Ce este neuronita vestibulară?

Neuronita vestibulară sau nevrita vestibulară este o afecțiune medicală în care nervul vestibular din urechea internă este inflamat. Acest nerv are rolul de a transmite informații către creier despre echilibru. Când nervul este inflamat, informația nu se transmite corespunzător provocând simptome precum probleme de echilibru, amețeală și vertij. Neuronita vestibulară poate afecta orice categorie de vârstă, dar este mai rară la copii.

Neuronita vestibulară nu trebuie confundată cu labirintita. În timp ce neuronita afectează doar nervul vestibular și provoacă simptome de vertij, labirintita afectează atât nervul vestibular, cât și nervul cohlear, și provoacă și probleme de auz și tinitus, pe lângă vertij.

Tipuri de neuronită vestibulară

Persoanele cu neuronită vestibulă trec prin două etape distincte: o fază acută și o fază cronică. Faza acută a neuronitei vestibulare reprezintă faza inițială a bolii, are un debut brusc și se desfășoară pe o durată de câteva zile. De obicei, este cauzată de o inflamație bruscă a nervilor vestibulari sau de o infecție virală.

Faza cronică a neuronitei vestibulare reprezintă persistența manifestărilor clinice după faza acută și poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Simptomele nu sunt la fel de severe ca în faza acută.  Rareori, simptomele pot persista pe termen lung, ani de zile.

Cauze și factori de risc

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauza principală a neuronitei vestibulare este reprezentată de o infecție virală din urechea internă sau de o infecție virală cu originea în altă zonă a corpului. Mai puțin frecvent, neuronita poate să apară după o infecție bacteriană. Infecțiile virale care pot cauza această boala sunt: virusul influenza sau gripa, COVID-19, virusul herpes simplex tip 1, hepatita, poliomielita, rujeola și oreionul. Este important de menționat că neuronita vestibulară nu este contagioasă, dar virusurile care cauzează această infecție a nervului vestibular pot fi transmise altor persoane.

Factorii de risc implicați în apariția nevritei vestibulare sunt:

  • Grupa de vârstă cuprinsă între 30 și 60 de ani, cu un vârf în jurul vârstei 40-50 ani.
  • Antecedente de infecții respiratorii, cum ar fi o simplă răceală.

Cum se manifestă nevrita vestibulară?

Semnele și simptomele nevritei vestibulare variază în funcție de faza acută sau cronică a afecțiunii, cauza specifică a bolii și istoricul medical al pacientului. Principalul simptom este vertijul, care creează senzația de mișcare sau rotire. Acest lucru poate face dificilă capacitatea dumneavoastră de a merge sau a vă deplasa în mod normal.

Nevrita vestibulară acută se manifestă prin:

Nevrita vestibulară cronică se manifestă prin simptome mai ușoare:

  • Amețeli ușoare la mișcările capului și ale corpului;
  • Ușoară senzație de greață;
  • Probleme ușoare de echilibru;
  • Senzație de presiune în urechi;
  • Anxietate.

Stabilirea diagnosticului

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

De obicei, diagnosticul de neuronită vestibulară este stabilit de către un medic specialist în otorinolaringologie (ORL). Uneori e posibil să fie nevoie și de un medic neurolog sau de un audiolog.

Primul pas constă în evaluarea simptomelor și a istoricului medical. Ulterior, se vor efectua teste neurologice care evaluează funcția vestibulară și exclud alte cauze neurologice. Se efectuează teste de audiogramă pentru a evalua funcția auditivă și teste de echilibru (videonistagmografia) pentru a evalua funcția vestibulară.

În cazul în care există suspiciuni asupra altor afecțiuni neurologice sau se dorește excluderea altor cauze posibile, cum ar fi AVC sau tumori cerebrale, medicul poate recomanda efectuarea unui RMN cu substanță de contrast, care poate oferi imagini detaliate ale creierului.

Watch on YouTube

Posibile complicații ale nevritei vestibulare

În majoritatea cazurilor, simptomele nevritei vestibulare se ameliorează în două săptămâni. Totuși, aproximativ 50% dintre cei afectați dezvoltă simptome cronice care persistă pe termen lung, precum senzația de pierdere a echilibrului și dezorientare spațială - sindrom vestibular. Datorită simptomelor debilitante și a efectelor pe termen lung, pacienții pot dezvolta anxietate și depresie. În cazuri extrem de rare, unii pacienții pot să își piardă auzul permanent sau își pot deteriora urechea internă.

Tratamentul pentru neuronită vestibulară

Tratamentul pentru neuronita vestibulară implică administrarea de medicamente și terapie de reeducare vestibulară. De asemenea, puteți reduce riscul de a dezvolta neuronită vestibulară asigurându-vă că sunteți vaccinat împotriva bolilor virale.

Se utilizează o varietate de medicamente pentru ameliorarea simptomelor, care trebuie administrate la indicația medicului. Corticosteroizii se administrează pentru a reduce inflamația nervilor. În cazul în care nevrita vestibulară a fost cauzată de o infecție cu virusul herpes, medicul poate recomanda administrarea unui medicament antiviral.

În cazul grețurilor și vărsăturilor severe, poate fi necesară spitalizarea pentru administrarea de lichide intravenoase și prevenirea deshidratării.

Dacă dificultățile de echilibru și amețeli persistă mai mult de câteva săptămâni, este indicat ca pacienții să urmeze o terapie de reeducare vestibulară, cu un program de exerciții personalizat, adaptat nevoilor și simptomelor pacientului.

Proceduri de reeducare vestibulară recomandate

Terapia de reeducare vestibulară implică exerciții specifice și are ca scop ajutarea pacienților să gestioneze simptomele de amețeală și probleme de echilibru. Fiecare program de exerciții este personalizat pentru fiecare pacient, deoarece fiecare persoană resimte afectarea vestibulară într-un mod diferit.

Exercițiile de habituație sunt utilizate pentru a trata simptomele de amețeală legate de mișcarea capului sau stimuli vizuali. Aceste exerciții implică expunerea repetată la mișcări sau stimuli care provoacă amețeli pentru a ajuta creierul să se obișnuiască treptat cu aceste senzații. Scopul principal este de a reduce simptomele, iar creșterea temporară a amețelilor în timpul exercițiilor ar trebui să scadă pe măsură ce creierul învață să ignore semnalele anormale primite de la urechea internă.

Exercițiile de stabilizare a privirii sunt recomandate pentru cei care resimt că mediul lor pare să se miște atunci când citesc, merg sau schimbă poziția. Un exercițiu pentru a dezvolta stabilitatea privirii implică concentrarea asupra unui obiect și mișcarea repetată a capului înainte și înapoi sau în sus și în jos, pentru câteva minute.

Exercițiile de antrenament al echilibrului sunt foarte importante. Acestea au ca scop îmbunătățirea abilităților motorii, ca întinderea, statul în picioare, aplecarea, întoarcerea și mersul.

Tratament la SANADOR

  • La SANADOR ai acces la proceduri moderne de reeducare vestibulară. Programează-te!

La Secția ORL a Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu neuronită vestibulară și alte afecțiuni care afectează aparatul vestibular au la dispoziție investigații moderne și tratamente bazate pe cele mai noi proceduri și tehnologii. SANADOR deține o platformă Multitest Equilibre, prin intermediul căreia se realizează posturografia computerizată dinamică. Aceasta contribuie semnificativ la evaluarea pacienților, oferind rezultate de mare precizie legate de posturile statice și dinamice. La SANADOR, medicii realizează și videonistagmografia, investigație avansată pentru diagnosticarea tulburărilor vestibulare.

Programele de reeducare vestibulară constau în proceduri realizate cu tehnologie de ultimă generație, pe care specialiștii SANADOR le adaptează la specificul fiecărui caz, pe baza rezultatelor testelor computerizate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR