În plus, ultrasunetele tiroidiene pot fi folosite pentru ghidarea acului în timpul unei biopsii aspirative cu ac fin. 
  • Sonoelastografia este o metodă ecografică complementară, care evaluează potențialul malign al unui nodul tiroidian. Tehnica oferă informații suplimentare, prin compararea rigidității/elasticității nodului tiroidian cu elasticitatea țesutul tiroidian adiacent sănătos. Nodulii maligni sunt în general duri, în timp ce nodulii benigni sunt elastici și moi.
  • Biopsia tiroidiană cu ac fin este un test pentru care medicul folosește un ac foarte subțire, pentru a preleva celule dintr-unul sau din mai mulți noduli tiroidieni. Probele sunt analizate apoi la microscop, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
  • Vino la SANADOR pentru o evaluare completă a glandei tiroide, prin investigații complete!

Tratamentul nodulilor tiroidieni

Medicul va recomanda tratamentul potrivit, în funcție de tipul de nodul tiroidian identificat. Astfel, în cazul nodulilor benigni, opțiunile terapeutice pot include:

  • Terapia cu iod radioactiv (iodoterapie) pentru nodulii care provoacă hipertiroidism și pentru gușa nodulară toxică. Glanda tiroidă asimilează iodul radioactiv și astfel nodulii se vor micșora.
  • Tratament hormonal, pentru nodulii care determină hipotiroidism, pentru a substitui astfel deficitul de hormoni tiroidieni.
  • Tiroidectomia, intervenția chirurgicală pentru extirparea nodulilor este cel mai potrivit tratament pentru nodulii maligni sau pentru cei benigni care produc simptome obstructive, cum ar fi îngreunarea respirației sau dificultățile de înghițire.     
  • Ablația prin radiofrecvență poate fi indicată ca alternativă la intervenția chirurgicală. Procedura constă în aplicarea unui curent electric asupra nodulului, sub ghidaj ecografic, cu scopul de a-l micșora, până la dispariție.
  • La Spitalul Clinic SANADOR ai acces la toate opțiunile de tratament pentru nodulii tiroidieni. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR