Ce este nevralgia de trigemen?

Nevralgia de trigemen este o afecțiune cronică, caracterizată de episoade dureroase pe o parte a feței, resimțite în mod similar unui șoc electric. Afecțiunea este cauzată de iritația nervului trigemen, însă simptomele pot fi declanșate de o varietate factori, adesea activități obișnuite (cum ar fi vorbitul și masticația). Deși nevralgia trigeminală nu poate fi vindecată, există variate metode de tratament care pot ameliora simptomele. Netratată corespunzător, afecțiunea poate afecta semnificativ calitatea vieții, fiind asociată cu diferite complicații, precum izolare socială, depresie și scădere nedorită în greutate.

Forma clasică a bolii se manifestă prin apariția și dispariția imprevizibilă a simptomelor, acestea având un caracter sever, intermitent și o durată între câteva secunde și două minute. Forma atipică, în schimb, se asociază cu o durere constantă, dar mai puțin severă și mai dificil de ținut sub control.

Nervii trigemeni sunt o pereche de nervi cranieni, care se situează de o parte și de alta a capului. Fiecare dintre aceștia se împarte în mai multe ramuri, care sunt responsabile de senzațiile de pe fiecare parte a feței:

  • Nervul oftalmic – asigură senzațiile din partea superioară a extremității cefalice, cum ar fi o mare parte din frunte și scalp;
  • Nervul maxilar – controlează senzațiile la nivelul obrazului, maxilarului, buzei superioare, gingiei, dinților și părții laterale a nasului;
  • Nervul mandibular – este responsabil de senzațiile la nivelul mandibulei, dinților, gingiilor și buzei inferioare.

De cele mai multe ori, durerea de trigemen este unilaterală – afectează doar o parte a feței. În cazuri rare, afecțiunea poate fi bilaterală.

Watch on YouTube

Cauzele și factorii de risc

Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă după vârsta de 50 de ani. De asemenea, este de două ori mai des întâlnită în rândul femeilor.

Iritarea nervului trigemen prin compresia acestuia la baza capului, unde encefalul se întâlnește cu măduva spinării, este cea mai comună cauză a nevralgiei trigeminale. De cele mai multe ori, un vas de sânge sănătos care pune presiune pe nervul trigemen este răspunzător de apariția afecțiunii.

Uneori, o malformație arteriovenoasă (un „ghem” de artere și vene) poate comprima nervul. Alteori, o tumoră prezentă la acest nivel poate fi responsabilă de presiunea asupra acestuia.

De asemenea, nervul trigemen poate fi deteriorat și din alte cauze, cum ar fi:

Există și cazuri idiopatice de nevralgie de trigemen. Acest lucru înseamnă că nu se poate identifica o cauză.

Factorii declanșatori pentru episoadele dureroase, în contextul unui nerv trigemen inflamat pot fi:

  • Bărbieritul;
  • Atingerea feței;
  • Spălatul pe dinți;
  • Vorbitul;
  • Mestecarea alimentelor;
  • Spălarea tenului;
  • Adierea vântului pe față;
  • Zâmbetul și râsul;
  • Aplicarea de machiaj pe ten;
  • Consumul de băuturi calde sau reci;
  • Suflarea nasului;
  • O intervenție stomatologică.

Cum se manifestă nevralgia de trigemen?

Acest tip de nevralgie este declanșată, de obicei, de factorii declanșatori menționați anterior. Afecțiunea poate produce următoarele manifestări:

  • Atacuri spontane de durere ascuțită pe o parte a feței – la nivelul obrazului, mandibulei, durere de dinți, durere la nivelul gingiilor, buzelor și, mai rar, frunții și ochiului;
  • Episoade de durere severe, similare cu o senzație de arsură sau un șoc electric;
  • Spasme faciale – contracții musculare incontrolabile pe o parte a feței.

Simptomele pot apărea în mod regulat, de mai multe ori pe zi, timp de mai multe zile, săptămâni sau luni. Rar, se pot declanșa pe parcursul nopții, în timpul somnului. Unele persoane experimentează perioade de remisie, în care manifestările dispar pentru mai multe luni sau chiar ani. Totuși, în timp, perioadele de remisie tind să se scurteze. Atunci când afecțiunea este progresivă, atacurile de durere agravează treptat.

Durerea poate fi resimțită într-un singur punct sau poate fi răspândită pe toată porțiunea feței.

De asemenea, se poate întâmpla să confunzi durerea de trigemen cu cea dentară. Astfel, unii pacienții se adresează stomatologului, deoarece suspectează prezența unui abces dentar. În final, se dovedește că nu aceasta este, de fapt, cauza durerii.

Investigațiile necesare pentru diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Nevralgia de trigemen poate fi dificil de depistat. Este necesar diagnosticul diferențial, deoarece manifestările pot fi asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni, cum ar fi tulburări ale articulației temporo-mandibulare (unește craniul cu mandibula), cefalee de tip cluster sau nevralgie postherpetică (complicație a zonei zoster).

În primă fază, medicul neurolog îți va cere informații cu privire la istoricul medical și simptome. Acesta va lua în considerare frecvența episoadelor, durata acestora, tipul de durere, locul apariției și factorii declanșatori. Ulterior, va efectua un examen clinic neurologic, care presupune palparea și examinarea feței în diferite zone, precum și testarea reflexelor.

Specialistul poate recomanda efectuarea unui examen RMN cerebral, investigație imagistică ce utilizează câmpul magnetic pentru a capta imagini de la nivelul structurilor interne. Astfel, poate depista cauza nevralgiei trigeminale – compresia exercitată de un vas de sânge, scleroza multiplă, tumori cerebrale. Investigația presupune introducerea pacientului într-un aparat de forma unui tunel. În prealabil, specialistul poate injecta o substanță de contrast pentru a evidenția fluxul de sânge.

Tratamentul pentru nevralgia de trigemen

În general, nevralgia de trigemen este ținută sub control prin tratament medicamentos. Medicul poate prescrie substanțe farmaceutice care împiedică transmiterea unor semnale nervoase către creier, cum ar fi anticonvulsivante (utilizate în tratamentul epilepsiei), antispasmodice (care suprimă spasmele musculare) sau antidepresive triciclice.

În orice caz, în timp, afecțiunea poate deveni rezistentă la tratament, fiind nevoie de creșterea dozei de medicament sau diversificarea schemei terapeutice. Totuși, acest lucru se poate asocia cu efecte adverse.

În anumite cazuri, pot fi luate în considerare alte opțiuni de tratament, cum ar fi:

  • Injecție cu glicerol steril – medicul inserează un ac subțire prin obraz, până la baza creierului, în zona nervului trigemen. Glicerolul injectat blochează semnalele dureroase;
  • Compresiunea percutanată cu balon – specialistul inserează un ac gol prin pielea feței, până la nivelul nervului trigemen, apoi introduce un cateter (tub subțire și flexibil), prevăzut la capăt cu un balon de mici dimensiuni. Odată ajuns în zona afectată, medicul umflă ușor balonul pentru a comprima nervul trigemen și a bloca semnalele dureroase;
  • Ablația termică cu radiofrecvență – se efectuează în mod similar cu procedura anterioară, însă în loc de balon, medicul utilizează un electrod care distruge prin încălzire fibrele nervoase asociate cu durerea;
  • Decompresiune microvasculară – presupune repoziționarea sau îndepărtarea vaselor de sânge de la nivelul rădăcinii nervului trigemen. De asemenea, poate fi necesară rezecția unei porțiuni a nervului. Procedura constă în realizarea unei incizii în spatele urechii și unei găuri de mici dimensiuni în craniu;
  • Radiochirurgia stereotactică Gamma knife – medicul utilizează o doză unică și concentrată de radiații ionizante, țintită la rădăcina nervului trigemen, pentru a elimina durerea. Simptomele dispar în câteva săptămâni sau luni după tratament. Nu este invazivă, deoarece nu necesită incizii.

Chiar și în ciuda acestor intervenții complexe, nevralgia de trigemen se asociază cu risc de recurență. Simptomele pot reveni după 3-15 ani, în funcție de procedura de tratament utilizată.

Dacă afecțiunea este cauzată de alte condiții medicale, cum ar fi scleroza multiplă, tratamentul nevralgiei de trigemen presupune tratarea cauzei.

Tratament la SANADOR

La Secția de Neurologie a Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu nevralgie de trigemen au acces la investigații amănunțite. Medicii experimentați evaluează atent fiecare pacient și aleg tratamentul potrivit, în funcție de particularitățile fiecăruia. Secția de Neurologie este dotată modern, cu aparatură diagnostică și terapeutică de ultimă generație, iar medicii sunt pregătiți să acorde tratament după cele mai noi protocoale medicale.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților care au suferit un accident vascular cerebral/AVC ischemic acut. De asemenea, medicii acordă tratament pentru o gamă largă de afecțiuni neurologice, de la urgențe neurovasculare, ca anevrismul cerebral, la tulburări de limbaj, ca disartria, și demențe, ca boala Alzheimer.

Dacă este nevoie, neurochirurgii SANADOR realizează intervenții chirurgicale pentru nevralgia de trigemen, cât mai puțin invazive. La SANADOR medicii efectuează inclusiv intervenții de radiochirurgie stereotactică, cu echipamente performante, în condiții de siguranță maximă pentru pacient. Toate procedurile sunt realizate de medici experimentați, cu pregătire vastă, în blocuri operatorii moderne.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR